Skocz do zawartości

opinie o awaryjności/wadliwość nowej serii 5 (G30, G31)

grzybekm

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 370
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Tak ogólnie to zastanawiam się ,czy bmw g30 jest do sprawiania przysłowiowej przyjemności z jazdy czy do oglądania szpiegowania każdego odgłosu z samochodu.Już naprawdę ludziom w tyłkach się poprzewracało!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

O tak niektórym na pewno :mrgreen:

Panowie, jak ktoś jeździ dużo w nocy, wystarczy zakleić listwę ledową, która jest koło przełącznika świateł i sprawę odbicia w lusterku kierowcy mamy załatwioną, lusterko pasażera, też da się jakoś wykluczyć, więc jeśli to komuś na prawdę przeszkadza, to żaden to problem.

Jeśli chodzi o skrzypienie, trzeszczenie w tym samochodzie, to powiem tak, na razie jest znośnie, ale strach pomyśleć co będzie jak te auta będą miały po kilka lat i po 200tys.km nalotu.

Pzdr

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł

Tak na marginesie w serii G11/12 też prawe lusterko się nie ściemnia? To jest przypał w nocy żona chciała ze swoja F20 jechać na serwis po jakiejś trasie po zmroku

Oszczędności wszędzie - księgowi rządzą.

Kilka lat temu to samo było w Octavii. W OII były dwa ściemniające się. Po liftingu zostało tylko jedno. Trzeba było przeszczepiać np. z Audi jak się chciało mieć dwa.

Tylko nie krzyczcie - nie porównuje BMW do Skody tylko mówię o polityce firm motoryzacyjnych, a akurat mam doświadczenie z kurą.

Moim zdaniem chodzi jednak o oszczędności.

Wspomniana przeze mnie octavia miała lifting pod koniec 2009 roku. Od liftingu było tylko lewe lusterko przyciemniane.

Pomimo tego koncern VAG zarówno dla Superba jaki i Audi (A4, A6) umożliwiał zamówienie wszystkich lusterek fotochromatycznych.

Jakby było to związane z dyrektywą to chyba by we wszystkich autach VAG wycofał ta opcję.

Mało tego w tej chwili nawet jak się wejdzie na konfigurator A6 to mamy: "Lusterka zewnętrzne z funkcją pamięci, składane, z automatyczną funkcją przeciwoślepieniową z lewej i prawej strony".

• Zasłużeni forumowicze

Teoretycznie jest dostępna taka opcja, zobaczcie

http://www.realoem.com/bmw/enUS/showparts?id=JN11-EUR-05-2017-G31-BMW-525d&diagId=51_5426

51 16 7 468 648

Ostatnia wersja części nr 7

Rozeznam się w tym temacie i jeśli się da spróbuję taki retrofit przeprowadzić u siebie po odbiorze auta.

• Zasłużeni forumowicze
To być może ma coś wspólnego z bezpieczeństwem i np. rowerzystami, którzy mogą wyprzedzać samochody z prawej strony (w mieście rzecz jasna :) ), zresztą często bez oświetlenia.
To może też wszystkie lusterka bez ściemniania bo jakiś idiota zapomni włączyć świateł w aucie?

A poważnie - nas śmieszą oszczedności kilku złotych na elemencie, a tych elementów jest kilka- kilkanaście a aut kilkaset tysięcy = miliony...

Sent with handy.

Nie zauważyłem, aby brak tej powłoki oślepiał - i moim zdaniem to jest powodem, dla którego przestali lusterko pasażera nią pokrywać.

Co do tematu wątku

- wkurza mnie brak obsługi głosowej po polsku - ale w BMW można o tym zapomnieć, jak mi serwis powiedział - i to jest mega wkurzające,

- nawigacja

a) jak wyżej - obsługa głosowa sztucznym językiem, mówiąca "po polskiemu" - totalna porażka i kompromitacja marki premium

b) informacja o ruchu nieprecyzyjna, w dodatku tylko dla głównych dróg - bez sens

- otwieranie komfortowe bagażnika - dlaczego trzeba tak daleko machać nogą ?

- małą możliwość konfiguracji elementów na wyświetlaczu centralnym

Więcej minusów w G30 na razie widzę

Z pozytywów lekkość jazdy - benzynowa 2litrówka w porównaniu do F10 530d jeździ "jak baletnica" - lekko i z gracją :)

Dzisiaj trochę popadało i ... zauważyłem, że przy otwieraniu tylnych drzwi leci do środka trochę wody - jakby coś źle było wyprofilowane.

Też to zauważyliście ?

Jeszcze nie , ale będę obserwował !

Wczoraj wysiadłem i zaczęło mi deszczem na głowę. Coś z bryczką nie tak ? :twisted:

Pozdrowienia z uśmiechem.

• 2 tygodnie później...