Skocz do zawartości

e46 320d niepokojący dźwięk przed uruchomieniem silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Czy ktoś kiedyś spotkał się z podobnym dźwiękiem? Występuje po przekręceniu stacyjki zanim uruchomię silnik i po wyłączeniu silnika. Po uruchomieniu silnik jak i turbina pracują w porządku i problem nie występuje, tylko w wyżej wymienionym przypadku. Czy ktoś mógłby rozwiać moje obawy, że to może być coś poważnego?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Może pompka podprogowa? Ona się włącza po przekreceniu zapłonu. Jest pod progiem kierowcy. Przystaw głowę i słuchaj.

I błagam Cię, proszę, apeluję: wywalże to "TDI" z opisu. :mad2: :duh: :cry2:

Opublikowano
Pompke progowa słychać i to chyba nie o nią mu chodzi ale o to chlipanie :D jak na moje ucho to pompka w baku, ten objaw masz zawsze po przekreceniu kluczyka a może jak masz mało paliwa?

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571

Opublikowano

W baku jest aktualnie 1/3 baku, rano dam mu pić i zobaczę czy problem ustąpił.

Występuje tylko gdy przekręcam kluczyk i zapalają się kontrolki i gdy wyłączam silnik "chlipie" pare sekund i milknie.

Opublikowano

Jeszcze raz przedstawiam ten problem, może będzie łatwiej coś ustalić, ale prawdopodobnie to coś z klimatyzacją bo słychać ten dźwięk również przy uruchamianiu klimatyzacji.

Opublikowano

O ile się nie mylę to za tymi kratkami nawiewu znajduje się nagrzewnica klimatyzacji po samym wlocie widać pęknięcie może ktoś coś tam grzebal, od dawna masz ten problem?

Kiedy uzupelniales czynnik? Jak wylaczysz klima tez slychac ten odgłos?

To mi bardziej przypomina jakieś zgrzytanie niż chlipanie.

Nie orientujesz się czy ktoś wcześniej (może ty) zakładał jakieś chińskie radio z dużym wyświetlaczem wtedy trzeba tam wlot przyciąć i z tąd mogą się dziać różne dziwne rzeczy.

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Goral ta kratka każdemu w końcu pęka w tym miejscu. Moja zeszłej zimy tak samo pękła w tym samym miejscu.

Co do tego odgłosu to w lanelu klimy jest wiatraczek i to on ci tak burczy po wyłączeniu silnika. Rozbierz panel i wyczyść go sobie. On jest za tą kratką po stronie kierowcy z tego co wiem.

Opublikowano

Autko zostało niedawno zakupione i dopiero je poznaje. Z ostatnich napraw to było: https://imgur.com/a/Jd747

Po tym jeszcze tylko wymiana filtrów i amortyzatora + sprężyny. O żadnym chińskim radiu nic mi nie wiadomo, ale kto wie :/

Przy uruchamianiu klimy słychać ten dźwięk jak i przy jej wyłączaniu.

Opublikowano
Czy tam jest wiatraczek tego nie wiem tak samo o pekajaych kratkach od nawiewu no ale może wszystko przedemna :D wracając do tematu zrób jak radzi jack nic nie kosztuje a może to być problemem tajemniczego chlipania :8)

721015571

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wpisz sobie w google "e46 głośny panel klimatyzacji" lub buczenie panelu klimatyzacji. Będziesz miał lektury na długie wieczory. Ta usterka mnie jeszcze odpukać nie złapała.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Potwierdzam, że oba przypadki są dobrze znane w e46 :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.