Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Zakupiłem rejestrator na AliExpress przeznaczony do naszego (X3) modelu samochodu z ciekawymi funkcjami (https://www.aliexpress.com/item/Car-DVR-Registrator-Dash-Camera-Cam-Digital-Video-Recorder-Night-1080P-Novatek-96658-IMX-323-JOOY/32763258282.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.xFErYR) i nie bardzo wiem jak go podłączyć.Co prawda w linku jest opis co i jak ale dla mnie to trochę czeski film bo nie jestem elektrykiem.I tu moja prośba do forumowiczów którzy mają taki lub podobny rejestrator zainstalowany o opis który przewód do którego bezpiecznika.Z góry dziękuję za pomoc - Mirek.

Link:https://www.aliexpress.com/item/Car-DVR-Registrator-Dash-Camera-Cam-Digital-Video-Recorder-Night-1080P-Novatek-96658-IMX-323-JOOY/32763258282.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.xFErYR

Opublikowano

mam inny ale też pod lusterko bez wyswietlacza na wifi apke. Ja podłączyłem pod gniazdo latarki w schowku. Z tego co pamiętam gniazdo jest odłączane po zamknięciu pilotem auta.Tak że nie trzeba kluczyka w stacyjce bo działa do momentu zamkniecia.

Wysłane z mojego m1 note przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Ja przekopałem wszystkie kable w podsufitce w okolicy lusterka i panoramy i nigdzie nie było +12V który po stacyjce zanikał. Z silnika panoramy jest napięcie ale stałe. Jest w prawdzie też zasilanie z lusterka, ale po włączeniu R napięcie zanika, i niewiedziec czemu żarówki wstecznego pulsowały. Dałem sobie spokój i pociągnął kable słupkiem i podsufitką ze skrzynki bezpiecznikow w schowku. Rozpiskę zjadziwsz w sieci najlepiej z radia chyba 40 numer. Kabelek śmiało upchasz bez rozkrecania czegokolwiek.
x3334a545255abac1e52.jpg
Opublikowano
Mirek - jak już podepniesz to się przyjedź pochwalić - może też taki zamontuję :)

--

Pozdrawiam,

deebee (Darek)

Opublikowano

Dziękuję za zainteresowanie moim problemem.

Kolego panorafix latarka w schowku to jak rozumiem podświetlenie (lampka).Niezły pomysł muszę to sprawdzić.Podpięcie pod bezpiecznik radia to też jest sposób,tym bardziej,że skrzynka bezpieczników znajduje się w schowku.Niemniej jednak mnie nurtuje to,że wiązka przewodów do rejestatora składa się z czterech przewodów:

1 - żółty "CAMERA IN" z końcówką czincz do podłączenia kamery pod ekran w moim przypadku będzie nie podłączony;

2 - czarny "GDN" masa wiadoma sprawa:

3 - czerwony z bezpiecznikiem "ACC" jak rozumiem "+" po stacyjce:

4 - żółty z bezpiecznikiem "B+" jak rozumiem "+" stałe.

I tu moje pytanie czy oba przewody plusowe stały i po stacyjce mają być podłączone? Jeśli tak to w jakim celu i czy przypadkiem tak podłączając nie uszkodzę rejestratora ?

Może moje pytania dla niektórych są śmieszne ,ale jak już wcześniej pisałem nie jestem elektrykiem i wolę zapytać.Pozdrawiam - Mirek.

Kolego "debe" jak wszystko zadziała to dam znać na pw.

Opublikowano
uniwersalne rejestratory posiadają baterię. Dzięki niej ustawienia są cały czas w pamięci urządzenia np data czy rozdzielczość, albo opóźnienie zatrzymania nagrywania po zaniku zasilania. Tutaj chodzi zapewne o to samo, rejestrator który prezentujesz nie ma baterii wiec dlatego dwa kable + na napięcie.
x3334a545255abac1e52.jpg
Opublikowano

Witam.Wszystko przygotowane do montażu rejestratora.Stały "+" podłącze do bezpiecznika zapalniczki(nr.47),"+ACC" natomiast pod radio (nr.41) lub oświetlenie schowka (nr.52).Nie wiem gdzie znajdę "GDN" bo w skrzynce bezpieczników widzę tylko elementy z tworzywa.

I jeszcze jedno jak zabrać się do demontażu obudowy lusterka wstecznego - jeśli to ktoś już przerabiał to proszę o info.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Gnd czyli masę przykręcasz do karoserii auta. Najbliżej gdzie masz, lub do kabla z masą, najczęściej to brązowy grubszy kabel.

Jak zamontujesz to pokaż rezultat, bo zastanawiam się nad tym rejestratorem do e87.

Opublikowano

1 - żółty "CAMERA IN" z końcówką czincz do podłączenia kamery pod ekran w moim przypadku będzie nie podłączony.

To jak będziesz przeglądałem nagrany materiał, lub jak ustawiasz zapetlanie filmów czy datę i godzinę itp. Skoro nie podłączysz rejestratora do monitora, a on sam takowego nie posiada?

x3334a545255abac1e52.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ptzeczytaj w linku co kolega kupił to się dowiesz jak będzie oglądał. Ten kabel jest tylko po to aby podłączyć do monitora w aucie jeżeli masz wejście AV w swoim urządzeniu. Do BMW bez modułu TV tego nie da rady podłączyć, ale może się myle.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Rejestrator zamontowany.Działa wyśmienicie,jestem bardzo zadowolony z zakupu.

Co do montażu to nie było żadnych problemów.Po zdemontowaniu oryginalnej obudowy elementów przytwierdzonych do szyby i lusterka, zainstalowałem zakupiony rejestrator(wszystko pasuje jak ulał)Jedynym problemem jeśli można to tak nazwać było to, że kamerka wystawała ok.2cm poniżej przyciemnionego obrzeża szyby.

Być może inne modele X3 maja to przyciemnione obrzeże troszkę niżej ale ja przykleiłem kawałek folii do przyciemniania szyb wcześniej odpowiednio ją docinając do kształtu kamerki.Kabel poprowadziłem odginając podsufitówkę,następnie zdemontowałem osłonę prawego przedniego słupka i puściłem kabel w dół.

Następnie zdemontowałem schowek i podświetlając od dołu lampą znalazłem prześwit którym to bez problemu puściłem przewód od kamerki.I po robocie:stały "+" w miejsce bezpiecznika gniazda zapalniczki (nr.47), natomiast "+ACC" w miejsce bezpiecznika od radia (nr.41).Masę przykręciłem do jednego z metalowych płaskowników służących do mocowania schowka.

Jeśli chodzi o podgłąd na telefonie z Androidem to też nie ma najmniejszego problemu - wszystko działa elegancko.Zainstalowałem ze sklepu PLAY darmową aplikację OKCAM,włączyłem WiFi w telefonie i oba urządzenia natychmiast się połączyły.Za pomocą telefonu ustawia się wszystkie parametry kamerki,jednocześnie można mieć

podgląd obrazu w czasie rzeczywistym.Jakość rejestrowanego obrazu jest rewelacyjna.Jest to moja osobista ocena z którą nie każdy musi się zgodzić.

Jak na razie urządzenie sprawuje się dobrze,nie mam żadnych zastrzeżeń.

Jeśli chodzi o ewentualne dodatkowe koszty podczas montażu to nie wliczając kawałka folii (8x6cm) oraz zniszczonego jednorazowego zaczepu osłony słupka (4,80zł) to ich nie ma.

Chętnie wrzucił bym filmik z rejestratorka ale nie potrafić tego zrobić.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów - Mirek.

• 6 miesięcy temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Gnd czyli masę przykręcasz do karoserii auta. Najbliżej gdzie masz, lub do kabla z masą, najczęściej to brązowy grubszy kabel.

Jak zamontujesz to pokaż rezultat, bo zastanawiam się nad tym rejestratorem do e87.

W e87 prąd w zapalniczce znika po wyłączeniu silnika. :(

Przymierzam się do zakupu innego typu rejestratora.

https://www.ebay.ie/itm/Genuine-BMW-Front-Rear-Dash-Camera-Video-Recorder-66212359954/172877280046?hash=item284049f32e:g:TOYAAOSwKz9ZprG3

Czy już ktoś z Was go ma? Interesuje mnie sposób podłączenia tylnej kamery.

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.