Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Od pewnego czasu zauwazylem ze moje e46 po dopaleniu na zimnym silniku zaczyna sie cale trzasc cala budą, lecz gdy go podgazuje to problem znika i silnik pracuje normalnie na biegu jałowym, mozna to prównać do tego jakby nie palił na 1 cylinder. Wiem ze temat byl nie raz poruszany jednak chcialbym aby ktoś zobaczyl moje korekty w inpie. Silnik prawie nagrzany na biegu jałowym

https://ibb.co/mtzDGa

Wydaje mi sie ze 5 cylinder ma duzy odchyłek jednak nie znam sie na tym i prosilbym o jakies sugestie :)

Silnik 3,0d m57, oprocz wibracji nie ma problemów z odpalaniem ani kopceniem. Autko również ma dużego kopa a przy przyspieszaniu nie ma nadmiernego dymienia, spalanie również w normie trasa spokojnie ok 6,5l miasto ponizej 8

Edytowane przez KubsoNN
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nr 5 do wymiany na wczoraj, taka korekcja to grozi już dziurą w tłoku. Spalanie to sprawdź sobie z tankowania a nie piszesz, że 3.0da w mieście pali poniżej 8l..To mój 2.0d w manualu średnio wciąga 7.5l a w korkach nie stoję.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Mowie z tankowania. Wiem ze komputer przeklamuje :) ostatnio w trasie na 60 l paluwa zrobilem ok 900 km wiec wychodzi ok 6,6 przy dosyc spokojnej jezdzie i 140km na autostradzie. Spobuje jeszcze zobaczyc korekty w pelni nagrzanym bo teraz wskazówka nie byla idealnie w pionie od temp. Co do 2,0d to one z reguły nie palą o wiele mniej niz 3,0 :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
:duh: wg danych producenta dla manuala w mieście spala 9,2 a u Ciebie w automacie mniej niż 8..wymień wtryskiwacz to może jeszcze spadnie spalanie :cool2:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Nie wiem ziomal mówie tyle ile mi pali przecież po co miałbym okłamywać jak mam problem z silnikiem :mad2: z resztą jeżdże dosyć spokojnie

Zapomniałem dodać, że przy sciąganiu kolektora dolotowego w celu wywalenia klapek musiałem odłączyc wtyczki od własnie wtryskiwacza 4, 5 i 6 a na korektach własnie to one mają największe odchyłki. Czy po odłączeniu trzeba je zakodować jeszcze raz? Wydaje mi się ze chyba problem zaczął się po tym odłączeniu, gdy kupiłem samochód w połowie czerwca nie było żadnych wibracji na zimno po odpaleniu a problem zaczął się niedawno. Dziwi mnie to troche że wtryski by były w kiepskim stanie a bryka smiga bez żadnego problemu i nie ma żadnych niepokojących objawów. Przebieg potwierdzony i jestem pewien w 100% ze ma 274 tyś km, jestem drugim właścicielem

Opublikowano
Czy po odłączeniu trzeba je zakodować jeszcze raz?

Nie.

Najprościej to wyjąć wtryski i zawieźć do BS do sprawdzenia. Zapłacisz 30 zł od sztuki i masz czarno na białym.

Pozdrawiam

Jacek

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
O ile dobrze pamiętam to 9 nm, ja podkładki zawsze przed założeniem podgrzewam.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

https://ibb.co/bSYEpv

Tutaj korekty przy 80 stopniach. Niestety mam termostat do wymiany i nie moge nagrzac dzisiaj do 90 ale mysle ze bylyby lepsze jak teraz juz jest poprawa. Aczkolwiek podczas jazdy ten 5 wtrysk ma w zakresie 5,5 do czasami nawet 7 a pozostale maja mniej wiecej tyle co na biegu jalowym jak na zdjeciu. Czy jak ten 5 wtryskiwacz ma na jakowym ok 3 to da sie z nim jeszcze troche pojezdzic? Z tego co wyczytalem korekta na + znaczy ze wtrysk podaje mniej paliwa niz powinien tak?

Opublikowano
Korekty wtryskiwaczy sprawdza się tylko na biegu jałowym,a korekty plusowe to podlewanie paliwa.Powodów może być kilka wtryskiwacz,pierścienie,zawory.Najlepiej na początek zrobić pomiar kompresji.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Odświezam troche temat bo moze komus sie przyda. Wyczytalem gdzies na forum alfaholikow ze wlewaja do swoich diesli olej 2T do paliwa gdy ktorys wtrysk ma duza korekcje na +. Zrobilem tak tez u siebie wyjezdzilem ok 2 baki i jest duza poprawa, auto rano puszczalo siwego bąka i zaczelo telepać cala buda tak jak opisywalem to wczesniej. Teraz nie ma juz ani dymienia ani telepania, silnik chodzi gladko. Korekcja w inpie spadla do ponizej 3 takze roznica zauwazalna golym okiem, chociaz wiadomo przymierzam się i tak do wymiany tego wtrysku bo jest poprostu przytarty, ale jezeli ktos chce uratowac wtryskiwacz i jeszcze pojezdzic na nim troche to szczerze polecam
Opublikowano
Witam

Od pewnego czasu zauwazylem ze moje e46 po dopaleniu na zimnym silniku zaczyna sie cale trzasc cala budą, lecz gdy go podgazuje to problem znika i silnik pracuje normalnie na biegu jałowym, mozna to prównać do tego jakby nie palił na 1 cylinder. Wiem ze temat byl nie raz poruszany jednak chcialbym aby ktoś zobaczyl moje korekty w inpie. Silnik prawie nagrzany na biegu jałowym

https://ibb.co/mtzDGa

Wydaje mi sie ze 5 cylinder ma duzy odchyłek jednak nie znam sie na tym i prosilbym o jakies sugestie :)

Silnik 3,0d m57, oprocz wibracji nie ma problemów z odpalaniem ani kopceniem. Jedynie rano pusci siwego boncura, Autko również ma dużego kopa a przy przyspieszaniu nie ma nadmiernego dymienia, spalanie również w normie trasa spokojnie ok 6,5l miasto ponizej 8

Opublikowano

kolego 3 to jest już wartośc do regeneracji. Ale spoko czekaj dalej :D

masz 3 wtryski 4/5/6 w słabym stanie z czego ten 5 na już od razu.

Nie neguje wlewania 2t do ropy bo pomaga ale pomaga przedluzyć zywotność, a nie wyleczyć wtryski. Chcesz oszczędzić na regeneracji, bedziesz robił remont silnika.

szukam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ale nie rzuca już silnikiem przy takiej korekcji w r6, więc pozornie jest ok.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

mój najgorszy dochodzi do 1.5 i już go bacznie obserwuje czy nia zacznie się szybko dalej psuć a tu kolega śmiga na 5 nawet widziałem i zadowolony :D

na własne oczy też sprawdziłem na ile można korekcje naprawić:) w sensie po naprawie 4 wtrysków w m47n, odchyłki od 0 to 0.02 maksymalnie jednostek czy co tam wskazują te wykresy. Wiec robota zrobiona porządnie chyba i wtryski wracają do stanu zerowego praktycznie.

szukam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja wymieniłem jak jeden miał 1.1 na rozgrzanym i po czuć było różnicę.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Jutro wrzucę wam koledzy fotkę stopionego tłoka w 3.0D w BMW X5 które przyprowadził mi klient. Od kilku miesięcy samochód był trochę słaby - lejące wtryski.

Pozdrawiam

Jacek

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Miałem więcej czasu to wziąłem się sam za to, wyjąłem wtryskiwacz na 5 cyl i był cały mokry. Winą takiej dużej korekty była podkładka pod wtryskiem i wydawało mi się ze wtrysk był dosyć słabo przykręcony, ledwo użyłem siły, a śruby od razu puściły. Wyczyściłem wszystko, kupiłem podładke złożyłem i cały problem kosztował mnie 10 zł i troche piwa ;p Korekcje teraz wszędzie są od -0.50 do +0.80 także :cool2: no i zupełnie inaczej autem się jezdzi

Temat do zamknięcia