Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Tak felgi mam OEM. Właśnie zakupiłem nowy kpl opon zimowych i teraz będę zmieniał wiec wybiorę się na wyważanie i od razu wykonam test drogowy. Zastanawiam się tylko czy może to być tak Tuleja wahacza dolnego, bo moje koło to tak mega stabilnie nie stoi jak wykonuje test pokazany na filmiku. Ewentulanie potem rozważam wyważanie kół dynamicznie na samochodzie. Co o tym myślisz?
Opublikowano
Napisałem wyżej że tuleje mało kto potrafi zdiagnozować i żebyś dokładnie sprawdził zawieszenie, w warsztacie który ma doświadczenie w BMW. Tam gdzie ja auto naprawiam, tuleje z przedniego zawieszenia są w stanie zdiagnozować patrząc jak się zachowuje koło gdy auto przejeżdża przez próg garażu - jak tuleja jest walnięta to koło się cofa. Ja niestety na wylanych przednich tulejach przejeżdżałem 5kkm i być może to uszkodziło jedną z opon. Objawem wywalonych tulei były bardzo silne bicie kierownicy od około 80km/h, które przy dużych prędkościach ustawało oraz pojedyncze uderzenie odczuwalne na kierownicy przy rozpoczynaniu hamowania z dużych prędkości.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Jestem właśnie po wymianie opon na nowe opony zimowe, felgi idealnie proste, całe koła wyważone i sprawdzone na tej wyważarce Hunter i jest wszystko ok, ale niestety podczas skręcania kierownicą oraz podczas powrotu kierownicy do środka od prędkości ok. 70km/h dalej czuć dziwne drgania. Podczas jazdy na wprost nie czuć tych drań do prędkości ok. 120km/h, potem znów zaczynają być odczuwalne drgania na kierownicy i całym nadwoziu aż do prędkości ok. 160km/h. Ratujcie!!!! Poradźcie co powinienem dalej sprawdzić żeby w końcu uporać się z tym męczącym problemem ;/
Opublikowano

Na teście drogowym wyszło mi tak:

- lewy przód - 2,5 kg;

- prawy przód - 3,5 kg;

- lewy tył - 3,5 kg;

- prawy tył - 6,5 kg;

Opony nowe firmy Falken. Tam gdzie robiłem ten test drogowy to powiedzieli mi że limit pojedynczej opony to jest 10 kg. a opona na poziomie 2,5-3,5 kg to bardzo dobra opona.