Skocz do zawartości

halogeny led - zasada dzialania

czaret

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

proszę o informacje na jakiej zasadzie działają halogeny led ponieważ w mojej F11 są takie halogeny i włączają się automatycznie ze światłami mijania. Podczas jazdy na światłach dziennych halogeny nie świecą.

Dodam ze, Posiadam lampy BMW Adaptive Led.

Dodatkowo w ustawieniach samochodu nie działa funkcja ustawienia zewnętrzne świateł i nie wiem jak ja uruchomić.

Nie jestem pewien czy dobrze Cie zrozumialem ale : halogeny ( swiatla przeciwmgielne tutaj w technologi led )mozna wlaczyc tylko jesli swieca swiatla mijania i nie mozna ich załaczyc przy swiatlach do jazdy dziennej i tak fabrycznie to powinno zadzialac.

• Zasłużeni forumowicze

Popularne halogeny to inna nazwa żarówek z włóknem, Led to dioda- czyli dwa różne źródła światła. Nie można ich mylić, ani zastępować zastosowaniem.

Podsumowując- masz światła Led + doświetlanie zakrętów z żarówkami halogenowymi?

Sent with handy.

• Zasłużeni forumowicze

Teraz to dopiero namieszałeś :)

W reflektorach LED nie ma doświetlania zakrętów zrealizowanego za pomocą żarówek halogenowych, doświetlanie zakrętów również jest ledowe.

Doświetlanie na żarówkach halogenowych H7 jest tylko w reflektorach ksenonowych (wyposażonych w funkcję doświetlania zakrętów).

Jeśli ja dobrze zrozumiałem kolegę, to:

- auto posiada reflektory LED (Adaptive LED)

- dodatkowo w zderzaku są, jak to określił kolega, "halogeny", czyli przednie światłą przeciwmgielne

- w czasie jazdy na światłach mijania świecą się też wspomniane światła przeciwmgielne w zderzaku

Nie jest to normalne.

Owszem, kodowaniem można to zmienić, ale z reguły - jeśli już - aktywuje się funkcję świecenia świateł przeciwmgielnych wraz ze światłami drogowymi, nie ze światłami mijania.

Tym bardziej jest to dziwne, że jak kolega napisał nie ma włącznika przednich świateł przeciwmgielnych - jeśli tak faktycznie jest, to ktoś coś poprzerabiał w tym aucie. Np. po stłuczce założył przedni zderzak ze światłami przeciwmgielnymi, które podłączył pod światłą mijania... :roll:

Na pewno nie masz włącznika przednich świateł przeciwmgielnych?

Są na lewo od pokrętła świateł, nad przyciskiem od tylnych świateł przeciwmgielnych (które musisz mieć).

• Zasłużeni forumowicze

To opcja dodatkowa, kod 5A1, cena ok. 1000 zł brutto.

Mało aut bez ww. jeździ, bo te światła sa elementem wyposażenia większości pakietów.

Byłem dziś w ASO i okazało się ze w miejscu halogenów są skrętne lampy doświetlające zakręty. Temat wyjaśniony odnośnie halogenów led.

Jeszcze tylko jedno pytanie a mianowicie dlaczego po wejściu w ustawienie funkcja ustawień "świateł zewnętrznych" jest nieczynna tzn wyświetla ta funkcje tylko nie można w nią wejść.

• Zasłużeni forumowicze

Masz:

5A3 Bmw Night Vision With Dynamic Light/Bmw Night Vision Mit Dynamic Light

6UK Night Vision With Object Recognition/Night Vision Mit Personenerkennung

Gdzieś mi świta, że w bmw jest też system oświetlający pieszych...

• 2 lata później...
  • Zasłużeni forumowicze

Tematu nikt nie wyjaśnił jeszcze a właśnie nabyłem niedawno F02 która ma "COŚ" w miejscu przeciwmgłowych... pewnie sa to przeciwmgłowe LED, ale brak włącznika więc.... nie pełnią tej funkcji.

Ale świecą razem z mijania - z tym że na 10% mocy moze... delikatnie.

Czy tymi światłami oświetla Nightvision albo coś ?

Wiem że moge dołożyć przycisk i zakodować jako normalne przeciwmgłowe.