Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam problem z padającym akumulatorem. Bywa tak, że przez kilka dni jest wszystko w porządku, a innym razem po 8 godzinach w pracy pada do zera. Zauważyłem, że gdy radio z navi oryginalne trzyma pamięć daty i zegara jest wszystko ok, ale gdy je dołączyłem od zasilania w momencie zaniku napięcia było bez zmian. Nadal padał mi akumulator. Poza tym na wyłączonym grzaniu wieje mi gorące powietrze na nogi. Czy to może być wina panelu sterowania, bądź jeża, a zarazem zżerania prądu? Proszę o jakąś radę, ewentualnie namiary na dobrego elektryka w okolicy Warszawy... Pomocy :mad2:
Opublikowano
Dzięki za info. Ale może jeszcze ktoś coś doradzi, co będę mógł sam sprawdzić :( . Nie ukrywam, że do Lublina kawałek drogi mam, a czasowy w chwili obecnej nie jestem :(
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Powiem tak. Nic nie zrobiłem, a problem sam na chwilę obecną zniknął. Nie wiem na jak długo, ale póki co aku przestał padać. Podejrzewam jednak, że do jeża i tak będę musiał zerknąć, ponieważ nie domyka mi którego zaworu, ponieważ na zamkniętym ogrzewaniu grzeje na maksa dolnym nawiewem od strony pasażera.
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witajcie,

jestem nowym użytkownikiem i dla tego podpinam się z moim problemem do tematu bo chyba jest podobny a na pewno częściowo.

Od około pół roku borykam się z problemem padającego akumulatora, byłem u 4 specjalistów i tylko jeden z nich próbuje mi pomóc ale ma ograniczony czas i możliwości.

Mój problem objawia się w ten sposób że auto traci prąd nawet po kilku, kilkunastu godzinach stania. Dziwnymi objawami jest również to że na wyświetlaczu z radia ( 4:3) nie zapamiętuje się data ani godzina ( po wyjściu z auta zostaje godzina i data z wyłączenia auta, chociaż nie zawsze) oraz zawsze wraca do języka podstawowego czyli niemieckiego. ponadto co jakiś czas przed odpaleniem lub po zgaszeniu wyskakuje komunikat "Motorrnotprogram" ale i to nie zawsze.

Kolejny problem to fakt że po zagrzaniu się auta zaświeca się kontrolka ABS i TC i przestaje działać prędkościomierz oraz ekonomizer, wariuje również wskaźnik paliwa ( opada i wstaje przy przechyłach auta).

Zauważyłem ze poci mi sie zbiornik Paliwa ale nie wiem czy to ma z tym wszystkim coś wspólnego chociaż jestem już tak zdesperowany że wszystko wydaje się być możliwe.

Konkluzje ostatniego elektryka były takie:

ABS i TC to prawdopodobnie sterownik ABS ( wszystkie czujniki przy kołach wymienione), ale powiedział również że może to być wina uszkodzonego sterownika silnika ( ponoć siemens do którego nie ma schematów) który może być uszkodzony i podaje błędne dane i do sterownika ABS jak i do modułu komfortu który z kolei jest odpowiedzialny za ta datę, godzinę oraz wszelkie ustawienia komputera, oraz ponoć przez ten sterownik który daje złe informacje do modułu komfortu nie usypia mi się lub ponownie wzbudza nawigacja i to ona mi zżera prąd, więc wyprowadził mi bezpiecznik od radia i nawi w bagażniku na zewnątrz i kazał go wypinać wieczorem. (doraźna pomoc)

Na ten moment zaobserwowałem ze częściej dziej mi się tak po opadach lub roztopach ale znowu może to tylko taka moja sugestia bo już nie wiem czego się czepić.

Wiem ze może to wszystko trochę chaotycznie napisane ale lepiej nie umiem tego wytłumaczyć.

Dla zainteresowanych mam model poliftowy ale przejściowy( wrzesień 1998) i też się zdziwiłem że sterownik silnika może mieć coś wspólnego z modułem komfortu ale ponoć tak jest

Gdyby ktoś miał jakiś pomysł lub mógł polecić kogoś kto naprawdę może mi pomóc w okolicach Śląska to bardzo proszę o informacje

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Mam nadal ten sam problem. Odpuściłem z tym tematem, bo za jakiś czas naprawia się samo, ale jest to irytujące. Jak ktoś może nam pomóc, to proszę o podpowiedź co dalej z tym robić :mad2:
Opublikowano
Musisz być pewny na 100% co kradnie prąd i bardzo wątpię że jest to sterownik ABS. Jeśli sam nie umiesz szukać zmień elektryka na jakiegoś polecanego w regionie i tyle. Przez forum nic nie zrobimy
  • 3 tygodnie później...