Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem posiadaczem e92 330d 231 koni. Mam problem taki ze auto (silnik) mi się rozbiegal i jak na razie mechanik stwierdził, po tym jak wyslal wtryski do sprawdzenia, ze 6wtryskow musze na nowe zmienić, bo regeneracji mi się nie oplaca robic, a zastanawia mnie czy to na pewno wtryski, bo wydaje mi się ze cos mogla turbina zassać oleju , albo czy może być ze komputer zwariowal?? Bo mam rozwalone 4 wtryski całkowicie, 2 w bardzo kiepskim stanie. regeneracja jedngo wtrysku 1100+ zl / jest ich 6 czyli 6x 1100+ = 6700zl , a nowe wtryski 8300zl gdzie już zostały zamówione i kupione Boscha.

Auto posiadam w manualnej skrzyni, dzięki czemu super szybkiej reakcji udało mi się zdusic rozbieganie, wrzucając na najwyższy bieg.

Jaki moglbyc powod rozbiegania / przyczyna ?

Pod spodem napisze co robilem i czy by jakies oznaki.

Caly dzień jezdzilem po miescie od sklepu do sklepu, na wieczor kiedy silnik był rozgrzany to trochę potrzymałem na obrotach dla zabawy, rozbieganie stało się kiedy z najwyższych obrotow zmieniłem bieg z 1szego na drugi, wtedy od razu zalapalem ze nie mam kontroli nad pojazdem i szybko myslac zdusiłem.

nigdy wcześniej nie dymil na niebiesko - wiem ze to oznaka wtryskow jak się psuja.

auto nie wykazywalo zadnych oznak ze wcześniej cos może być nie tak.

2500 km wcześniej przed ta sytuacja auto było serwisowane w Belgii w BMW salonie - wymiana oleju, plyn hamulcowy i chyba filtr kabinowy.

paliwo zawsze lalem najwyższej jakości diesla. ( Auto posiadam od 5 miesięcy ) być może wcześniej ktoś mogl cos zlego dolac , takie tylko moje przypuszczenia.

Pytalem się mechanika czy sprawdzil turbine, to powiedział ze sprawdzil reka czy wiatrak ma luz. Czy jest to możliwe ze tak można sprawdzić? Bo boje się ze zlozo mi auto i problem może się powtórzyć, a juz nie mala sumka za naprawę mi się szykuje. Może kazac odeslac im do sprawdzenia jak to zrobili z wtryskami?? Może ktoś juz miał taki problem?

Opublikowano

Jak nie jesteś pewny tego co mechanik mówi mogę polecić Ci kolegę z forum: Rogera prowadzi warsztat pod Nysą

Gość ogania znakomicie bmw w dieslu i myślę że na wszystkie twoje pytania zna odpowiedz :cool2:

Opublikowano
Jak nie jesteś pewny tego co mechanik mówi mogę polecić Ci kolegę z forum: Rogera prowadzi warsztat pod Nysą

Gość ogania znakomicie bmw w dieslu i myślę że na wszystkie twoje pytania zna odpowiedz :cool2:

Dzieki , tylko problem jest w tym ze auto mam w Ostrołęce a to na polnoc od Warszawy 120km. Jakby był skłonny zajrzeć w mój temat, chodzi mi o opinie co za dokładnie mogła być przyczyna i czy dobrze robi mechanik? W razie czego jestem skłonny i osobiście porozmawiać przez tel.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przecież wtryskiwacze nie mają żadnego związku z Twoją historią :o niech zostawi je w spokoju. Telepie autem na zimnym? Jakiś problem z rozruchem? Jak wyglądają korekcje na rozgrzanym silniku? Zdejmij rurę z dolotu i zobacz ile tam jest oleju.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

zakladam ze widziales to video na youtube ???

moim skromnym zdaniem o ile naprawde rozbiegal ci sie diesel to silnik musial zdobyc gdzies tam lewe paliwo lub olej

wtryskiwacze moga byc efektem koncowym ale na poczatku gdzies musial zassac ci silnik paliwo lub olej

Opublikowano
Przecież wtryskiwacze nie mają żadnego związku z Twoją historią :o niech zostawi je w spokoju. Telepie autem na zimnym? Jakiś problem z rozruchem? Jak wyglądają korekcje na rozgrzanym silniku? Zdejmij rurę z dolotu i zobacz ile tam jest oleju.

Sprawa wygląda tak, ze przyjechałem w sierpniu na tydzień czasu do Polski bo na stale mieszkam w Belgii. Gdy mi się rozbiegal i go zdusiłem to już go odpalić nie moglem. Taki pech ze to się stało w sobote, a na drugi dzień musialem wracac już do Belgii bo koniec urlopu. Auto zostało w Polsce. Mechanik zwleka z moja naprawa bo ma zamrozone pieniądze u mnie, a nie zaplace calosci jak auto nie będzie chodzic, gdzie już zaplacilem 4 tysiące zaliczki. Troche się orientuje w mechanice, ale nie mam jak nawet sam sprawdzić bo dzieli mnie odleglosc od auta 1500 km, w warsztacie pracuje mój brat cioteczny który musi się sluchac szefa , kierownika i ich rad, nie ma zbyt wysokiego doswiadczenia. Stad auto jeszcze nie zrobione.

zakladam ze widziales to video na youtube ???

moim skromnym zdaniem o ile naprawde rozbiegal ci sie diesel to silnik musial zdobyc gdzies tam lewe paliwo lub olej

wtryskiwacze moga byc efektem koncowym ale na poczatku gdzies musial zassac ci silnik paliwo lub olej

No wlasnie, ja stawiałbym na turbine, uwierzcie mi ze zaledwie 2-3 sekundy to wszystko trwalo. Kolega który siedział obok mnie to myslal ze ja tak ostro w pizde daje, a to było pewne rozbieganie bo gdy puscilem gaz to samoczynnie takie obroty miał ze jakby miał eksplodować... A może mieć koputer do tego ze zwariowal i podawal przez wtryski az lalo? Ale pewnie wtedy zdusilby, a nie rozbiegal?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ciężko Ci pomóc w takiej sytuacji, niech wyjmą intercooler, pewnie jest w nim sporo oleju.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Wiem, rozumiem odleglosc, ale z bratem się kontaktuje i poczekam na więcej opinii, może ktoras pomoze w znalezieniu powodu. Sugestia mechanika jest taka żeby zlozyc i zobaczymy co dalej... A ja chce mieć na dloni jaki był powod żeby drugi raz mi się to samo nie powtorzylo, także czekam na dalsze opinie i już nie spamuje.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak czekasz na inne opinie to powiem Ci tylko tyle ze za rozbieganie silnika wine ponosi tylko i wylacznie turbina i nic innego i w takim przypadku patrzy sie na jej szczelnosc a nie na luz wirnika...

Oddaj turbo do uszczelnienia bo bedzie powtorka.

Opublikowano
Jak czekasz na inne opinie to powiem Ci tylko tyle ze za rozbieganie silnika wine ponosi tylko i wylacznie turbina i nic innego i w takim przypadku patrzy sie na jej szczelnosc a nie na luz wirnika...

Oddaj turbo do uszczelnienia bo bedzie powtorka.

Na pewno ponosi turbina, ale pasuje zobaczyć co z resztą podzespołów

Sam tego nie naprawisz bo widzę że za dużo (bez obrazy) pojęcia nie masz,podałem Ci namiar do fachowca który napewno to ogarnie i powie Ci co nie gra i co trzeba zrobić. Do tego nie zedrze z Ciebie kasy

Co do odległości to do Rogera śmigają z całej polski, ba nawet z Niemiec