Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich jestem nowym forumowiczem i świeżym posiadaczem jedynki otóż mam problem gdyż po włączeniu klimatyzacji dmucha ciepłe powietrze(klimatyzacja świeżo nabita szczelna) sprawdzałem na komputerze i mam błąd wentylatora który po wlaczeniu klimatyzacji nie uruchamia się próbowałem usunąć ten błąd wtedy silnik jakby próbował go uruchomić ( zmienia się praca na kilka sek) I ponownie wyskakuje ten sam błąd . Zastanawiam się również czy wentylator wgl uruchamia się aby schłodzić silnik gdyż nigdy nie słyszałem jego pracy sprawdzałem w ukrytym Menu I temp silnika na postoju osiegnala Max 105stipni , zwykła jazda 97 stopni czy ktoś może wie w jakiej temp powinien pracować ten silnik ? I jak sprawdzic czy wentylator jest sprawny?
Opublikowano

Witam

Miałem ten sam problem. Wentylator od chłodnicy ma moduł sterujący. I ten moduł ma 3 "biegi". 1i 2 są od chłodzenia a 3 od załączania klimatyzacji. Sprzedawana jest całość czyli wentylator z modułem. Nowy nie jest tani. Na aledrogo sprzedaje koleś nowe te moduły po 4oozł i taki kupiłem. Używany jest ryzyko bo niby będzie kręcił ale okaże się że na 1i 2 biegu a klimy nie załączy.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Moduł często można naprawić, potrzebny jest tylko dobry elektronik.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
jaka jest temperatura pracy tego silnika przeszukałem forum i jedni pisza 90 inni 100 a jeszcze inni 105? w jakiej temperaturze właczy się wentylator ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
N45? Jak tak to po numerze termostatu wychodzą dwie wersje: 95 i 105 stopni, więc stąd to zamieszanie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Dziś sprawdzałem temp w ukrytym menu poz 7 i trzymalem go do 120 c n postoju zapaliła się lampka ostrzegawcza żółta i nic wentylator nie drgnal sprawdzał mi go mechanik "na krotko" twierdził ze działa . Obstawiac na modul czy moga byc jeszcze jakies inne przyczyny ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A termostat w ogóle otworzył się? Jaka jest temperatura na czujniku przed chłodnicą? Jak tu wszystko jest ok to tylko moduł zostaje.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Temperatura na czujniki tzn jak to sprawdzić ? Wskaźnik w menu poz 7 pokazuje temp oleju czy płynu ? Samochód pracuje podczas jazdy w temp 97-102max
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak wychładza się podczas jazdy to raczej tylko sterowanie wentylatora skoro na krótko działa. Powinien uruchomić się kilka stopni powyżej temperatury otwarcia termostatu, nie wiem dokładnie przy jakiej wartości dla tego silnika. Przy włączonej klimatyzacji wentylator działa? Nie ma problemu z jej działaniem? Szukam na schematach czujnika temperatury za termostatem, ale nie widzę w tym silniku a w teście jest temperatura płynu z czujnika, który jest w bloku.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Klimatyzacja nie dZiała bo jest problem z modułem sterowniczym klimatyzacji , elektryk sprawdzał wentylator twierdzi ze dzialaja 2 zakresy chłodzące a nie dZiala zakres od klimatyzacji . Dzis szukalem i znalazlem czujnik w okolicach zbiorniczka wyrownawczego od ktrego odchodza dwa cienkie kable w stronę chłodnicy. Pytanie tylko jak go sprawdzic ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Odczyt wartości na komputerze, ciekawa kwestia z modułem sterowniczym klimatyzacji :roll: zajmij się wentylatorem i może klima zacznie działać :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL