Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Posiadam od niedawna BMW e92 320d z silnikiem jak w temacie. Ostatnio zupełnie nagle samochód stracił moc a w jego wnętrzu pojawił się zapach spalin.

Usterka została zdiagnozowana. Mianowicie w metalowej rurce dochodzącej do EGR z lewej strony silnika stojąc przed maską ( taka metalowa harmonijka ) zrobiło sie pękniecie i uciekają nim spaliny i są zasysane do środka. W serwisie polecono wymienić cały element, Koszt nie najmniejszy bo 2700 zł , ponieważ w tym silniku jest to nierozbieralne. Czy ktoś się spotkał z taka awarią ? . Bardzo pechowa awaria biorąc pod uwagę że egr sprawny a usterka dotyczy 5 cm rurki . Czy ktoś spotkał się z taką awarią i cz w grę wchodzi faktycznie tylko wymiana całego element

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Było coś robione przy aucie? Może przy demontażu została uszkodzona, jest to jeden element, możesz dostać odrobinę taniej (przykładowa, bo trzeba sprawdzić po vin) albo ewentualnie używka.

http://www.super-bmw.pl/11717800653-chlodnica-spalin.html

Albo pytaj tutaj, oferuje regenerację, ale aukcja akurat dotyczy nowszych modeli:

http://allegro.pl/chlodnica-spalin-egr-bmw-2-0-d-8518202-i6914808526.html?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=Y2FtcGFpZ24AMjg1NTM4MjkAMjAzOTQ0AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=beb43301-0efb-4290-b555-6c5d0356fdaf

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Dziękuje za odpowiedzi. Wygląda na to że nie jest to uszkodenie mechaniczne a bardziej przepalenie , na moje oko to bardzo cienki materiał.

Na dzień dzisiejszy kupiłem używaną chłodnice ten sam numer katalogowy który widnieje na naklejce na tej u mnie zamontowanej. Mam tez dobrego mechanika który to wszystko przełoży. Jedyny problem to taki ze bedzie miał czas dopiero w sobotę albo niedziele a mi szykuje sie bardzo ważny wyjazd okolo 50 km w jedna stronę trasa autostradowa . Pytanie czy moge w ten sposob delikatnie jakos objechac. Po zdjeciu plastikowej obudowy te spaliny sie tak jakby mniej rozchodza. Od znajomego mechanika z bmw ( niestety odległosc nie pozwala zeby to zrobic u niego bo to około 500 km ) dowiedzialem sie ze tak, bedize sie tłukł egr, chłodniczka jest sczelna jedynie przewód daje spaliny i nie ma mmocy, ale przyznam szczerze ze ten silnik chodzi dziwnie przez to, trochę wibruje, przy przyspieszaniu swiszcza te spaliny. Wiem że to na dłuższą mete nie do jazdy ale czy uważacie ze ta trase doraźnie mogę zrobić ? Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nic się nie stanie, ale jak masz chociaż odrobinę umiejętności manualnych i podstawowe klucze to możesz sam to zrobić.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.