Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Aby kupić f30 tak wyposażone to musiałbym wydać jakieś chyba 120 tys pln za 5 letnie auto :) .

Moje można mieć za niecałe 100.000 PLN :D Tylko nie spełnia Twojego wymogu przebiegu :norty:

• Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
F31, jedna 13r i druga 14r - Obie posiadają klimatyzację bez wyświetlacza, natomiast obie posiadają przycisk "Auto" :)

Po wcisnieciu "auto" sama reguluje moc nawiewu i utrzymuje ustawioną pokretlem temperature?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W F30 nie ma manualnej klimatyzacji. Jest automatyczna prosta i automatyczna rozszerzona,tak jak było w E60. Nie wiem co Wy rozkminiacie przez kilkanaście postów. :)
Opublikowano
W F30 nie ma manualnej klimatyzacji. Jest automatyczna prosta i automatyczna rozszerzona,tak jak było w E60. Nie wiem co Wy rozkminiacie przez kilkanaście postów. :)

Zobacz post 320SI i zdjecie Jego jedynki. Tam nie ma przycisku "auto" i skali temperatury przy pokretle. Nie ma więc jak ustawic nawet temperatury wiec jest to na bank manualna klimatyzacja

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Niepotrzebnie wkleiłem panel od F20 i zrobiłem zamieszanie dlatego to ja muszę to teraz wyjaśnić do końca. W F30 jest tak jak pisze mmw wszystkie panele mają przycisk AUTO. Wszystkie dostępne panele klimatyzacji wklejam poniżej. Temat przycisku AUTO mamy już chyba za sobą :mrgreen:

http://www.editer.pl/fotka/e04fc0a804caaf44aa5ed5183fbe8a91_1.jpg

http://www.editer.pl/fotka/fcda464457e1e36344a079c8878befa3_1.jpg

Opublikowano

Konczac w takim razie.

Czy pomiedzy tymi systemami jest tylko różnica wyświetlacza i to ze jest jedno/dwu strefowa a "auto" w jednym i drugim przypadku działa tak samo?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jedyna różnica istotna, to to, że w "lepszej" klimie masz dwie strefy regulacji temperatury oraz stref nawiewu w sensie góra/środek/dół.
Opublikowano

Ok już widzę. Nie mam pojęcia jak ta funkcja działa w porownaniu z ustawieniem na nogi, srodek, na szyby.

Dla mnie ważne jest że z tego co piszecie kazde f30 ma climatronic. Odzyskalem wiarę w bmw bo jak ta marka mialaby do swojej sredniej klasy dawać klimatyzacje manualna...bylaby totalna porażka

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przepraszam za uszczypliwość (jest niezamierzona) - ale jeśli wybierałbyś samochody beznadziejną metodą - "który ma najwięcej ptaszków na liście wyposażenia" - to BMW jest marką, którą raczej nie powinieneś się interesować...

Ale to zrozumiesz - dopiero jak BMW pojeździsz.

Sztywność nadwozia, wyważenie, napęd, dynamika prowadzenia, bezpieczeństwo czynne i bierne - to tak na szybko wyliczam cechy, których w ptaszkach wyposażenia nie ma, a które w tej marce są w każdym sprawnym i dobrym BMW - w wyposażeniu standardowym...

:twisted:

SAAB ready for take off.

codzienność:
- fajna Octavia Elegance Combi 2.0 TDI+ Sportline (DE)
- dobry Touran 2.0 TDI+ CUP (F)
- praktyczne Caddy 2.0 TDI+ Edition35 (F)
czas wolny:
- nerwowe  BMW M140i 340KM RWD shadow finale edition (PL)
weekendy:
- przyjazny Lexus GS-F Sport 477KM (PL)
zabawki:
- zaskakujący SAAB 9-5 Aero 2.3T manual MY2001 MapTun Stage3 (L)

plany:
- ostre BMW M8 Competition Coupé (PL)

Opublikowano
Przepraszam za uszczypliwość (jest niezamierzona) - ale jeśli wybierałbyś samochody beznadziejną metodą - "który ma najwięcej ptaszków na liście wyposażenia" - to BMW jest marką, którą raczej nie powinieneś się interesować...

Sztywność nadwozia, wyważenie, napęd, dynamika prowadzenia, bezpieczeństwo czynne i bierne - to tak na szybko wyliczam cechy, których w ptaszkach wyposażenia nie ma, a które w tej marce są w każdym sprawnym i dobrym BMW - w wyposażeniu standardowym...

Amen. W tej cenie można mieć nowe, fajnie wyposażone Renault (i inne podobne) lub używane, gorzej wyposażone, ale dużo, dużo, dużo lepiej jeżdżące i lepiej spasowane BMW.

Opublikowano

Amen. W tej cenie można mieć nowe, fajnie wyposażone Renault (i inne podobne) lub używane, gorzej wyposażone, ale dużo, dużo, dużo lepiej jeżdżące i lepiej spasowane BMW.

Macie duzo racji. Jezdzilem caly dzien f30 - to nie dlugo. Daje duzo satysfakcji z jazdy ale...dupy nie urywa powiem tak. Jest to normalne, cywilne auto dla rodziny dobrze prowadzace sie. Nie daje efektu wow po przejsciu z mojego auto

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Co by to było jakby 320d miało d... urywać? Wtedy w M3 byś musiał mdleć :roll2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Prawda jest taka, że diabeł tkwi w szczegółach. Nie każdy te szczegóły dostrzega i dla takich ludzi są inne samochody. Jeden będzie miał pełnię szczęścia w Octavii drugi w BMW. Nikt tu nie jest gorszy, po prostu nie dla każdego samochód, to coś więcej niż wozidło z punktu A do punktu B. Dla tych którzy lubią jeździć czymś więcej niż wozidłem są beemki i oni dostrzegą ich przewagę.
Opublikowano
Ok już widzę. Nie mam pojęcia jak ta funkcja działa w porownaniu z ustawieniem na nogi, srodek, na szyby.

Dla mnie ważne jest że z tego co piszecie kazde f30 ma climatronic. Odzyskalem wiarę w bmw bo jak ta marka mialaby do swojej sredniej klasy dawać klimatyzacje manualna...bylaby totalna porażka

automatyczna klima to jest wtedy gdy zadajesz temperaturę, a auto robi resztę za Ciebie. Gdy np zaparuje szyba to skieruje nawiew na szybę i włączy sprężarkę klimy, gdy wyczuje, że nogi mają chłodniej od głowy to też to zmieni.

W opcji tej ubogiej ustawiasz temperaturę i system trzyma zadaną przez kierowcę , natomiast kierunek "wiania" ustawiasz sam. Może się zdarzyć, że zagotujesz sobie nogi, ręce zamarzną, a oczy nic nie będą widziały przez zaparowaną szybę. To nie jest automatyczna klima znana z innych ...aut.

Opublikowano

automatyczna klima to jest wtedy gdy zadajesz temperaturę, a auto robi resztę za Ciebie. Gdy np zaparuje szyba to skieruje nawiew na szybę i włączy sprężarkę klimy, gdy wyczuje, że nogi mają chłodniej od głowy to też to zmieni.

W opcji tej ubogiej ustawiasz temperaturę i system trzyma zadaną przez kierowcę , natomiast kierunek "wiania" ustawiasz sam. Może się zdarzyć, że zagotujesz sobie nogi, ręce zamarzną, a oczy nic nie będą widziały przez zaparowaną szybę. To nie jest automatyczna klima znana z innych ...aut.

Teraz to zbiles mnie z tropu calkowicie. W climatronicu jest po prostu czujnik jeden lub kilka umiejscowione gdzies w kabinie ktore mierza temperature i steruja temperaturą wypuszczanego powietrza i intensywnoscią nawiewu tak aby uzyskac w kabinie pożądaną temperature.

Czy w takim razie jak ustawie pokretlem w tej f30 temperature 20 stopni to system bedzie wypuszczal caly czas powietrze o tej temperaturze czy jednak bedzie automatycznie sterowa temperatura i nawiewem aby uzyskac w kabinie ustawione na pokretle te 20 stopni?

Opublikowano

Szyba przednia wymieniana.

Co do zdjecia kagańca - w zaprzyjaźnionym ASO powiedzieli, ze nie maja informacji czy kaganiec jest softwerowy czy fizyczny np. zwężka. Chcieli od centrali bmw instrukcje jak sciagnac kaganiec ale nie otrzymali jej tylko informacje ze nie wolno im tego robić. Pytanie pozostaje otwarte do jakiej mocy zostal ten egzemplarz obnizony. Wg. vin ma 184 km a w rzeczywistosci????.....