Skocz do zawartości

316i 96' pobór prądu na postoju - bezpieczniki sprawdzone

ramzaPL

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie posiadacze BMW :)

mam problem z rozładowującym się akumulatorem na postoju, a mianowicie z dużym poborem prądu przez auto.

Przejrzałem co nieco forum i posprawdzałem bezpieczniki tak jak radziliście.

Dodam, że akumulator jest sprawny, ma koło 2 lata ale jego bym wykluczył, tak samo alternator który ładuje prawidłowo.

Auto w spoczynku pobiera około 126mAh, z tego co wyczytałem jest to jakieś 2 razy za dużo.

Sprawdzając bezpieczniki natrafiłem na 2 które po wyciągnięciu faktycznie pobierały sporo, i dwa przy których delikatna różnica była widoczna.

Bezpiecznik nr. 1 - prawdopodobnie szyberdach, pobór spadł o jakieś 20-22mAh

Bezpiecznik nr. 35 - prawdopodobnie centralny i również szyberdach, pobór spadł o jakieś 16mAh

Sam szyberdach działa prawidłowo, odłączyłem kostkę (nie wyciągając bezpiecznika) i pobór nie zmalał.

Podobna sytuacja dotyczy centralnego, z tym, że jedyne co odłączyłem to w drzwiach kierowcy kostka odpowiadająca za sterowanie lusterkami bocznymi (elektryczne), głębiej nie udało mi się dostać (szukałem też tego po omacku). Akurat centralny działa natomiast od strony kierowcy mam problem z zamkiem i ryglem, kluczem nie mogę ich otworzyć dlatego drzwi kierowcy muszę otwierać od środka (mowa o sytuacji, w której odłączona jest klema od akumulatora). Teraz nie jestem pewien ale pilotem prawdopodobnie zamykałem wszystkie drzwi (również kierowcy). Jeszcze się upewnię.

Bezpiecznik nr. 31 - Regulator czasowy/klima/zestaw wskaźników, pobór spadł o jakieś 7mAh

klimatyzacji nie posiadam, Regulator czasowy - pewnie chodzi o zegarek manualny w okolicach skrzyni? Mam i faktycznie działa. Zestaw wskaźników - podświetlenie zegarów, czy same działanie zegarów? Działa, chociaż ostatnio podczas jazdy wyłączyły mi się i podświetlenie i wszystkie zegary zjechały do zera na kilka minut, później wróciło do normy.

Bezpiecznik nr. 33 - dużo rzeczy, pobór spadł o jakieś 1-2mAh

natomiast między innymi dotyczy światła w bagażniku, próbowałem wyjąć żarówkę, natomiast pobór zmalał o tyle co nic.

I tu moja prośba/pytanie. Może ktoś z Was spotkał się z podobnym przypadkiem? Może podpowiecie co jeszcze mógłbym sprawdzić?

Dodam, że odłączałem też radio i nic to nie zmieniło (odnośnie poboru prądu). Mam instalację gazową, i świeci się dioda przy podłączonym akumulatorze (instalacja STAG, jedna mała dioda).

Link do opisu bezpieczników:

https://zapodaj.net/e1332bfab948f.jpg.html

• Zasłużeni forumowicze
Jeżeli świeci dioda przy instalacji gazowej na wyłączonym kluczyku to znaczy że sterownik gazu nie przechodzi w stan uśpienia. Odłącz na próbę sterownik gazu.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.