Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Koledzy, kilka tygodni temu zaślepiłem kolektor. Standardowo zaślepki z allegro z uszczelkami. Od razu olej z odmą. Niestety od tamtego momentu zauważyłem że auto kopci na czarno przy redukcji. Powiedzenie że diesel puszcza dymka nie bardzo ma zastosowanie, bo powyżej 3tys sporo tego dymka. Na postoju nic się nie dzieje, przy P można kręcić wysoko nie ma objawów. Auto nie stało się słabsze, nie pali wiecej. Przecież te klapki nie mają na to wpływu? Możliwe że kolektor ssący ma gdzieś teraz nieszczelność?
x3334a545255abac1e52.jpg
Opublikowano

Nie, sprawdzałem wydaje się ok. W dziale e46 usłyszałem, że to może być przez powiększenie dolotu powietrza w wąskim gardle, tam gdzie były klapki teraz jest swobodny przelot o większej średnicy?

Może ktoś się odezwie z 3.0d jak jest u niego po usunięciu klap?

x3334a545255abac1e52.jpg
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Podejrzewalem że kopcenie może byc spowodowane lejącym wtryskiem.

Korekcja wtryskiwaczy

Temperaruta 85C

Bieg jałowy

Wtryskiwacz 1 : +0,17mg/stroke

Wtryskiwacz 2 : +0,15 mg/stroke

Wtryskiwacz 3 : -0,09 mg/stroke

Wtryskiwacz 4 : -0,01 mg/stroke

Wtryskiwacz 5 : +0,23 mg/stroke

Wtryskiwacz 6 : -0,32 mg/stroke

Doładowanie turbiny

Wolne obroty 674hpa

2tys/obr - 2100hpa

3 tys/obr - 3000 hpa

Czy takie parametry wtryskiwaczy i turbiny mogą być odpowiedzialne za czarny dym przy redukcji?

x3334a545255abac1e52.jpg
Opublikowano
Ja tylko potwierdzam, że po usunięciu klapek i zaślepieniu nie ma żadnej różnicy - jeździ tak samo i nie kopci :D