Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Jestem tu nowy więc jeśli źle zamieściłem watek to z góry przepraszam.

Prześledziłem chyba wszystkie watki związane z moim problemem ale nadal nie znalazłem konkretnego rozwiązania.

Posiadam X3 z silnikiem 3.0si N52N + automat i mój problem polega na delikatnie falujących obrotach po odpaleniu silnika, po nagrzaniu silnika problem delikatnie się zmniejsza ale cały czas występuje. Przy ostrym hamowaniu na światłach silnik potrafi zgasnąć.

Druga sprawa to regularne poszarpywanie podczas przyśpieszania. Występuje on zazwyczaj podczas ostrzejszego dodania gazu, podobny objaw jak by tracił zapłon, jest w miarę regularny i przyspiesza wraz ze wzrostem obrotów. W granicach 5-6 tyś rpm zdaje się być prawie niewyczuwalny. Podczas bardzo delikatnego przyśpieszania nic się nie dzieje. Może to skrzynia ?? Na zimnej i ciepłej objawy takie same. Moc silnika raczej w normie, spalanie też. Na desce nic się nie świeci, ale błędy są. Pierwsze podejrzenie to odma, ale po odkręceniu korka tylko lekkie podciśnienie wszystko zdaje się być z nią okej.

Inpa wyrzuca następujące błędy tłumaczone z translate:

- 2A98 - Korelacja wałka rozrządu wlotowego wału korbowego

- 2A82 - Wlot Vanos

- 2A87 - Wlot Vanos - mechaniczna usterka

Dodam że cewki vanos były już czyszczone i zamieniane. Odłączenie jednego i drugiego elektrozaworu powoduje równą pracę silnika i bład na desce, ale nadal szarpie podczas przyśpiesania.

Zacięty Vanos ? Może jakiś czujnik ?

Auto niedawno kupiłem i takie objawy od samego początku. Zmieniłem olej na Valvoline 5W30 i zrobiłem płukankę LM, żadnej poprawy.

Chciałbym się uchronić przed wymysłami mechaników i ASO. Może ktoś miał podobna usterkę albo spotkał się z podobnymi objawami i pomoże ?

Z gry dzięki za odpowiedź.

Edytowane przez mateuszdh
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Witam podbijam temat, mam ten sam silnik i niemal identyczne objawy, na wyzszych obrotach problemy nie wystepuja, dziwne rzeczy zaczynaja sie dziac przy gwaltownym hamowaniu lub na niskich obrotach ( silnik potrafi zgasnac ) i wywala blad service engine soon