Skocz do zawartości

Wymiana wahacze, sprzęgło, dwumas - koszt 318d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich. Jestem nowy na forum i odrazu przychodzę do was z problemem. Z góry przepraszam jeśli zły dział.

Pozwólcie, że nakreślę troche sytuacje. Jeśli chodzi o grzebanie w samochodzie jestem kompletnym laikiem, nie tylko nie umiem, ale nawet nie próbuje zrobić nic sam. Szczyt moich osiągów to samodzielna wymiana żarówki i dolanie płynu do spryskiwaczy. Nawet akumulator jak wymieniałem oddałem mechanikowi niech to zrobi. Ostatnim razem jak oddałem samochód do mechanika przyszło mi zapłacić za wymiane wahaczy przód i sprzęgła z dwumasem. Zapłaciłem 700 zł OD SZTUKI za wahacze i 2300 zł za sprzęgło z dwumasem. Same części, robocizna osobno. Drogo, mechanik mówi sprzedaj, kup 1,9 WAG'a, będziesz za serwis płacił 1/3 tego co tego bmw

Nie widziałbym w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że rozmawiałem o tym jak mi drogo autko wychodzi ze znajomym, który ma bzika na punkcie tego modelu i owy znajomy po podsłyłał mi linki na allegro do cześci o połowe tańszych (np wahacze firmy Meyle HD za 900zł DWA, nie sztuka) i to wzbudziło we mnie niepokój.

I stąd pytanie do kogoś kto się na tym zna, czy 700 zł od wahacza dobrej firmy i 2300 za sprzęgło z dwumasem , podkreślam dobrej firmy to cena ok i mój kumpel sie nie zna, czy mechanik robi mnie w bambuko i z jakiegoś sobie tylko znanego powodu próbuje mnie przesiąść na passata 1,9tdi

Autko to e46 318D 115km touring z 2004r

Pozdrawiam !

Edytowane przez DistressQQ
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wahacze lemfordera + tuleje (jeżeli też wymieniał) i można zbliżyć się do tej kwoty, dalej jakieś 100,- za dużo, ale to kwestia gdzie kupował, komplet sprzęgła też można znaleźć trochę taniej, ale to analogicznie jak z wahaczami. Jak nie ufasz mechanikowi to sam zamawiaj części i po sprawie. Gość pewnie policzył sobie za fatygę odnalezienia części i może przywiezienie. Dopisz 318d do tytułu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Tuleje to z tyłu wymieniał, ale to przy innej okazji. Z tego co mi wiadomo bez tulei, same wahacze z przodu 700 od sztuki.

No wiesz, jak mówiłem nie mam pojęcia co jest dobrą firmą, co nie, co jest dobrą częścią to zdaje sie na mechanika

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A on to wykorzystuje i zarabia podwójnie. Dlatego ciężko znaleźć dobrego i uczciwego mechanika.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tuleje przednich wahaczy? Czy cały tył? Bo jak tylko przód to grubo Cię kroi :o tuleje przód to 200-300,- jak kompletne z mocowaniami, porządny mechanizm febi ok 300,- a zbieżność to mniej niż 100,- więc radzę zmienić mechanika, bo robota za tuleje i mechanizm to powinno być ok 200,-.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

To tuleje tył były

I to dobrze pamiętam 350zł za sztuke wziął, tyle samo co przy wcześniejszej naprawie za amorki przód, 350 za sztuke

Warto zaznaczyć jeszcze, że dodał, że te części dłużej niż 9 miesięcy - rok nie wytrzymają, a ja robie poniżej 10k rocznie, nie dociskając gazu za mocno

Opublikowano

Właściwie ocenić koszt wykonanej usługi to niby proste ale metodą porównawczą nie zawsze wychodzi tak samo.

Pierwszy przykład, klijent "A" dzwoni do warsztatu powiada mam jakieś wibracje na budzie i to chcę zrobić, mechanik zadaje kilka pytań a klient nie umie dokładnie określić co i jak i w końcu powiada że jestem laikiem i czy w warsztacie mają kogoś co to ogarnie. Stanęło na tym że dostał termin. Po przyjeździe do warsztatu klient jako że laik to się dopytywał co to może być itd , w końcu zostawił samochód do sprawdzenia i ewentualnej naprawy i z zapewnieniem że przed naprawą będą się konsultować z klientem. Pod koniec dnia telefon że sprzęgło i dwumasa do wymiany i pada kwota za tą usługę, po dłuższej dyskusji i wyjaśnieniach ze strony mechanika klient powiada że się zastanowi i porozmawia z małżonką i zadzwoni. Po godzinie dzwoni i daje zielone światło dla naprawy.Mechanik zamawia co potrzeba i po dwóch dniach auto do odebrania. Przy obliczaniu kosztu naprawy mechanik doliczył prowizję za zamawianie części i zastosował mnożnik (x 1,1) co to robi dla trudnych klientów co tacy często po naprawie jeszcze wydzwaniają z różnymi pytaniami.

Drugi przykład, klient "B" dzwoni do tego samego warsztatu i powiada że chcę wymienić sprzęgło i dwumasę i wszystko mam już kupione i jest w bagażniku. Mechanik podaję cenę usługi i termin, klient wyraża zgodę. Usługa zrobiona w jeden dzień, po odebraniu auta dwie strony zadowolone.

Tu są przykłady fikcyjne aby zobrazować że klient "A" i "B" nie powinni się spodziewać takiej samej kwoty za całość ( z częściami) naprawy chociaż w sumie to samo naprawili i w tym samym warsztacie.

To nie znaczy że naciągacze nie istnieją.

Ps Prowizja za zamawianie części może być w różnej postaci co nie zawsze jest widoczne na fakturze.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

mechanik Cie jednym słowem oszukuje mocno :) lub inaczej, zarabia na Twojej niewiedzy. Są pewne granice takich zachowań i tu według mnie trochę przesadził z tym. Ty masz się prawo nie znać bo on od tego jest, ale oszukiwać Cie nie powinien.

Do tego on te wahacze kupił w hurtowni z rabatem, dla Ciebie wział rachunek detal (czyli np. wahacz na papierze kosztował 600zł, on ze zniżkami kupił go za 400 i jeszcze w nagrodę doliczył Ci 100 :)

Moja rada taka, sprawdź dokładnie jakie masz wahacze i za jakie płaciłeś. Do tego domagaj się paragonu jak taki cwaniak z wyszczególnionymi cześciami. Do tego stare części zawsze do zwrotu mają być dla Ciebie.

jeśli możesz to zmień mechanika, jesli nie możesz to sprawdzaj ceny części przed naprawą, zapytaj na forum o cenę za cześci i za robociznę.

za 700zł kupujesz 2 nowe wahacze z wymiennymi sworzniami co jest plusem na przyszłość że wystarczy zmienić jeden element a nie cały wahacz. Jak za pół roku wywali Ci się sworzeń wahacza to znowu wydasz 700 za sztukę ?

Myśl kolego troche. Chcesz tyrać od rana do nocy na auto tylko ? fakt jest BMW droższe w utrzymaniu ale nie aż tyle.

szukam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Scyzoryk mi się w kieszeni otwiera jak czytam o takich cwaniakowatych mechanikach. :mad2:

Zawsze możesz wejść na www.czescidobmw.pl --> http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=1&t=251231

i zobaczyć samemu ile co powinno kosztować. Tam Cię na pewno Pan Maciek nigdy nie oszuka, a zawsze doradzi.

Opublikowano

W największej hurtowni motoryzacyjnej w Polsce wahacz dobrej firmy kosztuje 600zł w detalu (tyle zapłacisz jako osoba fizyczna)

TRW 560 zł l,MEYLE 598 zł,FEBI 593 zł

Nie sądzę ,że mechanicy będą się zaopatrywać na portalach aukcyjnych,gdzie ten sam wahacz jest tańszy 100-150zł

Jak w każdej branży,są narzuty na części, produkty. Chcesz taniej,zawsze możesz dostarczyć własne części z alledrogo ,które będą tańsze o ok 200 zł na jednym wahaczu

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak tylko chodzi o to, że kolega zapłacił za sam jeden wahacz (bez wymiany) 700,- a nie 600, dodatkowo oczywiste jest, że mechanik nie zapłacił za ten wahacz w największej hurtowni blisko 600,- a jakieś 25% mniej (przynajmniej), więc jakby nie patrzeć odrobinę nieelegancko. Wiadomo, że kolega deklarując swoją niewiedzę prowokuje taką a nie inną postawę mechanika, ale jakby nie było to przesadza, co nie jest w porządku :nienie:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Tak jak napisałem w największej hurtowni w Polsce taki wahacz kosztuje 600 zł,jeśli mechanik zaopatruje się w mniejszym sklepie

to może zapłacić i 700 zł.

To ,że mechanik płaci jak napisałeś ok 25% mniej za części to nic nie znaczy ,bo Ty chcąc kupić części w tej samej hurtowni w detalu zapłacisz cenę o tyle wyższą.Więc dla Ciebie nic się nie zmienia jeśli chodzi o wydatki na części.