Skocz do zawartości

e60 530d swiece beru wytrzymalosc ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie ostatnio podpinając aut BMW e60 530D pod kompa profilaktycznie napotkałem bład w DDE

"Cylinder 3 Glow Plug Code: 004232"

Wiem że jest to świeca ale zastanawiam się teraz ponieważ, równy rok temu mimo, że nigdy od kąd mam auto nie miałem błędu ze świecami postanowiłem je wymienic ze względu na wiek, bo ostatni raz były wymieniane w 2010r i zostały wsadzone nowe świece 6 szt BERU oraz nowy sterownik bo nie chciało mi się 2 razy demontować kolektora po roku od wymiany wywala błąd świecy na 3 cylindrze ?

Jak to jest możliwe, że stare świece działały bez zarzutu tyle lat ( może i dalej są sprawne stare) a jedna z nowych już padła ?

teraz pytanie jak liczymy cylindry ? od strony rozrządu czy od strony grodzi silnika ?

Teraz już wiem, że nie warto wymieniać kompletu świec i to jest idealny przykład...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Miałem przypadek, ze jedna beru padła po 20k km, wg mnie zdarza się czasem taka usterka, reklamuj jak masz papier na wymianę.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zazwyczaj, miałem przypadek, że powodował błąd na 1 cylindrze.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 3 lata później...
Opublikowano

Kolejny update

Padła mi znowu kolejna świeca na 3cim cylindrze od wymiany po 3 latach...

Dla pewności przed przystąpieniem do jej wymiany sprawdziłem czy to na pewno 3cia i w błędach teraz mam dwie 3ci i 4ty cylinder. Zrobiłem test sterownika i pokazuje cały czas 3ci i 4ty cylinder.

Nie rozumiem tej jakości świec BERU... nie wiem jak z innymi markami ale jestem mocno zawiedziony tą firmą. Mógłbyby chociaż wytrzymać z 10 lat..

Opublikowano

Zamontowałem do siebie 6szt beru jak kupiłem auto. I tak.... Padały po 2.. Po 1, mniej więcej co porę roku :duh:

Teraz mam bosha i jest spokój. Dobre opinie słyszałem też o NGK.

E60 535xd+++ + 8hp70x

Individual project by mnichu

Opublikowano
Zamontowałem do siebie 6szt beru jak kupiłem auto. I tak.... Padały po 2.. Po 1, mniej więcej co porę roku :duh:

Teraz mam bosha i jest spokój. Dobre opinie słyszałem też o NGK.

4 swiece beru nowe + nowy sterownik beru.

Sterownik padl po 2 miesiącach. Swiece co kilka miesięcy jedna padala.

Omijać firme beru szerokim lukiem.

Wstawilem swiece denso + oryginalny sterownik regeneracja - auto chodzi jak zyleta.

b28nl6U.png
Opublikowano

Ten oryginalny i tak był w fabryce Beru obok Twojego :)

Masz pewność że nie trafiłeś na podróbki?

U mnie było podobnie nowy zestaw świec i sterownika. Sterownik działa, świece padały po kolei co kilkaset km. Skończyło się na wymianie kompletu i jest spokój od 3 tys km.

Opublikowano
od ostatniej wymiany zrobiłem z 45 tys km chodzi o fakt ilości lat, to nie benzyniak, że świeca pracuje non stop, tylko żarnik odpala się na krótko i i głównie gdy silnik zimny a u mnie od dłuższego czasu pewnie nawet nie było potrzeby bo od ostatnich lat w garażu najniższą temp zanotowałem w zimę 14 stopni. A silnik rano ma około 25 nawet nie ma szans się schłodzić no chyba, że stoi min pełną dobę.