Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od niedawna mam czarne F31 Shadow z czarną nerką, czarnymi listwami wokół szyb, M-Pakietem, felgi 18' M Double Spoke 441 srebrne. Felgi też chcę zrobić na czarno. Myślałem o czarnym połysku, ale w warsztacie namawiają mnie na czarny pół-mat. Podobno są bardziej praktyczne w eksploatacji, na czarnym połysku bardo widać brud. Macie doświadczenia w tym temacie? Lepiej połysk czy mat?

2.jpg?dl=0

https://www.dropbox.com/s/fvocyu8f4tff4bd/2.jpg?dl=0

Opublikowano

Miałem ten sam dylemat.

W Częstochowie pokryli mi piecowo czarnym połyskiem i wyglada rewelacyjnie. Co do brudu mam klocki Hawk HPS i mało pylą. Wg mnie bierz jak Ci serce dyktuje ma to wyglądać dobrze a zawsze możesz felgi zabezpieczyć jakimś środkiem ceramicznym i brud będzie łatwiej schodził.

Na fotce jak wyglądają podczas normalnej eksploatacji:

9101d866a884d199cf7b7f3c54b57469.jpg

Opublikowano

W E46 miałem zimówki na stalowych 17" felgach pomalowanych proszkowo na czarny mat, efekt super ale brudzące się strasznie.

Po ok. 5 sezonach miejscami wychodziła rdza, woda nie spływa jak po felgach pomalowanych na połysk, gdzie wystarczy lekko przetrzeć i jest git.

Są też dający tymczasowy efekt gumy w sprayu, możesz przetestować aby zobaczyć jak się prezentuje auto po zmianach koloru i w tedy zdecydujesz.

http://allegro.pl/sprayplast-guma-folia-w-sprayu-czarny-polysk-400ml-i6865872793.html?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=Y2FtcGFpZ24AMTM5MzgwNDEAMTcwMTQzAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=6664b749-a157-41d0-b8bd-09140129caf1

Opublikowano
Dzięki! Nie wiedziałem, że takie wynalazki są. Doskonały pomysł. Można "przymierzyć" i zobaczyć efekt na własne oczy :)
Opublikowano

Nie baw się kolego w te badziewia w spraju. Raz kupiłem coś takiego do malowania listew. Kolor tej gumy wygląda jak tandetny chiński plastik i trwałość jeszcze gorsza mimo przygotowania. Wg mnie szkoda Twojego czasu, i nawet tych 40 zł.

Ja pomalowałem dzięki uprzejmości znajomego w cenie 500 zł, do tego doszła naprawa felg i ubytków 200 pln za komplet. Całość z dojazdami i wyważeniem zmieściło się w 850 zł. Oferty na necie wychodziły z bardziej znanych firm powyzej 1300 nawet 2000 całość. Polecam poszukać firmę co malują proszkowo. Ten kolor to standardowy czarny połysk z palety RAL. Nie ma sensu przepłacać.

Opublikowano
Nie baw się kolego w te badziewia w spraju. Raz kupiłem coś takiego do malowania listew. Kolor tej gumy wygląda jak tandetny chiński plastik i trwałość jeszcze gorsza mimo przygotowania. Wg mnie szkoda Twojego czasu, i nawet tych 40 zł.

Ja pomalowałem dzięki uprzejmości znajomego w cenie 500 zł, do tego doszła naprawa felg i ubytków 200 pln za komplet. Całość z dojazdami i wyważeniem zmieściło się w 850 zł. Oferty na necie wychodziły z bardziej znanych firm powyzej 1300 nawet 2000 całość. Polecam poszukać firmę co malują proszkowo. Ten kolor to standardowy czarny połysk z palety RAL. Nie ma sensu przepłacać.

Pomyłeczka! ;)

Mam wybraną technologię i warsztat gdzie porządnie pomalują mi felgi. Wątpliwości mam czy zrobić czarny mat, czy czarny połysk. maku506 miał dobry pomysł, żeby użyć tego gumowego lakieru tylko po to, żeby zobaczyć na samochodzie jak będzie wyglądać felga z połyskiem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jedna puszka wystarczy na 2 felgi.

Kup więc 1 w macie i 1 w połysku.

Z jednej strony auta zrób mat, z drugiej połysk.

Pojeździsz tydzień i będziesz wiedział.

Opublikowano

Nie zrozumiałem źle ale szkoda wg mnie babrać się w te substancje i tracić czas i nawet 60 czy 70 zł. Potem czyszczenie.

Wyżej wrzuciłem Ci fotkę jak wyglądają moje alufelgi podczas tygodniowego użytkowania. Jest to czarny połysk i wyglada normalnie.

Opublikowano
Dzięki. Eksperymentu z gumą raczej nie będzie. Mam nieplanowany wyjazd i nie będę miał czasu na malowanie gumą, bo 2. października mam już umówiony termin u fachowca od felg. Skłaniam się do połysku :)