Skocz do zawartości

E90 320i N46B20 Tempomat, multifunkcja, centrum sterowania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, to mój pierwszy post, więc wszelkie uwagi poprawię.

Posiadam BMW E90 320i z silnikiem N46B20. Postanowiłem doposażyć je w kierownicę skórzaną multifunkcyjną, którą już zakupiłem, oraz w tempomat (przy okazji wymiany centrum sterowania kolumny kierownicy). I tutaj jest problem. Wg. RealOEM numer centrum sterowania kierownicy to 61 31 9 123 041 (czyli przystosowane do multifunkcji, z tempomatem, oraz automatem wycieraczek). Na allegro znalazłem takowe, ale jedno centrum jest za 299 zł inne za 200 zł (ale bez zwijaka, którego przełożyć nie będę mógł ze względu na multifunkcję).

Znalazłem centrum sterowania multifunkcją na allegro za 139 zł które posiada numer 61 31 6 965 290 (z automatem, z multifunkcją, z tempomatem, zwijakiem), wg. RealOEM pochodzi to centrum z BMW E90 ale w wersjach silnikowych od 323i i powyżej.

Pytanie brzmi. Jakie są wasze doświadczenia w tym temacie? Czy kupując ten model centrum sterowania z modelu z innym silnikiem coś może nie zadziałać? Nie chcę się nie potrzebnie wrobić w odsyłanie części i kombinowanie. Z kodowaniem tego całego ustrojstwa to sobie już sam poradzę mam nadzieję. Ale najpierw trzeba części.

Pozdrawiam

Opublikowano
jezeli masz takie wyposarzenie to nie powinno byc problemu ja jak szukalem manetek wraz ze zwijakiem nie patrzylem po nomerach tylko kupilem jakie bylo za250zl musialem tylko popatrzec by nie bylo automatycznych wycieraczek po takowych nie mam kodowanie i chodzi jedyne co mam to blod z kierownicy bo niemam multi fukcji a zakupilem zestaw co mial ale to nie problem bo kolega co mi kodowal powiedzal ze jak zaloze multi kiero to nie bedzie bledu
Opublikowano
jezeli masz takie wyposarzenie to nie powinno byc problemu ja jak szukalem manetek wraz ze zwijakiem nie patrzylem po nomerach tylko kupilem jakie bylo za250zl musialem tylko popatrzec by nie bylo automatycznych wycieraczek po takowych nie mam kodowanie i chodzi jedyne co mam to blod z kierownicy bo niemam multi fukcji a zakupilem zestaw co mial ale to nie problem bo kolega co mi kodowal powiedzal ze jak zaloze multi kiero to nie bedzie bledu

Koszt tej manetki, której jest od modelu z innym silnikiem nie jest, aż taki duży. Zaryzykuje, zobaczę jak to wszystko będzie współgrać, jeśli nie będzie to oddam i kupię kolejny.

Wydaje mi się, że różnica może być tego typu iż w jednostce z silnikiem N46B20 nie występował aktywny tempomat, natomiast RealOEM wskazuje, że takowy może zostać obsłużony przez to centrum sterowania.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Sorry że wtrące się do Twojego tematu, ale sam mam w planach dołożenie multifunkcji i tempomatu u siebie (graty nawet kupione) :)

Powiedzcie mi czym się różni manetka wycieraczek automatycznych od normalnej, bo nie zwróciłem na to uwagi przy kupnie a ja nie posiadam czujnika deszczu.

Opublikowano

Właśnie przed chwilą na jednym z wątków na forum czytałem, że w każdej chwili możesz przełożyć swoją manetkę do centrum sterowania kolumną (tego które zakupiłeś) chyba wszystko jest tam na zatrzaski (funkcja plug&play). A z resztą nie będzie raczej problemów.

Sam będziesz kodował?

Opublikowano
Automatyczna ma literkę 'A' oraz diodę sygnalizującą pracę czujnika deszczu. W praktyce różnica jest kosmetyczna a sposób działania manetki zależy porostu od tego czy masz czy masz czujnik deszczu czy nie. Jeśli brak czujnika a założysz manetki z wersji z czujnikiem to będą działać tak jak dotychczas, czyli będzie tylko regulacja częstości zamiatanie wycieraczek.