Skocz do zawartości

[e39] climatronik wzbudza alarm (?)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wrzucam temat bo trochę zglupialem. Od jakiegoś czasu coś mi wzbudza alarm w aucie. Po 15 minutach kiedy powinno się wszystko uśpić alarm zaczyna mi mrugać (syrena wyłączona żeby się nie darlo).

Zauważyłem, że jak wypne niebieską wtyczkę z klimatronika to wtedy nic się nie dzieje.

http://i.imgur.com/R6j1cMn.jpg

Zglupialem bo kiedy odłączyłem oba bezpieczniki od klimatronika ( 9 i 20) to alarm dalej się wzbudzał. Tylko odłączenie samej wtyczki daje spokój z alarmem.

Ma ktoś pomysł dlaczego tak się dzieje?

Pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Spróbuj wypiąć jeźa .
"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
Opublikowano

Właśnie zapomniałem napisać, że już wypinalem kostkę od jeża (jeż już był kiedyś wymieniony na nowke) i także bez zmian - alarm się wzbudza po około 15 minutach. Alarm jest dokladany - jeśli ma to jakieś znaczenie.

Pzdr.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Alarm ORI ?

Diagnostyka co mówi ?

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
Opublikowano

Z błędów w INPA jedynym, który może się z tym wiąże to jest:

Moduł komfortu ZKE3

ECU: ZKE3_GM1

Errors: 2

148 DWA-LED: Unterbrechung oder Leitung DWAL, KL30

Error frequency: 2

Statischer fehler

Z tego co wyczytałem w necie to ten DWA-LED odnosi się z reguły do fabrycznego alarmu. Tu fabrycznego nie ma bo alarm dokładamy był za mojej kadencji po kupnie auta u jednego z lepszych speców we Wrocławiu.

Opublikowano
Nie to wcale nie jest związane z alarmem, ja mam w Inpie też błąd 148 a pojawił Się po programowaniu mrygania kierunkiem przy otwieraniu/zamykaniu oraz drl. Alarmu nie posiadam żadnego
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
To może się zgadzać bo jak swego czasu kodowalem sobie DRLy (zmieniłem moc bo miałem ustawiony ten najniższy próg mocy) to za pierwszym razem nie poszło. Dopiero ponowne kodowanie poszło. Może stąd ten błąd.
Opublikowano
U mnie też nie poszły drl'y za pierwszym razem, miałem robić drugi raz i jakoś temat zszedł na dalszy plan a robił mi to koleżka przez neta.Rozmawiałem z tym moim koderem, ten błąd ponoć pojawia Się po każdej ingerencji w module i nie ważne czy operacja Się udała czy też nie - krótko mówiąc tak ma być
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
Czyli dalej aktualne jest pytanie dlaczego tak się dzieje, że odcięcie klimatyzacji/klimatronika bezpiecznikami nic nie daje a odpięcie tej konkretnej wtyczki uspokaja alarm...