Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszyskich!

Wreszcie udalo mi sie dolaczyc do Waszego szanownego kupujac sobie 316 z '97 w sedanie. Zaluje tylko troche, ze to 1.6, bo wczesniej mialem Astre GSi.

W kazdym razie mam taki problem, ze bagaznik nie otwiera i nie zamyka sie z centralnego (pilot w kluczyku, ale nie dziala takze gdy przekrecam zamek w drzwiach). Wyczytalem w instrukcji obslugi (mam po niemiecku) jak mozna zrobic wlasnie tak jak mam - czyli wylaczyc bagaznik z "obiegu" centralnego zamka (przekrecajac kluczyk w bagazniku o 90st w prawo). ale nigdzie nie widze informacji jak zrobic, aby bagaznik zamykal sie razem z drzwiami. "szukaj" na forum tez mi nie pomoglo...

i jeszcze jedna sprawa, jaki olej zalac. przebieg 125tys, raczej nie byl krecony. nie wiem jaki olej byl wczesniej zalany. jaki wlac podczas wymiany?nie wiem tez czy bierze olej, ale wyciekow jeszcze nie zaobserwowalem. pytam, bo wiem ze duzo osob na forum radzi zalac syntetyk. a znowu doswiadczenie mi mowi co innego. rok temu rodzice kupili e39 w 2.5td. i olej zostal wymieniony na syntetyczny. teraz bierze ogromne ilosci...

aha, 316 '97 to na lancuchu jest? jakie jest oznaczenie tego silnika?

Za wszystkie odpowiedzi i rady z gory wielkie dzieki i do zobaczenia na drodze :D

Opublikowano

Witam,

E36 z '97 ma napewno łańcuch.

http://www.realoem.com wpisz 7 ostatnich znaków VIN i poznasz szczegóły dotyczące twojego samochodu.

Co do oleju to ja mam 316 z '97 (tak jak ty) i jeżdże na Mobil1 0W-40 (syntetyk). M43 fabrycznie jest zalewany syntetykiem.

Pozdrawiam

Opublikowano

stronke znam, ale nie pomyslalem zeby sprawdzic :)

dzieki za odpowiedz

dalej czekam na jakies wskazowki dot. centralnego w bagazniku... thx

Opublikowano
byc moze zamek jest calkiem odłączony. Nalezaloby sprawdzic to sciagając pokrywe plastykową od wewnątrz klapy i jest tam taki kabelek. Moze jest odpięty. Pozdrawiam
Opublikowano
byc moze zamek jest calkiem odłączony. Nalezaloby sprawdzic to sciagając pokrywe plastykową od wewnątrz klapy i jest tam taki kabelek. Moze jest odpięty. Pozdrawiam

no wlasnie sie juz pokusilem o zdjecie tego plastiku (wcielo mi jeden koreczek ;) ale kable sa podlaczone. jest taki "klasyczny" styk z dwoma kablami (chyba szary i blekitny) oraz taki maly z trzema. czy da rade odpiac ten klasyczny i wbiac do niego miernik (np na opcji badania czy jest przejscie - sprawdzac to w momencie nacisniecia przycisku zamykania na pilocie)? czy jakos inaczej sprawdzic co jest zle...

dzieki

Opublikowano
... jak zmienisz olej to wykasuj mu inspekcję bo będzie cyganił , co do zamka to musisz pokombinować bo masz aktualnie aktywną funkcję - zabezpieczenia przed włamaniem - odblokuj drzwi , potem kluczykiem otwórz w lewo do godz. 9 wciśnij guzik, jak za pierwszym razem nie odblokuje dto przekręć na 12 , wyjmij klucz i jeszcze raz , jak otworzysz kluczykiem to zamknij z pilota i otwórz z pilota - powinno działać . Ja na początku też miałem taką przygodę - wózek zakupów pod sklepem a do bagażnika nie otworzysz :oops:
* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano
... jak zmienisz olej to wykasuj mu inspekcję bo będzie cyganił , co do zamka to musisz pokombinować bo masz aktualnie aktywną funkcję - zabezpieczenia przed włamaniem - odblokuj drzwi ,

hmm, tyle ze jak wloze kluczyk do zamka od bagaznika to go otwieram i zamykam bez problemu, wiec nie wiem czy to rzeczywiscie o to chodzi

potem kluczykiem otwórz w lewo do godz. 9 wciśnij guzik, jak za

al kluczyk mam wsadzic do zamka od bagaznika czy drzwi?

pierwszym razem nie odblokuje dto przekręć na 12 , wyjmij klucz i jeszcze raz , jak otworzysz kluczykiem to zamknij z pilota i otwórz z pilota - powinno działać . Ja na początku też miałem taką przygodę - wózek zakupów pod sklepem a do bagażnika nie otworzysz :oops:

dzieki

Opublikowano

nie no spoko :) tak tez pomyslalem, ale pozniej cos mi sie zaczelo wydawac, ze jak kluczyk jest wlozony to nie da rady wcisnac tego zamka... a juz nie mialem jak sprawdzic bo auto na parkingu. jutro rano sprawdze i jak tylko bede mial dostep do netu to zamelduje co i jak. dzieki

p.s. mam problem z klimatronikiem, czasami sie wylaczy, czasami jakby zawiesi i traci podswietlenie. problem jest opisany na tej stronie http://www.macadamizer.com/bmwfix.html sprawdzal to ktos? jak w koncu z tymi kondensatorami? jaka pojemosc? i jaka polaryzacja?

Opublikowano

robilem wedlug tego co napisales, i kombinowalem tez inaczej i nic. ale dzieki za checi

edit: z tego co mi sie udalo ustalic to gdzies mam niepodlaczona kostke. badalem ten kabel co wyglada mi na pradowy (duza kostka z dwoma kablami) co jeest podlaczony do silownika. nie wykazuje zadnego oporu. nie podaje pradu. gdzie trzeba ryc w srodku auta zeby znalezc jakas kostke czy cos?

Opublikowano

pekl ktorys kabelek w wiazce tylnej klapy jak otworzysz to po lewej w takiej gumie czasem wszystkie wygladaja na dobre ale moze sie okazac ze sie rozlazl wsrodku posprawdzaj wymien i bedzie ok. ja jak usiebie wymienialem to puscilem cala nowa wiazka zaczynajac od okolic lewej tylnej lampy az do silownika tam jest 5 przewodow od centralnego 2 grobsze i 3 cienkie i 4 przewody od podswietlania rejestracji.

Lutownica termokurcze i przewody o bardzo podobnej grobosci do orginalnych potrzebujesz koniecznie mieciutkie gietkie i dobrej jakosci bo jak nie to raz dwa peknie znowu jakis (tak jak u mnie) i musze znowu wymieniac. A umnie napoczotku centralny nie reagowal jak probowalem auto zamknac przez zamek bagaznika przestalo dzialac dosuwanie szyberdachu i szyb z kluczyka i nie dzialalo sterowanie centralnego z drzwi pasazera ale z drzwi kierowcy i z pilota otwieral i zamykal wszystko.

Pozniej przestal zamykac bagaznik z centralnego musialem recznie zamykac wymienilem tylko te dwa grobsze od silownika i zaczol zamykac otwierac bagaznik ale reszta ussterek zniknela jak wymienilem wszytkie 5 przewodow.

pozdr

Opublikowano
pekl ktorys kabelek w wiazce tylnej klapy

ok, wielkie dzieki, wkrotce sprawdze co tam siedzi...

jeszcze takie pytanie.. jakie masz spalanie?

dzieki