Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Tak jak w temacie przejechałem dzisiaj w ulewnym deszczu autostradą 200Km i pod koniec drogi wyskoczyły mi błędy silnik stracił trochę mocy...

4298

3FF1

4530

3F25

483D

Po przyjechaniu błędy zostały skasowane. Po odpaleniu na nowo silnika błedu nie ma. Musze się martwić...

Opublikowano
Nikt nie ma pomysłu bo to trochę dziwne przejechałem 100km w strugach deszczu postój samochodu na około 6h pożniej odpalam silnik przejachalem może kilka metrów i wyskoczyły te błędy. Dlaczego co było powodem do tej pory nie było żadnych błędów i problemów.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

1. Sonda

2. Przepływomierz

3. Ciśnienie doładowania (turbina)

4. Problem z powietrzem

5. Przepustnica

Trzeba przejechać się z kompem i sprawdzić parametry, ale i bez tego podejrzewam, że problemem jest przepustnica. Zrób live data w inpa, nagraj, wrzuć na youtube i daj link tutaj.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak, bo rozumiem, że mocy ma mniej teraz?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Dzisiaj zrobiłem test Live data mocy nie ma turbina nie ładuje no i wyskoczył błąd 480A związany z filtrem DPF.Czyli jest zatkany co mogę zrobić...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Temperaturę masz w normie? Okolice 90 stopni? Bo z jakichś przyczyn nie wypala się sam. Daje się skasować ten błąd? Jak tak to trzeba zrobić procedurę wypalania przez ista. Pozostałe nie wracają? Przepustnica też ma na to wpływ.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Do wypalania dpf musi być przede wszystkim odpowiednia temperatura, ponad 10l w baku i brak błędów z nim związanych, wraca po skasowaniu? Te z wczoraj nie wracają? Nie możesz tego tak zostawić, bo po pojawieniu się błędu 481a już nie będzie możliwości wymuszenia wypalania, tylko mechanicznie jak coś to da a jak nie to wymiana.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Byłem dzisiaj u kolegi znajomego mechanika próbował wypalić programem na postoju ma taki program ale nic z tego nie udało się. Wyskakują dwa błędy 481A i 4530 i faktycznie tak jest bo mocy nie ma turbina nie ładuje to tak jakby jechałem z przyczepą która by wyhamowywała . Jutro spróbuje disem ale nie nie wiem czy to coś da. Została chemia a czy pomoże...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Chyba już wcześniej musiał być błąd 480A i długo nie wypalał się skoro już pojawił się błąd 481A. Co z przepustnicą? Już brak tego błędu? Jak masz 481A to nie wypalisz go.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Nadzieja jest zawsze ale chyba dla ,,, 2 razy próbowałem wymusić wypalanie tak jak mówi procedura wypalania ale nic z tego może przez chwilke autko odzyskało moc ale potem muł.

Wyskoczyły 2 błędy 480A i 41BA ten drugi bład nie da sie skasować jak silnik pracuje. da siego skasować przy wyłączonym silniku dlaczego? co to za błąd Czym różni się wypalanie wymuszone programowo od wypalania samoistnego?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czujnik ciśnienia spalin, przekroczone przez zapchany filtr, dobrze jakbyś wklejał zrzuty błędów z inpa, są tam wartości, które mogą coś powiedzieć. Sam robiłeś to wypalanie? DIS-em? Kasuje się przy zgaszonym, bo wtedy nie mierzy widocznie, jak odpalasz to poziom jest przekroczony i wywala błąd.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Wypalanie robił mi kolega mechanik dwoma swoimi programami nie disem ale procedura jest podobna jak w disie. Mam disa ale ostation pokazuje mi błąd 200.159 łączy sie z głowicą ale nie może sie połączyć z samochodem i wywala ten błąd. Przy drugim wypalaniu był promyczek nadziei zatrzymaliśmy się skasowaliśmy błędy uruchomiliśmy samochód i moc wróciła ale na bardzo krótko a później to było to samo, Jeszcze dzisiaj przejadę sie autostradą jak to nie pomoże to czyszczenie ale czy to coś da... Przed tymi błędami zrobiłem prawie 700 km w większości po autostradzie ze stała szybkością bo przy okazji chciałem wypalić dpfa no i co i klapa tak że juz nie wiem co mam robić skłaniam sie nawet do wywalenia tego dpfa .
Opublikowano
Skany wysłałem na e-maila. Przejechałem się autostradą ze stała szybkością ale niestety bez rezultatu. Podejrzewam dwie rzeczy musze je wykluczyc przed wyjęciem dpfa. Sondę oraz czujnika spalin. Bo tak sobie myślę że jak czujnik będzie walnięty to będzie wysyłał informacje do sterownika żeby nastąpiło wypalanie nie wiem czy dobrze myślę...
Opublikowano
czujniki ok czyli zawalony dpf tylko 3 tyg temu sprawdzany ciśnienie przed i za ok przejechałem 700 km większosci autostradą i zawalony...
Opublikowano
dam jeszcze szansę dpf-owi będzie wymontowany i chemicznie czyszczony a czy to przyniesie jakiś skutek to zobaczymy. Wiadomo że nie powinno się jeździć z zapchanym dpf ale jakie mogą być skutki takiej jazdy? Mam do zrobienia jutro 60km może nic sie nie wydarzy?