Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, z powodu złej pracy skrzyni biegów jestem zmuszony od jej wymiany. Moje auto: 528i 1997r manual. I tu pojawia się pytanie, jak kupić skrzynię, by mieć pewność, że będzie pasowała do mojego auta i współgrała ze sprzęgłem, które ostatnio wymieniłem. W sprzęgle był podział, że do 09.1997r. było inne i po 09.1997r. inne - u mnie jest ta starsza wersja. W skrzyni nie widzę takiego podziału, realoem pokazuje 2 opcje:

http://www.zawadoss.com/skrzynia.jpg

Z jakich silników i roczników aut szukać skrzyni, by pasowała do mnie?

Edytowane przez bajec
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ta skrzynia była zakładana jeszcze w E46 i E38 z tym właśnie silnikiem, na skrzyni będzie numer, szukać takiej która ma taki sam. Sprzęgło skoro masz prawie nowe, może jest ok? Zrobili jakiś lift tego sprzęgła, ale i jedno i drugie powinno współpracować z tą skrzynią
Opublikowano
Właśnie, że te nowsze sprzęgło nie pasuje. Przy zmianie sprzęgła i dwumasy zamówiłem sprzęgło do aut od 09.1997r. i musiałem odsyłać, bo mechanik powiedział, że nie da się zamontować. Pasowało to stare do 09.97r. Stąd moje pytanie - czy muszę w takim razie szukać skrzyni z auta właśnie do tego 09.97r żeby pasowało moje sprzęgło?? Bo szukając zauważyłem ,że wszystkie skrzynie do 2.8 mają numer: ZF 1053401131 i nie wiem jak rozróżnić
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
nr. skrzyni się nie zmienia, to taka sama część jak inna i numer ją definiuje, sprzęgło miało lift, ale kpl. sprzęgło, tarcza-docisk i pewnie dwumas, więc jak chciałeś podmienić np. samą tarczę, to nie da rady, docisk po lifcie na pierwszy rzut oka jest zupełnie inny. Ale jak napisałem, oba sprzęgła powinny współpracować ze skrzynią
Opublikowano
No właśnie nie bardzo, bo zakupiłem kompletne sprzęgło razem z dwumasą od 528i 98r. i mechanik po ściągnięciu skrzyni powiedział, że nie pasuje - musiałem zwrócić.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
powiedział chociaż co nie pasuje, czy tylko zobaczył różnicę że inaczej wyglądają?