Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

W moim bmw e46 320i 150km walczę od momentu zakupu z wyciem z tyłu w momencie gdy chociażby lekko wciskam gaz i jest to zawsze przy 4.5tys obrotów. Najbardziej słyszalne na 5 biegu ale ogólnie występuje na wszystkich biegach przy tych obrotach.

Jest to głośne wycie jakby basowe echo roznosiło się po aucie z tyłu. Dotykam lekko gazu i momentalnie się pojawia na tych obrotach. Puszczam i znika. Jak rozpedza się ponad 4.5tys i puszcze gaz to podczas spadania jak wejdzie na 4.5tys to buczy też w tym momencie. Na luzie tego nie ma.

Zaznaczę ze działo się to na dyfrze po zakupie, potem zmieniłem na inny używany i to samo a następnie kupiłem trzeci i to samo więc poddałem regeneracji tj wymiana uszczelniaczy, łożysk i regulacja luzu i to samo :)

Do tej pory zostało wymienione również przy okazji innych napraw:

Dwumasa i sprzęgło nowe

dyfer używany potem zregenerowany

Skrzynia biegów

Łącznik elastyczny

Podpora wału

Tuleja nr 9 przy dyfrze

Tarcze, klocki

Łożyska

Opony były podmieniane

Szczęki od ręcznego

Co jeszcze może mieć wpływ na to buczenie?

Opublikowano

Piszesz że to występuje jak dodasz gazu przy 4,5 tys obr ogólnie na wszystkich biegach

ogólnie występuje na wszystkich biegach przy tych obrotach.

Czyli na "1" też , w takiej sytuacji bym wykluczył przeniesienie napędu co jest na zewnątrz skrzyni.

Na początek dobrze bym sprawdził ; skrzynię, wszystko co związane z sprzęgłem. Przeanalizuj co było robione przy sprzęgle.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
Skrzynie wymienialem na używana rzecz jasna i był również wtedy wymieniany olej. Ostatnio ściągałem skrzynie ponownie żeby sprawdzić czy oby na pewno sprzęgło i Dwumasa są Ok i naprawdę mechanik nie miał się do czego przyczepić. Sama skrzynia została sprawdzona na podnośniku. Rozpędziłem auto a na dole mechanik nasluchiwal i cisza. Same biegi wchodzą ok, nic nie zgrzyta...