Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Chciałbym się zapytać do czego służy pokrętło na środku przy nawiewach z przodu które ma zielone i niebieskie kółeczka tak jak pokrętło do regukacji ciepłego i zimnego powietrza? Najprawdopodobniej jest to jakaś regulacja ciepło/ zimno ale po co jeżeli reguluje się temperaturę przy klimatroniku?

Jaka jest zasada działania tych nawiewów?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano (edytowane)
dokladnie tak jak napisales regulacja cieplego i zimnego powietrza Edytowane przez lezy1
Opublikowano
Tym pokretłem/pokretłami refulujesz temperature jaka ma lecuec ze seodkowych nawiewow na tłów i jest ona niezalezna od ustawionej temperatury czyli zima mozesz sobie grzac a ze stodkowych nawiewow moze leciec orzezwiajaca chlodna bryza. Ta opcja jest tylko przy wyzszym systemie klimy.
Opublikowano

To dziwne, że tylko przy wyższym systemie klimy. Ja mam słabo wyposażony samochód i dodatkowo nawet na panelu klimy nie mam możliwości regulacji temperatury jednym pokrętłem dla dwóch stref.

Widziałem też zdjęcia nawiewów, że te pokrętła dla temperatury środkowych nawiewów są dwa, chyba osobna regulacja dla pasażera i kierowcy. Ja mam jedno, wiec chyba wspólna rególacja, a klimatyzacja dwustrefowa.

Dziwne są te samochody BMW pod względem wyposażenia i rozwiązań konstrukcyjnych. Całkiem inaczej niż w grupie VW i nie wiem czy lepiej.

Pozdrawiam i z góry dziękuję wszystkim odpisującym w tym wątku.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To pokrętło jest całkiem sprytnym rozwiązaniem.

Aby w klimie automatycznej uzyskać podobny efekt, musiałbyś mieć klimę dwustrefową... ale w poziomie - tzn. z oddzielnym ustawieniem temperatury dla dołu i góry.

Jeśli pokrętło masz ustawione na środku, to tak jakby go nie było - tzn. ze wszystkich nawiewów leci powietrze o tej samej temperaturze, zgodnie z ustawieniem temperatury strefy na panelu klimy.

Jeśli zaś przestawisz pokrętło, to średnia temperatura w strefie będzie utrzymywana zgodnie z ustawieniem na panelu klimy, ale pokrętłem możesz zdecydować o różnicy w temperaturze powietrza wydobywającego się z górnych i dolnych nawiewów. Tak jak napisał kolega - dzięki temu można mocniej ogrzewać np. nogi, jednocześnie nie przegrzewając twarzy.

P.S.

"Climatronic" to nazwa firmowa VW, tak jak "Parktronic" jest nazwą własną Mercedesa.

W BMW nie ma klimatronika, jest klima automatyczna :wink: