Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

W związku z lekkim ściąganiem samochodu w prawą stronę (E87 120d LCI) zastanawiam się nad sprawdzeniem geometrii zawieszenia. Mam w związku z tym kilka pytań:

1. Jaką geometrię polecacie - 3d czy "klasyczna" z lustrami (jeśli się nie mylę)?

2. Czy są gdzieś dostępne informacje na temat wymaganych ustawień i dopuszczalnych odchyłek?

3. Czy warsztat powinien posiadać powyższe parametry, ewentualnie oprogramowanie w komputerze pod konkretny model?

4. Czy w E87 reguluje się zarówno przód jak i tył? Czytałem, że w starszych modelach BMW bodajże tylna oś w jakimś zakresie nie była regulowana, czy w E87 jest podobnie?

5. Jaki jest szacunkowy koszt usługi z waszego doświadczenia?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Lustra to o kant tyłka rozbić. Ja jeżdze na 3d huntera. Przód i tył u mnie jest po 150 zł. Te nowe maszyny mają wszystko już wbite. Także koleś tylko model auta ustawia i wszystko wyświetla mu. Nawet co ma kręcić, którą srubę i w którą stronę. Ja jeżdze zawsze z zalanym do pełna autem, reszte robi koleś.
Opublikowano
Po kazdej ingerencji w zawieszenie powinno się od nowa ustawić geometrie a nawet po zmianie opon na inny rozmiar. Idealne parametry tracisz nawet przy uderzeniu w krawężnik. Ale nawet hunter 3d nie pomoże jak z drugiej strony jest slaby mechanik. Mi sciągało auto na prawo wiec pojechalem zrobić geo na hunterze za 260zl. Fachowiec geometrie ustawił, ale bez efektu bo dalej sciągało. Jak wsadzilem glowe pod auto to nawet bez podnoszenia było widać że wahacz krzywy...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolego Góral7 pierwszy raz czytam takie teorie...-mozesz to jakos od strony technicznej podeprzec?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ale o co konkretnie pytasz?

Konkretnie pytam o kazde zdanie twojego postu bo zbieznosc stracisz tylko wtedy gdy ingerujesz w drazek kierowniczy badz jego koncowke...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wiewior ustawiam geometrie tylko po ingencji w zawieszenie. Z tym mechaniorem obsługującym to też prawda. Pierwszy raz jak w e46 ustawiałem to po 4 poprawkach dalej nie jeździlo jak trzeba. Zmieniłem zakład i koleś za pierwszym razem zrobił to jak trzeba. Popytaj znajomych gdzie jeźdźą z BMW i tam jedź.
Opublikowano
Ale o co konkretnie pytasz?

Konkretnie pytam o kazde zdanie twojego postu bo zbieznosc stracisz tylko wtedy gdy ingerujesz w drazek kierowniczy badz jego koncowke...

Nie jestem mechanikiem ani tak doświadczonym forumowiczem jak Ty kolego, ale zbieżność to tylko element geometrii, a o tym była mowa.

Dla własnego i innych bezpieczeństwa uważam, że warto, a czasami nawet jest to konieczne, aby po wymianie elementów zawieszenia lub układu kierowniczego ustawić poprawną geometrie kół.

Kotin 44 jestem tu od niedawna i Twoje wypowiedzi w wielu tematach bardzo mi pomogły. Nie mam zamiaru podważać Twojego autorytetu, ale jestem w szoku,że tak doswiadczona osoba nie rozumie tak oczywistych spraw.

Czyli według Ciebie po wymianie amortyzatorów lub wahacza zbieżność jest zbędna?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Oj chyba mnie zle zrozumiales i Ci sie dzwignelo cisnienie...

Forum jest po to aby pomagac,dyskutowac i wymieniac sie wiedza i niezaleznie czy ktos jest dlugo czy krutko jesli widze jakas teorie po raz pierwszy to po prostu pytam...

Czy widzisz w moim pytaniu jakas kpine czy wysmiewanie?

Gdybys mogl zmienic lub wymazac pierwsza czesc przedostatniego zdania to bede wdzieczny-tu jest sporo ludzi z duzym zasobem wiedzy...

Czyli według Ciebie po wymianie amortyzatorów lub wahacza zbieżność jest zbędna?

Tak.

Jak montujesz mc person po wymianie amora masz slad gdzie siedzialy nakretki a koncowka kierownicza jest skontowana nakretka i zawsze trafi w to samo miejsce.

Przy wachaczu zazwyczaj sa sruby ustalajace i sruba tez zawsze zostanie zamontowana tak jak byla.