Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Panowie mam problem coś z kołem ale nie wiem co. W niedzielę ni z gruszki ni z pietruszki pojawił się dziwny dźwięk w kole jakby coś dostało wbiło się w oponę, dźwięk narastał w miarę prędkości. Wczoraj z kanału zrobiłem szybki przegląd, rękami zweryfikowałem możliwe luzy w zawieszeniu, mocowanie zacisków, żadnych usterek nie widać, opony całe, nic w nich nie ma, luzów pionowych na przegubach nie ma, skrętnych też nie wyczułem. Dziś pojechałem autem do pracy i niby wszystko ok niepokojących dźwięków brak, wyskoczyłem na miasto i już różowo nie jest nagrałem filmik
słychać jakby przeskakiwanie. stukanie. Czasami na nierówności jak coś pierd... to tylko patrzę w lusterka czy auto nie siedzi dupą na drodze. Dźwięk dochodzi jakby z tylnego koła strona prawa, czy to piasta czy łożysko się sypie. Przy szybszej jeździe nic nie huczy nic nie wyje.
"Wszystko dobre jak się nie psuje" :)
Opublikowano
Dopiero w sobotę mogę na to zerknąć. W dodatku ręczny trzyma więc to chyba nie to. Sprawdziłem i już w tym kole miałem łożysko wymieniane 2 lata temu, ale wtedy to wyło aż miło. Może teraz się rozsypało, dlatego nie wyje.
Opublikowano
łożysko możesz sprawdzić podnosząc każde koło z osobna i zakręcic nim. Ew poruszaj kołem zeby sprawdzić czy nie ma luzów.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Szczęki hamulca ręcznego się rozsypały. Odkręć tarczę i sprawdź.

x2. Podnieś auto i zakręć tym kołem, będzie jasność, ale nie widzę innej opcji.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
mam filmik
ewidentnie szału nie ma, ugadałem się wstępnie na poniedziałek do mechaniora.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na pewno nie łożysko, zdejmij koło, bo może skorodowała tarcza kotwiczna i opadła na tarczę.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano (edytowane)
Wyszła lipa w tarczach kotwicznych otwory zaczęły korodować, więc bolce nie trzymały jak należy szczęk od ręcznego, trzeba doraźnie zastosować póki co podkładki. Edytowane przez BoskiCoolo
Opublikowano
Ręczny jako całość się nie posypał, tarcza kotwiczna jest winowajczynią. Ciężki temat z jej wymianą? Ktoś to przerabiał.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Żeby było jak fabryka trzeba zdjąć piastę a można pójść na łatwiznę, przyciąć ją i niby da się tak zamontować, ale nie praktykowałem tego.

To co stało się u Ciebie określa się mianem "ręczny się posypał" :8)

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
ok dzięki za pomoc :) znalazłem jakiegoś tutoriala z tym cięciem tarcz w modelu e36, to go tutaj wrzucę http://prentki-blog.pl/naprawa-hamulca-recznego-i-wymiana-tarczy-kotwicznej-w-bmw-e36/. Tak czy siak szykuje się kolejny remoncik, do tego silniczek vvt mi padł. Ehhh jednaka marka Będziesz Miał Wydatki zobowiązuje :(