Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Na okoliczność serwisu olejowego II postanowiłem prewencyjnie wymienić odmę, bo samochód ma swoje lata i przebieg 137kkm, a podobno wymienia się tę część co 60kk. Mechanik po robocie zdziwiony że wymieniłem dobrą część. Co ciekawe nic nie połamał i wszystko wygląda na zdrowe, niepopękane, itd. Pytanie czy trzymać awaryjnie tę odmę, czy raczej do niczego się już nie nada?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nową kupiłeś ori? Jak zamiennik to oryginalną bym zatrzymał.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 1 rok później...
Opublikowano

Panowie mam ten sam silnik i ostatnio zauważyłem że odma lekko się poci nie widać żeby ciekla bo pod nią jest sucho, ale jednak jest trochę wilgotna. Odma była wymieniana 40tys km temu, czy nadaje się już do wymiany?

Ogólnie ostatnio miałem problemy z wypadaniem zapłonu, bledy 227,228,238 i 243,znalazłem peknieta rurę dolotu i uszkodzona disa. Po wymienię na nowe, silnik zaczął równo pracować ale po przejechaniu 80km i odpaleniu chlodnego silnika zaczął nierowno pracować, błąd 243 czyli 6 cylinder wystąpił już 3 raz, myślałem że to przez disa i peknieta rurę ale jednak okazuje się że jest coś jeszcze i zastanawia mnie ta odma.

Dziś podmienilem cewki z 6 na 1 i przy najbliższej okazji zobaczę czy coś się zmieni. Świece tak samo jak odma mają 40tys km, podobno wadliwe w tych silnika były cewki ale u mnie wszystkie są już zmienione, ostatnie dwie 20tys km temu reszta trochę wcześniej. Narazie zastanawia mnie ta odma czy to czasami ona nie będzie przyczyną jak myślicie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak widzisz wyciek to musi być nieszczelność i przyczyna błędów 227 i 228. Jeżeli chodzi o wypadanie zapłonu to daj znać jak pojawi się błąd, może to jednak cewka.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

W sumie błędy 227 228 już mi się nie pojawialy po wymienię rury i disy. Został tylko 243, ale przejade się i zobaczę co wyskoczy w każdym razie odma z przewodami do wymiany dzięki za pomoc

A i jeszcze co mnie wczoraj zdziwiło to jak sprawdzałem czy sa szczelne te zaslepki z tylu kolektora to po wyjęciu jednej zauważyłem na niej olej, skąd olej w kolektorze dolotowym?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To całkowicie normalne, nigdy tam nie będzie czysto, bez obaw. Skoro wraca tylko wypadanie zapłonu to pewnie cewka lub świeca.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Może na początek wymienię świece, odma zajmę się jak uporam się z wypadaniem zapłonu.

Świece miałem założone ngk przejechane jakieś 40 tysięcy wydaje mi się że to nie jest dla nich jakiś ogromny przebieg ale nowe nie są.

Pozdrawiam

Opublikowano

Wymieniłem wczoraj świece na ngk takie jak były i przy okazji uszczelnilem sobie wyciek przy cewce bo troszkę się saczylo.

Dziś rano idę do auta odpalam i pracuje jak chce, trzęsie buda chodzi może na 5 moze na 4 cylindry, za chwilę pojawił się check i błąd 3 i 4 cylinder.

No to sobie naprawilem :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wymień odmę i przewody, pewnie na nich jest nieszczelność.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano (edytowane)

Postaram się jakos niedługo to zrobić a powiedz czy przy nieszczelności nie wywalilo by błędu 227 i 228?

Bo po wymianie świec od razu nie równo pracuję i wywalilo tylko te błędy 3 i 4 cylindra.

Czy gdyby odma była gdzieś delikatnie nieszczelna to walilo by aż tak zaplony na wszystkich cylindra chce? Jak czytam różne tematy to zazwyczaj problem jest z zatkany zatkaniem odmy albo jakimis dźwiękami a u mnie nic nie słychać tylko wywala te zaplony.

Edytowane przez ETZPOWER94
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Błędy mogą pojawiać się za jakiś czas jak korekty przekroczą normę.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

No właśnie a odkąd wymieniłem dise i rurę błędy 227 i 228 się nie pojawily tylko same wypadanie na 6 potem na 3 i 4 a jeszcze wcześniej na 1 i 6 także to chyba nie będzie główna przyczyna.

Dziś zresetuje kompa i popatrzę na to wszystko. Wtedy od razu po wymianę disy patrzyłem na korekty w inpie i wszystkie cylindry były bardzo podobne i praktycznie nie przekraczały 1.

Odlaczylem akumulator na godzinę, posprawdzalem jeszcze raz czy wszystko jest dobrze poskladane z cewkami i swiecami, odpaliłem i chodziła równo na wszystkie cylindry, odkrecilem korek wlewu oleju i obroty się zmieniają więc niby odma sprawna. Pochodziła tak kilka minut wciąż równo i dodałem trochę gazu tak do 3k i za chwilę poczułem jak zaczyna nie równo pracowac. Pewnie gdybym nie dotykal gazu chodziła by dalej jak trzeba więc może to chodzi o jakieś adaptacje?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To że nierówno pracuje to pewnie widać na korektach paliwowych, zrób wtedy screen'a.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL