Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, piszę ten post w akcie desperacji, bo w żaden sposób nie jestem w stanie znaleźć przyczyny drgań na kierownicy (zawieszenie nowe, koła x razy wyważane z testem drogowym)

Czy ktoś z Warszawy lub okolic byłby w stanie pożyczyć mi na dosłownie godzinę, na krótką jazdę próbną dwa przednie koła (min 17 cali) z normalnymi oponami? Oczywiście samodzielnie je przerzucę i dokręcę kluczem dynamometrycznym. Mogę się odwdzięczyć diagnostyką INPĄ, ISTĄ, zakodowaniem czegoś NCSem lub po prostu kasą.

Będę niezmiernie wdzięczny.

Opublikowano
Jak będzie trzeba to znajdę jakąś okazję żeby przyjechać na Śląsk. Po dzisiejszym wyważaniu na hunterze i montażu dwóch nowych opon, auto się prowadzi dużo gorzej niż wcześniej. Wibracje są już absurdalnie duże. Nie mogę tego pojąć. Paranoja jakaś. Zastanawiam się nad konkurencyjnym warsztatem, ale cena za wyważenie kompletu kół w tym miejscu to jedyne 240 zeta, w jeszcze innym 340 - sufit się tym ludziom chyba na głowę... spadł:(
Opublikowano

Przy takich cenach to chyba nawet by się opłacały przyjechać do Łowicza na wymianę opon.

Tutaj 60-70zł za przerzucenie 4 opon z wyważaniem razem z demontażem i montażem.

Opublikowano
Chodzi mi o maszynę hunter 9700. To jest prawdziwy kombajn do diagnostyki i optymalizacji kół. Przerzucenie zwykłych opon i wyważenie na zwykłej wyważarce w Wawie też około 80. Z tą maszyną się niektóre warsztaty po prostu zbytnio cenią. Chyba z ciekawości zapytam ile chcą za to w ASO, bo ciężko mi uwierzyć żeby było drożej...
Opublikowano
Mam ten sam problem. Zawieszenie idealne, zadnych luzow na maglu, a mimo to kierownica lekko wibruje, jak zmienie na zimowki to zobacze czy cos sie zmieni. Chyba ze to przez felgi.
Opublikowano
Jakbys nie znalazl to kolo 1 listopada bede w domu i moge udostepnic kola - zimowe nie runflaty. Jednak polecam pneuhage na Polczynskiej. To pierwszy warsztat do ktorego nie jezdzilem na poprawki, kazdy poprzedni to byly albo drgania kabiny albo kierownicy w nowych wozach X1 a teraz X3, wiec nie moze byc mowy o uszkodzeniach ktore mialyby wplywac na wibracje.
to nieprawda, że ten bigos zaszkodził
Opublikowano

Wpadaj do Wołomina, 225/40/18 z czujnikami ciśnienia, założone zimówki, są warunki, żeby szybko koła zmienić:kostka, daszek, lewarek. Wyważone, troszkę zużyte nie biją, nic nie trzęsie.

Fajnie byłoby odblokować dvd w czasie jazdy, a jak się nie da to też nie ma problemu.

Opublikowano
dziwna sprawa ale mialem taki sam problem, telepalo przy 80-100km/h ,felgi proste, kola wywazone, czekalem na wymiane na zimowi zeby sprawdzic ale po drodze trafila mi sie wymiana tylnych amortyzatorow razem z gniazdami i problem zniknal, w zyciu bym tych dwoch rzeczy razem nie polaczyl w calosc, caly czas myslalem ze gdzie tyl moze powodowac drgania z przodu
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Dzięki za zainteresowanie tematem. Najprawdopodobniej jedna przednia opona powoduje wibracje. W tym tygodniu będę miał je zmienione i jeżeli to rozwiąże problem to opiszę w jaki sposób sprawdzać opony bo wygląda na to że sam hunter z testem drogowym niewiele daje gdy operator nie wykazuje dbałości o szczegóły.
Opublikowano

skąd pewność czy to od kół?

Może wał, konwerter skrzyni... coś co się obraca w aucie...

Miałem kiedyś podobnie, wibracja i.... c*uj wie skąd, koła rzucane na wyważarkę parę razy, kłótnia ze znajomym o tym, że ma brak kalibracji na swoich maszynach... co się okazało..... ? KONWERTER skrzyni.

U mojego znajomka znowuż przegub wału był zużyty...

Opublikowano
Wibracje są na kierownicy i mam manualną skrzynię. Sprawdziłem z zimowymi kołami na przodzie i wibracje ustały (w lecie sprawdzałem z pozostałymi dwoma sztukami kół zimowych ale wibracje nadal były :mad2: ). Jak tylko potwierdzę z nowymi letnimi oponami to opiszę jak to zdiagnozować, a jak się okaże że to nie to, to się pochlastam.