Skocz do zawartości

e39 - zawias przód - lemforder czy meyle HD

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Meyle HD są spoko? 4 lata gwarancji podobno. Do tej pory Lema kładłem gdzie się dało, było ok. (Poza jednym przypadkiem gdzie jakiegoś SLR mi zamontował mechanior i się z tulei zsunął po chwili.)

Zakładam cały komplet - 4 wahacze + 2 łączniki - w takich kompletach to sprzedają. Faktycznie równie dobre lub lepsze niż lemy?

Ktoś kiedys pisał na forum, że tuleje tylnej belki to tylko Meyle HD, bo dużo twardsze i bardziej wytrzymałe. Z wahaczami podobnie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
te Meyle HD są na prawdę sztywniejsze!, napisz do kolegi "Dombrek" wczoraj założyliśmy u niego dwa przednie
Opublikowano

Lemforder jest dla mnie trochę przereklamowany, a już na pewno stosunek jakość/cena jest nie najlepszy (chociaż nie przeczę, że to dobre części i jak nie ma jakiejś Meyle HD, to biorę zwykle właśnie Lemfordery).

Meyle HD (niestety nie wszystkie elementy dostępne są w wersji HD) są znacznie wytrzymalsze i cenę mają bardzo atrakcyjną. Tak jak Wojtek napisał - wczoraj trafiły do mojego auta i różnica na plus bardzo duża (wymiana wahaczy "giętych" przód). Od razu dodam, że poprzednie były jeszcze w niezłym stanie (właśnie Lemfordery), chociaż tuleje już powoli zaczynały wykazywać zmęczenie (przebieg na Lemforderach raptem 40k km), więc z chęcią wymieniłem na nowe.

Przy okazji - dostępne są zarówno wahacze kompletne jak i same tuleje w wersji HD.

HD mają jednak pewną wadę - brutalnie ujawniają niedostatki pozostałych elementów podwozia ;). Po wczorajszej wymianie mam do zrobienia wyważanie opon, bo na starych tulejach tego nie było czuć, a na nowych ujawniło się od razu (lekkie wibracje).

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

https://czescidobmw.pl/partscatalogue/316-050-0103-hd-meyle-zestaw-wahacza-zawieszenie-kola,11-316~1050~10103~2HD-0144-02905--3160500103~2HD.aspx

To zobaczymy co to warte :cool2:

Do tego jeszcze gumy stabilizatora, więc powinno być ok. Drążki i końcówki kierownicze bez oznak zużycia, amortyzoatory dopiero co wymienione na Monroe m-pak więc jedyne co może wyjść to tarcze. Bo minimalnie biją przy 120, ale wtedy to chyba komplet piasta tarcze klocki polecą.

Ale te 4 lata gwarancji.. chyba musze stary zawias na półce upchnąć w razie czego na wymianę gwarancyjną mieć bo to ze 100 tysięcy km będzie może więcej :mrgreen:

Opublikowano
Dziś zrobiłem wyważanie opon. Miałem odchyłkę o 10-15g na każdym kole (ostatnio wyważałem w kwietniu). Po skorygowaniu wibracje zniknęły w pełnym przedziale prędkości (no dobra... testowałem do 140kmh, bo nie miałem miejsca na więcej ;) ).
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Otworzyłem pudło z zestawem zawiasu a tam niespodzianka.

- Wahacze gięte HD

- Łączniki HD

- Wahacze proste - bez oznaczenia HD.

Trochę poszperałem po netach i faktycznie nie ma prostych w wersji HD - znaczy się nie udało się poprawić fabryki w tym przypadku. ;) (odnosząc się do ich reklamy)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
wahacz prosty nie wymaga utwardzania, sworzeń wiadomo że powinien być sztywny i jest, a punkt mocowania do belki seryjny jest b.twardy i rzadko siada, natomiast te reakcyjne w serii to faktycznie miękko, HD z wkładką już dużo sztywniejsze i na pewno trwalsze, bo pracują w mniejszym zakresie, nie będzie ich zrywać