Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zakładam temat jeszcze raz bo poprzedni znikł :shock:

po wymianie EGR na nowy firmy PIERBURG wyskakują błędy :

4501 - recyrkulacja spalin regulacja odchyłki

4C5E - filtr cząstek stałych system

41BB - czujnik spalin wstecznych

błędy dają się normalnie usunąć i wracają dopiero po tym jak trochę się pojeździ autem.....

i o co tu może chodzić :x

mam jeszcze pytanie co do tego elektrozaworu od podciśnienia co jest na chłodniczce spalin.

pod które wyjście powinien być podłączony wężyk od EGRu

Pozdrawiam :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
mam jeszcze pytanie co do tego elektrozaworu od podciśnienia co jest na chłodniczce spalin.

pod które wyjście powinien być podłączony wężyk od EGRu

To bliżej wtyczki. Jeżeli podciśnienie jest ok to trzeba zainteresować się przetwornikiem (elektrozaworem), przydałby się podgląd na masę powietrza. Z dpf coś robiłeś, długo masz już jego błąd? Temperaturę silnika masz w normie?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

auto kupione było z serwisu BMW Zdunek i miało wymienianą skrzynie biegów i przy okazji niby płukany DPF.

głownie to wyskakiwał błąd z EGRem, ten wyskoczył mi teraz.

dodam że błędy nie wracają tak od razu tylko po dłuższym lub krótszym czasie.

no to wężyk od podciśnienia jest dobrze podpięty.

temperatura silnika na postoju, z tego co się rozgrzał od przejechania 300m i diagnozowania silnika pod komputerem temperatura była na 88'

bo tak to nawet nie wiem jak w aucie normalnie sprawdzić temperaturę silnika :x w sumie dziwne że nie ma takiego wskaźnika w takim aucie....

poprzedni egr jak i tam to obok było tylko lekko okopcone nic nawet brudne nie jest i postawiliśmy na uszkodzony egr skoro czysto a wywala błąd.... no i [BAD]... nowy pierburg nic nie zmienił :x

Opublikowano

oglądałem jeszcze raz to wszystko i zauważyłem że wzdłuż wiązki kabli która idzie do wtyczki do zaworu EGR jest podczepiony przewodzik.... wpięty w ori wiązkę w pancerzu :shock: i leci sobie gdzieś w silnik po pancerzu ori wiązki :shock:

co to może być za obejście ? bo raczej fabryczne to to nie jest....\

ktoś coś ?? :D