Skocz do zawartości

Bmw 316i nadmierne dymienie+ pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,od niedawna jestem posiadaczem bmw e46 sedan 1.9 105km(316i).Przy kupnie samochod strasznie dymil.Okazalo sie ze tester wykryl walnieta uszczelke pod glowica.Zostala wymieniona wraz z uszczelkami kolo rozrzadu,pokrywami zaworow ,wyczyszczony caly silnik jak sie da,gniazda zaworowe,przepustnica itp.Wspomne jeszcze ze wczesniej wymienilem swiece na nowe oraz plyn chlodniczy.Po odbiorze autka dalej to samo,dymi dymi i dymi.Z informacji jakie moge podac odnosnie dymienia beda takie ze najczesciej dzieje sie tak na swiatlach czyli na wolnych obrotach a w jezdzie raczej nie zauwazylem(czasem jest tak ze nie bedzie wgl dymilo 20 min po czym znowu to samo )Zrobilem 100 km narazie autkiem po wymianie uszczelki i ani plyn ani olej nie ucieka nic sie nie grzeje autko ladnie chodzi cichutko wszystko gicik tylko te dymienie.Dodam jeszcze ze glowica byla oddana do sprawdzenia i jest w okej stanie.Moze mial ktos tak podobnie i wie gdzie szukac problemu. :cry2: (dodam na koniec ze mam odczucie zwiekszonego spalania samochodziku ale nie jest to pewne,wiec moze mi sie wydawac musialbym to sprwadzic dokladniej)

Ps.Mam jeszcze 2 pytanka zeby nie zakladac nowego tematu:)

1.Czy po wymianie uszczelki po jakims czasie trzeba dociagac sruby glowicy?Jak zapytalem o tym mechanika twierdzi ze nie ma takiej potrzeby(ze jak wszystko ladnie najdzie poprzykreca pyk pyk i jest cacy )

2.Jakie polecacie filtry(paliwa,powietrza oleju i pylkowy) ? bede na wymianie a chce kupic cos okej w miare rozsadnej cenie (super by bylo jakbbyscie podlinkowali)

No to coz jak ktos dotrwal do konca to dziekuje bardzo za zainteresowanie i pozdrawiam!:)

Opublikowano

odnośnie tego dymienia to masz kilka opcji, najtańsza to poczekać, być może masz sporo wody w wydechu i para wodna się tworzy jak masz gorący wydech.

Obserowac nadal olej i płyn chłodniczy, czy czasem nie rośnie Cisnienie w układzie chłodzenia.

Możesz zakupić tester na obecność dwutlenku węgla w płynie chłodniczym co pomoże ustalić czy są spaliny w płynie czy ich nie ma.

Zobacz pod korek oleju czy czasem nie masz tam masła (czyli białawej mazi która sugeruje że olej się miesza z płynem chłodniczym)

Filtry kupujesz takie na jakie Ci budzet pozwala. Ja osobiście nie kupuje drogich filtrów bo i tak zmieniam co pół roku czyli co 10tys. Pyłkowy lepszy z węglem bo troche zdrowszy, raz w roku wymiana. Reszta wedle uznania. Unikaj najtańszych, unikaj najdroższych. Spokojnie jakieś wixy, filtrony, nie musisz od razu manna czy boscha bo kosztują odpowiednio więcej.

Nikt Ci filtrów nie bedzie linkował :D zastanów się, umiesz napisać na forum to umiesz wejść na allegro czy jakąś hurtownie motoryzacyjną i sobie znaleźć i kupić.

szukam
Opublikowano
Oki z tym linkowaniem moze i masz racje :) a co do masla to nie ma wczensiej zreszta tez przed wymiana uszczelki nie bylo,test oczywiscie moge zrobic ale to juz by oznaczalo ze mechanik polecial w gumki :shock: :shock: no mam nadzieje ze powod jednak jest inny
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Spokojnie jakieś wixy, filtrony, nie musisz od razu manna czy boscha bo kosztują odpowiednio więcej.

Jeżeli chodzi o filtr oleju to zdecydowanie proponuję coś lepszego, szkoda, że nie zrobiłem zdjęcia filtrona z m54b30 po niecałych 8k km..mann kosztował całe 27,99,- a filtron ile? 22? 19?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli chodzi o filtr oleju to zdecydowanie proponuję coś lepszego, szkoda, że nie zrobiłem zdjęcia filtrona z m54b30 po niecałych 8k km..mann kosztował całe 27,99,- a filtron ile? 22? 19?

Zawsze możesz obrazowo opisać ten obraz nędzy i rozpaczy, a my to sobie wyobrazimy i filtrona nie kupimy :-D Fitr paliwa też bym polecał jednak droższy typu KNECHT.

Co do tematu to pojeździj jeszcze trochę, bo 100km to mało i faktycznie może palić jeszcze to co masz w układzie z czasów awarii. Tym bardziej, że piszesz, że stan płynu chłodniczego i oleju się nie zmienia. :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wyglądał jak klepsydra :o pewnie za niedługo zacząłby się rozpadać :?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.