Skocz do zawartości

Rant na tarczy hamulcowej

ppp49

Rekomendowane odpowiedzi

Na tylnych tarczach jest spory rant,i tarcze nie wyglądają jak lustro , tylko mają coś w stylu resztek rdzy. Najlepsze jest to , że 15 tyś/km temu a ASO wymieniali komplet tarcz i klocków. Jaka może być tego przyczyna ? hamowanie jest wporzadku. Ale jak to możliwe , że po tak małym przebiegu powstał tak duży rant ? Tarcze wyglądają , jakby miały kilka lat.

Swoje 1 tarcze wymieniałem przy ok 40 tkm właśnie z tyłu. Miały rant i wygląd jak ze złomu. Przody wytrzymały ok 80 tkm

Może dlatego, że przy esp, dsc czy jak tam to się nazywa system hamuje stabilizując auto częściej tyłem. Może to asb..

Teraz założyłem tarcze przód i tył z 535 i nie jest tak wizualnie źle. Klocki z tyłu już się kończą a tarcze wyglądają całkiem dobrze.

Kupiłem to auto dwa tygodnie temu. Było cały czas serwisowane. Teraz byłem na serwisie olejowym i kazałem sprawdzić kiedy były wymieniane tarcze i klocki,okazało się,15 tyś/km temu. Tak też mówił poprzedni właściciel i ASO to potwierdziło. Zastanawiałem się , czy nie reklamować, ale może ten typ tak ma.

• Zasłużeni forumowicze
Kupiłem to auto dwa tygodnie temu. Było cały czas serwisowane. Teraz byłem na serwisie olejowym i kazałem sprawdzić kiedy były wymieniane tarcze i klocki,okazało się,15 tyś/km temu. Tak też mówił poprzedni właściciel i ASO to potwierdziło. Zastanawiałem się , czy nie reklamować, ale może ten typ tak ma.

Jaka data widnieje przy tej wymianie ? Może ktoś kombinował coś z przebiegiem ?

dokladnie. po takim przebiegu nie powinno byc rantu. zmierz grubosc tarcz. nowe maja 24mm a norma dop. to 22,4mm. czasem rant bedzie tylko złudzeniem. zrob faktyczny pomiar grubosci i bedzie wiadomo. ew. moze zle ktos zamontowac klocki (smarowanie prowadnic itp) i trą/pracują tylko jedna strona i wlasnie robi sie rant...?

dziwne. ja mam tarcze ktore wytrzymuja mi znacznie dluzej. generalnie tarcze powinny wystarczyc na co najmniej 2 kpl klockow hamulcowych

U mnie jedne tarcze jedne klocki :( tyl wytrzymuje 45 tys przod 53 tys km.

ja wymienilem klocki z przodu 35tys temu i komputer wyswietlal 80tys km do przejechania. teraz wyswietla tyle samo:) na nowych tarczach widac niewielkie slady zuzycia ale na pewno nie jakies istotne ranty. nie wiem czemu macie tak male przebiegi. nie jezdze wolno, samochod ciezki, silnik 535dx, na zmiane mam trase z miastem. ale zakladam oryginaly lub dobrej jakosci (teraz mam chyba ate i to na nich takie przebiegi).

Poprzedni właściciel wyjechał teraz z salonu najnowszą 7 , nie ta liga , żeby kręcić liczniki :) auto kupione w Polsce w salonie i tylko tam serwisowanie. Grarancja 5 lat lub 200 tyś. Największa opcja jaka tylko możliwa , nawet filtr dpf wymienili na gwarancji. 4 miesiące temu skończyła się gwarancja. Dziś pojechałem do ASO znowu poruszyć ten temat. Zaczęli szukać i jednak tarcze nie były wymieniane. Tylko klocki. Widział opiekun zlecenie , ale jak wydrukował fakturę do zapłaty , to było tam wiele,ale nie tarcze. Było zalecenie , ale finalnie nie było wymiany. Sprawa wyjaśniona.