Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanie bo od niedawna zauważyłem ze niepogrzebany mi sie silnik temp sprawdzona programem 80-81 stopni i pytanie czy wymieniać odrazu oba termostaty czy zacząć od termostatu egr ? Bo szkoda wymieniać główny termostat jak okaże sie ze będzie dobry. I jakiej firmy polecacie.

Ps. Przypuszczam ze bedą oba do wymiany bo nie dawno szlag mi trafił chlodniczke oleju i miałem olej w zbiorniku płynu chłodniczego i tak przypuszczam , ze pewnie główny sie zalepil i wkoncu szlag go trafił.

Opublikowano
Ten od EGR łatwiej wymienić i tak zrobiłem na początek. Okazało się że głównego już nie musiałem ruszać. Zakupić tylko oryginalny lub Behr nie ma dużej różnicy cenowej.
Opublikowano

A co to znaczy temp. Otwarcia bo widze jeden ma 70 a inny 80.

Mówisz żeby zacząć od egr? Bo tak jak mówiłem w zbiorniku miałem olej i przez główny termostat ten syf tez musiał isc. I wydaje mi sie ze oba bedą spieprzone. Ale moze inter tak zrobię ze zaczne od egr.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak na trasie temperatura nie spada to główny jest ok i wtedy wystarczy tylko t.egr, który rok auta? Jaki dokładnie silnik?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Na trasie nie zauważyłem żeby temp spadała. Silnik 3.0d m57n 218km

A powiedz mi warto otworzyc główny i wyczyścić go ,bo wiem napewno ze z tego oleju moze być trochę usyfiony choć jak układ przemywalem to moze sie wyplukal. Czy lepiej go nie ruszać jak tak jak mowis temp nie spada na trasie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli po płukaniu płyn w układzie jest czysty to raczej nie ma takiej potrzeby, ale jak chcesz spać spokojnie to możesz go wyjąć, numer t.egr 11717787870.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Jest juz czysty, ale czasem jeszcze widać tluste plamy. A powiedz mi jeszcze co to jest ta temp otwierania. Bo jedne maja 70 drugie 80 i jaki lepiej wziąć?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Najlepiej sprawdź numer części po vin, bo ten co podałem jest 70 stopni, nie wiem dlaczego są dwie wersje.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Avo do termostatu pod nazwa mahle? Bo dzwoniłem do intercarsu i niby mówi ze to taki sam jak oryginał i behr.. ma ktos z tej firmy? A czy przy wymianie tego termostatu egr muszę spuszczać również płyn z układu tak?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kiedyś jak to był behr to było to samo co oryginał, tylko logo bmw było zeszlifowane a teraz na przykładzie głównego behr/mahle to jest coś made in italy i w moim przypadku otwierał się wcześniej niż powinien, oddałem na reklamację i założyłem ori, dopiero teraz jest ok. Ja już tego nie kupię, ale może t.egr będzie ok, nie wiem. Płynu nie musisz spuszczać, niewiele wypłynie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie musisz jechać do aso, kupisz pewnie taniej w którymś sklepie internetowym.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Chyba jednak termostat główny tez do wymiany będzie. Bo wymieniłem dziś ten od egr ale bez oczekiwanych rezultatów. Temp na trasie jednak spada z 80 spadła mi do 72-73 sprawdziłem dziś programem jak jechałem przez obd 2 program priston na telefon. I mam pytanie jeszcze bo dziś przeglądałem egr bo wyskakuje mi błąd check engine a jak podepnę pod kompa to jest błąd :układ recyrkulacji niewystarczający przepływ . I dziś zrzuciłem rurę z ic co idzie do egr No i zrobiłem filmik przegazowqlem go kilka razy ale egr ani drgnął. I teraz pytanie czy do wymiany egr czy elektrozawor z egr co idzie waż podciśnienia do egr. Tutaj filmik
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wcześniej pisałeś, że nie spada :wink: próbowałeś ruszyć zaworem jak go czyściłeś? Jak pracuje z oporem, ale idzie go ruszyć to jest ok, on rzadko wymaga wymiany, co innego przetwornik ciśnienia (elektrozawór). Jak masz turbinę sterowaną podciśnieniowo to możesz je podmienić na próbę. Błąd z inpa więcej by powiedział a już podgląd na wartości masy powietrza dużo więcej.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Wymieniałem w tamtym roku główny termostat, kupiłem gates, wytrzymał 6 miesięcy, dzisiaj kupiłem oryginał :D

W weekend będę miał trochę czasu i przymierzam się do wymiany, powiedźcie czy konieczne trzeba odkręcać chłodniczkę spalin żeby był dostęp :?:

852c2d3fdc685c61m.png
  • 1 rok później...