Skocz do zawartości

[320dA]Gaśnie podczas jazdy albo nie odpala po postoju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

pacjent to 320d m47n w automacie

gaśnie podczas jazdy albo nie odpala po postoju ale nie ma na to reguły,najśmieszniejsze jest to że żeby samochód odpalił i pojechał dalej muszę kilka razy uderzyć ręką w skrzynkę z DME :mad2:

jak nie odpala albo gaśnie to wydaję mi się ze nie słychać pompki progowej ale tego nie mam jak sprawdzić dokładnie bo na kanale auto nie chcę zgasnąć

co zrobiłem to podmieniłem przekażnik za schowkiem i kupiłem nowy ten błękitny od dme ale nic to nie pomogło,błędów nie było jutro jeszcze tylko podjadę czy po dzisiejszej akcji czegoś nie ma

pytanie do was co dalej do sprawdzenia?jakieś sugestie podmieniać pompkę progową czy może instalacja walnięta, immo odcina napięcie z pompki albo alarm bo jest fabryczny albo co gorsza komputer się kończy?

Edytowane przez browar316i
Opublikowano

Pompkę progową bym odpuścił narazie bo odpowiada ona głównie za odpalanie, jeżeli gasnie podczas jazdy i występuje problem z odpaleniem (gdy paliwa jest mniej jak pół zbiornika) szukał bym przyczyny w pompce ale tej w baku.

Poza tym walnieta pompka progowa nie dawała by odpowiedniego ciśnienia i występował by błąd.

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571

Opublikowano

Nie ma znaczenia czy zbiornik jest pełny połowa czy jest rezerwa

Dzisiaj zgasł a mam równo połowę zbiornika

Opublikowano
Jak zgaśnie i nie chce odpalic otwórz klapkę wlweu paliwa i nasluchuj czy paliwo się przelewa oczywiscie zapłon w pozycji 2.

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571

Opublikowano

Ostatnio nie było nic muszę jeszcze sprawdzić czy jest coś po wczorajszej akcji

Ale nie wiem czy dzisiaj przy piątku gdzieś ogarnę bo sam nie posiadam inpy

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przy takich objawach na pewno są błędy :wink: powinny trochę rozjaśnić sprawę.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Mam błędy ale niestety nie z inpy tylko z boscha

4332 zawór regulacji ciśnienia drv - przerwa

4b90 kontrola ciśnienia w magistrali- ciśnienie zbyt niskie

I jeszcze od przeplywomierza przekaźnika pompki progowej (pewnie wyskoczył przy podmianie przekaznika)egr i świecy z 4 cylindra ale to chyba nie ma wplywu

przegrzebałem teraz tematy na forum i widzę ze moje autko już miało takie akcje tylko ze u poprzedniego właściciela

posty od adam86

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=69&t=164187

napisałem do niego pw to może się odezwie bo widzę ze udziela się na innym forum

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdź to lutowanie przy zaworze regulacji ciśnienia, ten błąd nie pojawia się przy problemie z pompą progowa czy przekaźnikiem.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Jutro mam na to dzień przeznaczony bo mam jakiś punkt zaczepienia

Dodatkowo promienie pompke progowa bo mam od znanomego

Opublikowano

browar316i

Ściągasz górne osłony silnika i sprawdzasz czy nie są uszkodzone przewody przy wtyczkach szyny CR (czujnik i zawór).

W podmiankę dodatkowej pompy "na teraz" bym się nie bawił, tylko myślał o elektronice szyny CR.

Pozdrawiam

Opublikowano

sprawdziłem dzisiaj te wtyczki i przewody na tyle ile da radę bo potem łącza się z innymi przewodami i idą w peszel

wtyczka od od tylnego czujnika jest przelutowana tzn odcięta stara i dolutowana nowa z kawałkiem przewodów lutowanie zabezpieczone termokurczem wygląda zrobione dobrze nie ruszałem tego

z przodu poprawiłem izolację bo była na dwóch kabelkach pęknięta przewody nie były uszkodzone ruszanie ta wtyczką nie powodowało gaśnięcia także raczej ok

ogólne instalacja jest w słabym stanie strasznie stwardniała i mało elastyczna boję się że może być coś przetartę albo pęknięte głebiej głębiej

Edit

Auto po podmianie pompki progowej jeździ prawie tydzień bez niespodzianek,nowa używana pompka chodzi 3 razy ciszej niż moja stara ,co mnie zdziwiło to jest ona z Ti automotive a nie z pierburga a ma znaczki bmw

Pytanie do znawców m47n czy uszkodzona pompka w baku może powodować niedobory paliwa w ukladzie paliwowym a co za tym idzie błąd niskiego ciśnienia na szynie cr

Opublikowano

Odpisał poprzedni właściciel

Jemu jak samochód gasl podczas jazdy to winny był czujnik wału pomogła jego wymiana ale od tego to chyba powinien być inny błąd a nie brak ciśnienia na Litwie cr

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Często zdarza się, że czujnik położenia wału szwankuje a nie pojawia się błąd, objawy teoretycznie pasują.

Auto po podmianie pompki progowej jeździ prawie tydzień bez niespodzianek,nowa używana pompka chodzi 3 razy ciszej niż moja stara ,co mnie zdziwiło to jest ona z Ti automotive a nie z pierburga a ma znaczki bmw

Pytanie do znawców m47n czy uszkodzona pompka w baku może powodować niedobory paliwa w ukladzie paliwowym a co za tym idzie błąd niskiego ciśnienia na szynie cr

Obie pompy mogą powodować ten błąd, teraz zamiast pierburga jest ti automotive, więc wszystko się zgadza. Jak Twoja pracowała zauważalnie głośniej to na 99% ona była przyczyną.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Jak wyjezdze paliwo do zaswiecenia rezerwy to wyjme jeszcze pompke ze zbiornika i sprawdzę czy sitko nie jest zasyfione

Z tego co wyczytałem na forum to jest od strony pasażera tak?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL