Skocz do zawartości

8TF Active Protection For Pedestrians Aktiver Fussgaengersch

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry.

Proszę o informację czy mając ten system o tym kodzie (8TF Active Protection For Pedestrians Aktiver Fussgaengerschutz) mam jakieś czujniki w zderzaku, czy sprawę załatwia tylko kamera w lusterku.

Jak działa ten system, czy tylko jak wychwyci przeszkodę którą zidentyfikuje jako pieszego, czy na każdą przeszkodę? Czy wyhamowuje samochód czy może tylko unosi maskę do góry?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Czy oprócz kamery w lusterku są jakieś inne czujniki?

Czy działa to tylko jak system stwierdzi, że ma do czynienia z pieszym czy z jakąkolwiek przeszkodą?

Opublikowano
Jak uderzysz w inna przeszkode to tez pojdzie maska do gory. Stalo sie tak nawet panom z TVN Turbo jak testowali jakiegos SUV'a w terenie i wpadli w glebsza dziure. Naboje pirotechniczne wystrzelily spod maski :).
Opublikowano

Czyli maska unosi się dopiero po uderzeniu w przeszkodę - czytaj pieszego?

Oznacza to, że wcale nie trzeba mocno uderzyć aby to zadziałało, bo pieszy chyba nie zrobi w zderzaku dużej szkody.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak, system działa dopiero po uderzeniu (z uwagi na bezwładność jest wystarczająco dużo czasu, aby ładunki pirotechniczne zdążyły unieść maskę).

8TF nie jest bowiem systemem mającym pomóc uniknąć kolizji (jak 5AS, 5AT, etc. oparte na kamerze KAFAS/radarze w zderzaku).

Jest to system minimalizujący skutki kolizji, tak samo jak napinacze pasów czy poduszki powietrzne (czyli działa post-factum).

Co do czułości - 8TF działa powyżej pewnej prędkości, dlatego jak uderzysz zderzakiem np. na parkingu, to się nie aktywuje.

8TF korzysta z podobnych czujników przeciążeniowych jak te, które odpalają poduszki powietrzne. Nie powinien zadziałać np. przy uderzeniu w piłkę czy kurę (nawet przy dużej prędkości), gdyż do ich zadziałania jest potrzebny kontakt z odpowiednio dużą masą przeszkody.

P.S.

A'propos systemów ostrzegających przed kolizją z funkcją automatycznego wyhamowania jest akurat świeży wątek po sąsiedzku

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=103&t=327886

Opublikowano

Wydaje mi się, że w lusterku wewnętrznym jest jakaś kamerka, choć może to tylko oczko w którym nic nie ma.

Mam nadzieję, że nie będzie z tym systemem kłopotu:).

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Oj, poczytaj troche forum - tu jest sporo ciekawych informacji, rowniez o tym czym jest "oczko w lusterku" :wink:

Co do 8TF chyba martwisz sie na zapas, ja nie słyszałem zeby komuś bez potrzeby w BMW ten system zadziałał (oczywiście o ile auto nie było "drutowane" po wypadku, bo jeśli było - to wszystko jest możliwe)...

Opublikowano

Cześć.

Nic poważnego chyba nie miało ale przedni zderzak był robiony i to myślę, że ze dwa razy. Kobieta nim jeździła po mieście i chyba zdarzało jej się gdzieś go obetrzeć, a w szczególności pobijać od dołu o krawężniki.

Z ubezpieczenia były wypłacane odszkodowania dwa razy ale rzędu 3000 zł więc chyba nie mogły to być poważne uszkodzenia. Szyby wyglądają na oryginalne. Jedno z tych uszkodzeń potwierdzili mi w ASO BMW, że malowali drzwi błotnik przedni i zderzak. Drugiego na razie nie wiem.

Pozdrawiam.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam,

Jestem nowy na forum i mam nadzieję, że dobrze odnalazłem post w którym mogę wysłać zapytanie :D Próbowałem znaleźć odpowiedzi czytając chyba wszystkie posty i zagadnienia, niestety nigdzie nic nie znalazłem. Mam pytanie odnośnie systemu ochrony pieszych. W dniu wczorajszym moja kochana żona :mad2: oślepiona przez słońce wjechała w słupek drogowy ostrzegawczy :shock: (ten taki prostokątny na gumowej nóżce ) Na szczęście nie było to z dużą prędkością niestety uszkodziła moją perełkę :( Na samym zderzaku są tylko rysy niestety naboje pirotechniczne odpaliły i uniosły maskę do góry :cry: Jestem poza domem więc nie mogłem sam zająć się sprawą, więc wysłałem żonkę do warsztatu. Panowie zamknęli maskę i powiedzieli, że koszt naprawy może przekroczyć 5.000 zł a oprócz tego, że do momentu naprawy systemu ochrony pieszych nie działają wszystkie poduszki powietrzne w samochodzie. Chciałem tylko podpytać specjalistów na forum czy jest to faktycznie prawda, gdyż żona jeździ zawsze z naszym 2 letnim synkiem i nie chciałbym ryzykować bezpieczeństwa a z powodu mojej nieobecności nie mogę sam się tym zająć od razu. Oraz mam pytanie odnośnie kosztów. Czy faktycznie ta kwota jest aż tak wysoka aby naprawić ten system czy ktoś chce sobie dobrze zarobić? Z tego co zdążyłem się już zorientować to na pewno trzeba wymienić zawias maski wraz z nabojem a jest to koszt około 500 zł za jeden więc nie wiem skąd taka kwota. Czy prócz tego są do wymiany jakieś inne rzeczy o których nie mam pojęcia?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Proponuje podzwonić po niezależnych serwisach BMW i zapytać o ceny żeby mieć rozeznanie.
Opublikowano
Według mnie, pierwsza rzecz to należałoby zczytać błędy, to już będzie odpowiedź w 50% co należy wymienić. Poza pirotechnicznymi nabojami może też być do wymiany światłowód jeśli twój system w taki jest wyposażony i czujniki w zderzaku, ale żeby to wszystko 5k pln miało kosztować to nie chce mi się wierzyć. O deaktywacji poduszek w newtisie nic nie stoi więc zakładam, że to zwykła forma nacisku ze strony warsztatu.

spacer.png

Opublikowano

Dzięki guzior2 za podpowiedź ale to już jest właśnie niby wycena z niezależnych dwóch warsztatów, tylko wydawało mi się to trochę dziwne że bez podpięcia do kompa ktoś rzuca od razu taką kwotę.

Nie miałem nawet odwagi zadzwonić do serwisu BMW po takiej wycenie :oops:

Opublikowano
comeasyouare również dzięki za info, już się martwiłem, że faktycznie poduszki przestały działać ale to by było chyba trochę dziwne aby narażać tak kierowcę i pasażerów. Po powrocie do domu na pewno pojadę na komputer aby się wszystkiego dowiedzieć, niestety będzie to dopiero za 3 tygodnie więc do tego momentu żona musi sobie jakoś radzić. Ważne, że może użytkować samochód bezpiecznie. :cool2: Nie mam pojęcia czy mój system jest wyposażony w światłowód, czujniki na pewno ma bo właśnie po uderzeniu w prawą część zderzaka wywaliły naboje. Nie ma żadnych pęknięć w zderzaku więc zakładam że chyba czujniki powinny być ok, na kompie to też wyjdzie? Na allegro znalazłem taką aukcję : https://allegro.pl/oferta/bmw-f06-f10-f11-f12-f13-zawias-naboj-maski-lewy-8056196350 wiecie panowie może czy ten zawias musi być dobrany jakoś specjalnie po vinie czy są to standardowe zawiasy które pasują do każdego egzemplarza? Po wyglądzie jest dokładnie taki sam.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zawiasy są takie same dla serii 5 i 6 tak że możesz kupić używki ale czy jesteś pewny że zawiasy nadają się do wymiany ?
Opublikowano
Sorki za zwłokę ale neta mi wywaliło bo jestem na morzu. Nr vin:C661171. Z tego co powiedzieli mojej żonie to zawiasy do wymiany i zamki maski również.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na filmie w minucie 1.39 widać w tle że leżą tam stare zawiasy to pewnie trzeba wymienić ale na allegro jest sporo dobrych kompletów zawiasów z nabojami w różnych kolorach tak że za 750 - 800 zł można dostać bez problemu co znacznie obniży koszty.

Opublikowano
Podobno one się jakoś wyginają i dlatego trzeba je kompletnie wymienić, a ja mam dokładnie takie jak na filmie. A na 0.34 chyba widać ten uszkodzony światłowód o którym pisał comeasyouare, ale nie wiem czy ja go mam. Jeżeli go mam to mam nadzieję, że nie jest uszkodzony bo to naprawdę było podobno lekkie uderzenie ( oświadczenie mojej żony :) No i do tego zamki klapy też się niby wyginają i trzeba wymienić.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli zamki też trzeba wymienić to za 900 zł też są na allegro tak że możesz się zmieścić w połowie tego co usłyszałeś od serwisów a nawet mniej.
Opublikowano

Witam,

Podepne się pod temat aby nie robić kolejnego.

Miałem lekką stłuczkę i właśnie wystrzeliło mi maskę do góry. Czytałem o usterkach tego systemu ochrony pieszych i że można to wykodować, teraz pytanie - czy jeśli chce wykodować ten system z auta to czy muszę wymienić wystrzelone zamki maski? bo jeśli mowa o zawiasach to rozumiem że ulegają uszkodzeniu i się deformują ale co z zamkami? czy po wystrzale nadają się do używania i normalnie będą zamykały maskę?

Pozdrawiam

Opublikowano
Sorki za zwłokę ale neta mi wywaliło bo jestem na morzu. Nr vin:C661171. Z tego co powiedzieli mojej żonie to zawiasy do wymiany i zamki maski również.

Światłowód jeśli do wymiany to 65769318780 oryginał bmw nowy 120Euro

Czujniki jeśli do wymiany to 65769239984 oryginał bmw nowy 85 Euro

Te powinny też pasować 65769292565, 65769241787

Po nr części możesz poszukać używanych lub porównać ceny.

No i jeszcze do poczytania

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/f10-520d-lim_201103/wiring-functional-info/body/safety-functions/pedestrian-protection/XYN2qYR

spacer.png