Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Posiadam od niedawna BMW E90 z silnikiem N46. Niestety jkis czas po zakupie przestala dzialac sprezarka klimatyzacji. do tego zaczal mi wywalac plyn chlodniczy przy temperaturze 105 stopni.mechanik stwierdzil, ze przyczyna gotowania sie plynu byl nie wlaczajacy sie wiatrak. Wymienilem sprezarke i nabilem klime i co dziwne wiatrak zaczal dzialac po naprawieniu klimatyzacji. Nie wiem co glowny wiatrak ma do ukladu kilmatyzacji, ale od tamtej pory nie mialem problemu z przegrzewaniem sie plynu chlodniczego i temperatura trzymala sie stale w czasie jazdy 93 stopnie, a w korkach 96.

Wczorwj jednak nastapila powtorka z rozrywki. Zauwazylem, ze z nawiewu nie leci chlodne powietrze, wiec udslem sie do warsztatu po diagnoze. Mechanik stwierdzil, ze mam nieszczelnosc w ukladzie klimatyzscji i nie mam juz ani grama gazu, dlatego klima nie dziala. Ok... w zwiazku z tym znow erocily problemy z glownym wiatrakiem, zauwazylem, ze znow sie nie kreci i z ciekawosci zostawilem samochod na chodzie aby sie nagrzal i.. znow doszedl do temperatury 105 stopni i wywalilo mi plyn chlodniczy. Dziwi mnie to, ze jak kilmatyzacja dzialala, to wiatrak sie krecil i nie przegrzewal silnika.

Czy niedzialajaca (bez gazu) kilmatyzscja naprawde moze miec zwiazek z niedzialaniem wiatraka? Nie chce mi sie wierzyc, ze niesprawna klimatyzacja powoduje gotowanie sie plynu chlodniczego.

Potrafi ktos mi pomoc na te pytania?

Opublikowano
Jak Klima działa to załączony jest wentylator i chłodzi również chłodnice wody. Gdy klima nie chodzi powinien załączać się wentylator przez czujnik temperatury płynu, może on jest zpitolony. Podłącz kompa i zczytaj błędy
Opublikowano
Bledow czujnika nie wskazuje. Przewody od wentylatora sprawdzine, jest napiecie, ale nie mozna wywolac jego uruchonienia przez komputer disgnostyczny. Wiatrak dzialal tylko jak byla klima nabita, dziwne
Opublikowano
Dla pewnosci wymienie sobie ten czujnik temperatury. Drogi nie jest, tylko nie moge znalesc gdzie on sie znajduje, mam nadzieje, ze nie musze wyjmowac termostatu....
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nr 4 na schemacie:

http://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=VA71-EUR-10-2005-E90-BMW-320i&diagId=17_0348

Na wentylatorze nie ma modułu, który nim steruje? Jeżeli tak to on może być przyczyną.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Wynienilem sobie dzis ten czujnik na oryginalny bmw z aso... niestety bez znian. Jak klima wlaczona, to wiatrak dziala az milo.. bez klimy temperatura przy jezdzie trzyma 93 stopni, przy krotkim postoju/korku 96 stopni, ale jak ruszam dalej temperatura wraca do 93 stopni. Zostawilem wiec auto na chodzie i chcialem poczekac az sie nagrzeje silnik i tak po 10 minutaxh oostoju temperatura wyniosla 99 stopni, po 5 minutaxh 102 stopnie.. wiatrak nadal nie ruszal sie. Temperatura doszla do 105 stopni, wiatrak nadal nieruchomy... po kilku minutaxh 108 stopni, wiatrak martwy nadal i wywalilo mi plyn chlodniczy... nie wiem co jest grane, dlaczego wiatrak nie reqfuje przy wylaczonej klimie:/ ktos ma jakies pomysly jeszcze? Blagam o pomoc
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie ma modułu na wentylatorze?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Po pierwsze 105 st. to normalna temperatura dla tego silnika i wentylator nie powinien się załączać bo załącza się w granicach 107-110.

Sprawdź czujnik ciśnienia klimatyzacji.

Sprawdź korek płynu czy nie wywala za szybko.

Przydałoby się również wymienić termostat, temperatura pracy tego silnika to 105-108 st. Max u mnie po zrzucaniu zładu wody to 111 st. - płynu nie wywala. Jak masz cały czas 96 st. to chyba nie gra.

Czytałeś ten post:

viewtopic.php?f=70&t=231124

może coś wniesie.

Powodzenia.

Opublikowano

I jeszcze jedno bardzo ważne... musisz dobrze odpowietrzyć układ - z obu odpowietrzników (przy chłodniczce oleju przede wszystkim bo o najwyższy punkt układu chłodzenia) ma lecieć na gorącym silniku płyn a nie powietrze. Sprawdź jeszcze czy nie masz wycieków płynu bo jak masz jakąś małą nieszczelność na którymś z węży będzie podczas schładzania płynu i zmniejszania jego objętości zasysało powietrze przez nieszczelność i układ będzie się zapowietrzał.

Proponuję zrobić to jak najszybciej bo aluminiowy blok z aluminiową głowicą bardzo szybko się wypaczają i zaraz będziesz miał tragedię typu UPG albo pęknięcie ale pewnie masz tego świadomość.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Dla potomnych.

okazało się, ze powodem wylewania plynu bez kilmy był uszkodzony korek od zbiorniczka. Tak kiedyś z ciekawości wpisałem sobie jego numer producenta w google i wygladal zupełnie inaczej niż mój. Nie miał tego czegos w srodku, co popycha spławik na dol. Po wymianie korka, mój problem zniknal! Auto trzyma temperature (nawet bez klimy), wiatrak działa, mogę zostawić auto na chodzie nawet na 6 godzin i ani kropelka nie wycieknie.

Pozdrawiam :)