Skocz do zawartości

525i M54 214 - Tacho Signal Implausible

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie,

skąd może brać się taki błąd:

214 - Tacho Signal Implausible

Wyskakuje losowo, czasem po dniu od skasowania czasem po tygodniu.

Domyślam się, że jest to związane z jakimś czujnikiem prędkości, jednak którego, i od czego zacząć poszukiwania?

Dodam też, że gdy błąd się pojawi przestaje działać tempomat, i reakcja na odjęcie gazu jest wolniejsza, niż gdy błędu nie ma.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Pojawił się błąd w sterowniku abs dotyczący prawego tylnego koła, w live data wszystkie koła mają prawidłową prędkość jednak prawy tył ma 0 cały czas, czujnik wymieniłem na używany ori, bez poprawy, sprawdziłem wiązkę od sterownika do czujnika, jest ok.

Zauważyłem, że 214 wyskakuje gdy silnik jest rozgrzany, skasuje na zimnym, pojawi się dopiero gdy silnik się rozgrzeje, gdy skasuje na rozgrzanym pojawia się od razu.

Czy walnięty sterownik może dawać takie objawy ? i czy przez walnięty abs reakcja na gaz może być taka "ospała"? gdy skasuje błędy reakcja na dodanie lub odjęcie gazu jest natychmiastowa, gdy błędy się pojawią operowanie gazem to jak ciągnięcie auta na jakiejś gumie...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
może być sterownik, jak dostaje temperatury, pokazuje się przerwa, zasłoń go czymś dobrze, tak żeby nie łapał temperatury z wydechu i zobacz czy ten błąd się w ogóle pojawi, albo czy pojawi się z dużym opóźnieniem?