Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Jak w temacie, posiadam e39 z 96r w 2.8 benzyna + świeża instalacja lpg. Dotychczas wszystko w jak najlepszym porządku, jednak od około tygodnia odczuwam utratę mocy. Sytuacja wygląda tak, że do 3/4 tyś obrotów autko nabiera prędkości jakby ciągnęło za sobą wóz z węglem, przy 4k powstaje niemalże turbodziura gdzie bunia dostaje mocnego kopa. Byłem na komputerze w zakładzie, nie było żadnych błędów. Macie Panowie może jakiś pomysł co może być przyczyną ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pasuje do czujnika wałka rozrządu. Vanos dobrze pracuje? Sprawdzone na komputerze?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Błędy to nie wszystko, trzeba sprawdzić parametry.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Parametry według majstra zgadzały się, byłem dzisiaj jeszcze raz na komputerze. Tak teraz pomyślałem, czy jest możliwość aby na te objawy wpływ miały świece ? Nie zaglądałem do nich, w sumie został założony gaz, raczej będą do wymiany.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam ponownie. Po wymianie świec, wizyty u mechanika problem z brakiem mocy wciąż został nierozwiwzany :( komputer nie pokazuje żadnych błędów, czy na zimnym czy zagrzanym silniku. Bunia generalnie na 1 oraz 2 jakoś jeszcze sie buja, po wbiciu 3 auto w ogóle nie chce sie rozpedzac, słychać tylko silnik. Czytałem trochę na forum i wpadlem na temat katalizatora. Czy jest możliwe, że to jego wina ? Jak mogę sprawdzić czy kat jest zabity ? Tylko wizyta na stacji diagnostycznej ? Myślicie, że to może być powód ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
może, tylko że przy zapchanym kacie powinno Ci się coś pozapalać na desce, bo odczyty z sond i przepływomierza będą zaburzone, a jak Ci się zachowuje ta mała wskazówka od chwilowego spalania, nie idzie jakoś dziwnie na bogato?
Opublikowano
Właśnie problem jest taki, że nic nie pokazuje, żadnych błędów, nic się nie zaswievq, generalnie autko nie faluje na obrotach, nie gaśnie, pali na strzała. Jedynie jakiekolwiek problemy objawiają się tym brakiem mocy. Economizer zachowuje się jak wcześniej, generalnie spalanie również jakoś nie wzroslo. Dodam, że Bunia jeździ tak samo na gazie jak i benzynie
Opublikowano
może, tylko że przy zapchanym kacie powinno Ci się coś pozapalać na desce, bo odczyty z sond i przepływomierza będą zaburzone, a jak Ci się zachowuje ta mała wskazówka od chwilowego spalania, nie idzie jakoś dziwnie na bogato?

Podejrzewam,że w roczniku 97' nic mu Się na desce nie zapali, czy to z winy katalizatora czy też uwalonej sondy. Jedynie na warsztacie można to sprawdzić,czy poprzez analizator spalin lub bardziej drastycznie wyciąć kata i obejrzeć w jakim jest stanie.

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
Oznajmił, że wszystko jest w porzadku. Mówił rowniez, że podczas paru przejazdów zaobserwował wypadanie zapłonu na różnych cylindrach, raz na 1, zaraz na 3 itp. Niby był to problem spowodowany podcisnieniami które rzekomo ogarnął
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

czyli ogarnął podciśnienia i według niego jedzie poprawnie?

jak chcesz sprawdzić ten kat, to możesz rozszczelnić wydech na chwilę, odkręć go od kolektora, aby miał szczelinę i się przejedź, jak zauważalnie moc wstanie, można go zdjąć i mu się przyjrzeć

Opublikowano
Dokładnie, tak stwierdził, jak się okazuje błędnie. Jeśli chodzi o mechanikę jestem zielony, czy poprawne działania kąta mogą mi sprawdzić poprzez jakiś test emisji spalin na stacji diagnostycznej?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
nie jeździj po żadnych stacjach i analizatorach, poziom wiedzy Panów od BT ogranicza się do szarpania kołami, sprawdzenia wycieków i ustawienia lamp, poza tym te ich instrumenty do pomiarów mają niewiele wspólnego z prawdziwą diagnostyką. Podjedź gdzieś w swojej okolicy do warsztatu który zderza się z problemami BMW, E39 to stare auto i zdiagnozowanie problemu w takim warsztacie powinno zakończyć się na pierwszej wizycie, diagnostyka nie jest droga
Opublikowano
Niestety w mojej mieścinie brak warsztatu który specjalizowałby się stricte w BMW. Na komputerze byłem juz dwukrotnie, za każdym razem to samo :( nie mam kompletnie pomysłu co zrobic. Pewnie znów postawie do mechanika ...
Opublikowano
Na gorze ciągnie i wtedy dopiero zaczyna jechać tak jak powinien. Niestety na przykładowo 3 z niskich obrotów ciężko go w ogóle do tych 4.5 dokręcić
Opublikowano
U mnie też czujnik padł z takimi objawami. Na kompie nie wyszedł błąd, wymieniłem go w ciemno na Siemensa i wszystko wróciło do normy. Jeszcze przy orzyspieszaniu później występowało leciutkie szwrpniecie, utrata mocy
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Masz silnik na pojedynczym vanosie? Któryś spec od kompa sprawdzał jego pracę?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Bardzo łatwo. Jedynie ciężko wypiąć stary i wpiąć nowy bo wtyczka jest pod kolektor em ssacym bliżej szyby i trzeba się nagimnastykować. Ja zrobiłem miejsce demontujac górę filtra oleju