Skocz do zawartości

metaliczne stukanie 320d 150km pomocy!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, panowie, mam problem z moja bunia , a mianowicie. Jak jest zimna to nie słychać metalicznego dzwieku tak jak by duza sruba się odkrecila, jak tylko osiąga temp 90 to zaczyna nawalać, jak mocno dodam gazu to nie klepie, jak po woli do 1500-2000 dodaje to zaczyna. Koło pasowe, rolka napinacza, rolka prowadzaca nowa,

korekty na zero wszystkie. Najbardziej słychać jak jade kolo barierki na 3biegu, lub tez jak jest za wysoki big i go przydusze żeby rozpedzic.ja już nie mam pojęcia co to może stukac, zadem mechanik mi nie może pomóc:( POMOCY!!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Raczej w m47, w m47n dzieje się to tak często jak w m57 czy m57n, czyli są to przypadki jednostkowe.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
ja tez mam jakiś metaliczny dzwięg na wolnych obrotach ale wydaje mi sie że cos z rolkami napinająca albo do klimy bo reszta nowa
Opublikowano
Raczej w m47, w m47n dzieje się to tak często jak w m57 czy m57n, czyli są to przypadki jednostkowe.

3,0d nie spotkalem sie ani razu z peknietym walem ani informacji ze cos takiego sie dzieje. Samo wpisanie w google o tym pokazuje wiele tematow i filmow z pękniętym wałem w 2,0 150km takze nie dzieje sie to tak bardzo rzadko

Opublikowano

ale dopiero po rogrzaniu to się dzieje

i przed chwila zdemontowałem pompe vacum i uruchomiłem silnik trochę trysnęło olejem ale jestm w stanie powiedzieć ze to nie pompa vacum cyka

Opublikowano
pekniety wał daje oznaki stukania tak jak by panewka stukała, a u mnie jest cos takiego jak by cos było nie przykręcone i latało, na postoju cyka przy 1000obr lub jak mocno przygazuje silnik i później puszcze i on spada z obrotów i pod koniec właśnie na 1000obr tak zadzwoni
Opublikowano
a poza tym tez słuchałem silnik od dolu słuchawka i bym usłyszał ze cos naku.... a tu cisza w misce. dodam ze paski osprzętu wszystkie zdejmowałem i odpalałem i było to samo, czyli samo kolo pasowe się kręciło. jeszcze przypuszczam ze mze to być dwumas chociaż pedał sprzęgła nie wibruje i przy wciskaniu nie słychać zmian w pracy silnika
Opublikowano
Dwumas raczej można sprawdzić poprzez wciśniecie mocno gazu przy niskich obrotach i wysokim biegu. Najlepiej jedz na kanał i od spodu pooglądaj wszystko dokładnie. Na forum dużo nie zdziałasz a powodów może być milion, panewki, wał, dwumas, jakaś luźna część czy cokolwiek by innego co ma łożysko i się obraca :)
Opublikowano
a jeszcze jedno pytanie, bo wyjąłem wtryski i oddałem do sprawdzenia no i wyszło ze wszystkie sa do naprawy chociaż jeden był mokry, wiec nie wiem na ile tu mnie gościu naciąga. Krzyknął mi 2400zl za calosc regeneracja. A ja znalazłem używane wtryski jeszcze w silniku z anglika po 220tys pzebiegu za 800zł komplet po regeneracji gościu tak mowi ze można odpalić i wgl no i daje 14 dni gwarancji na te wtryski. bo ten angol który mu sprzedawal ten samochod rzekomo pokazał faktury na wtryski turbo i dwumase, panowie pomocy. mam płacic 2400 czy 800?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mozesz kupic te za 800 zł i dać do sprawdzenia. Najwyzej 200 zł popłyniesz za sprawdzenie,bo tyle pewnie sobie policza za to. Ja tam już żadnemu handlarzowi nie wierze. Powiedzą wszystko żeby towar sprzedać.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bierz używki, zakładaj bez sprawdzania, bo i tak pewnie będą chcieli je robić..zakoduj ima i sprawdź korekcje, ewentualnie test przelewowy i będziesz dużo wiedział.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Najlepiej po numerach wtryskiwaczy albo w inpa lub ista po kodach ima (6 znaków - euro3, 7 - euro4), jeszcze możesz po vin sprawdzić jaką masz normę, ale ktoś mógł zmienić wtryskiwacze. Jaka jest dokładna data produkcji auta?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z fabryki na pewno wyjechał z wtryskiwaczami euro3 i na 99% takie są.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Ja też mam problem zreknijcie :) moj temat sie ciągnie problem z rozrządem tamten temat ale wkleiłem tutaj

tu jest filmik z paskami :

tutaj bez

Coś tam jest : Wymieniłem rolki od napinacza rolka prowadząca pompa wspomagania ma delikatny bardzo delikatny luz ale byla wymienina więc chyba bedzie ok pompa wody nowa koło pasowe nowe z corteco napinacz hydrauliczny(tłumik drgan) nowy alternatol regenerowany brak luzu koło pasowe było robione 5 miechów temu i nie wiem co to będzie pomożecie ?