Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich bardzo serdecznie !

Mam pytanie odnośnie przedniego mechanizmu różnicowego. A mianowicie czy ktoś wie czy przedni mechanizm różnicowy zawiera Szperę lub LSD (tzw. LSD, (ang.) limited slip differential). Próbowałem to sam ustalić ale po podniesieniu przedniej osi i kręceniu jednego koła do przodu z drugim nic się nie dzieje wg. informacji które mam drugie koło miało kręcić się do przodu lub tyłu.

Mój samochód BMW X3 e83 2004 2.5 benyzna

Za wszelką pomoc byłbym wdzieczny.

Pozdrawiam

Opublikowano
Z tego co mi wodomo koła nie będą się kręcić w rozwiązaniu xdrive. Jest to rozwiązanie na zasiądzie skrzynki Vtg ze sprzęgłem wielopłytkowym. Kręcenie kołami o ktorym mówisz występuje np w napedach symetrycznych Subaru. Chodzi o ruchome części układu napędowego, które po przecięciu całego samochodu wzdłuż osi, stanowią lustrzane odbicie, a wszelkiego rodzaju wały i wałki napędowe znajdują się w osi samochodu. Zaczynając od wału korbowego silnika, który zawsze jest umieszczony wzdłużnie, poprzez sprzęgło, wałki w skomplikowanych skrzyniach biegów doprowadzające moment obrotowy do dyferencjałów, na głównym wale napędowym kończąc – wszystkie te elementy znajdują się dokładnie na środku. Lub napedach opartych na sprzęgle Haldex gdzie na zasadzie krzywki, która na jednym z wałów zacznie się obracać względem pompy na drugim wale. W efekcie pompa wytworzy ciśnienie, które uruchomi siłownik i załączy sprzęgło.
x3334a545255abac1e52.jpg
Opublikowano
Dzięki bardzo Wonski80 za bogatą odpowiedź, ale interesuje mnie sam przedni dyferencjał jeszcze przed skrzynką rozdzielczą... jakie rozwiązanie ma tam miejsce? czy jest to może jakiś rodzaj mechanizmu o zwiększonym tarciu wewnętrznym ? bo napewno nie jest to standardowy mechanizm różnicowy nazywany także otwartym mechanizmem różnicowym...
Opublikowano

Z tyłu, dyfrem i most normalnie. Z przodu ośki i coś na kształt prowadnicy od skrzynki, przynajmniej tak to wygląda na tym filmie.

7129e0f4f29d03616ca810907c9470f2.jpg

x3334a545255abac1e52.jpg