Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potrzebuję pomocy w diagnozie:

Bawarke kupiłem ledwie 2 tyg temu z uderzoną od dołu chłodnicą klimatyzacji.

Wymieniłem chłodnicę, przy okazji wiatrak i skraplacz. Klima teraz działa. Tylko aż za dobrze:

Mam wrażenie że bez względu na ustawienia na panelu wali chłodem na maksa. NIe czuje zadnej roznicy miedzy ustawieniem 17 st a 25. Siła nawiewów działa poprawnie, tryb auto i obieg wew działają.

Do tego na nogi leci ciepłe powietrze (silniczki nawiewów?) ale to obecnie nie jest dla mnie priorytet poniewaz nie jest to jakies super uciążliwe.

Gdzie szukać problemu? Słyszę lekko rezystor dmuchawy ale porównując z kilkoma innymi e39 i tak jest ciuchutko.

Opublikowano
Sprawdź w inpa jakie Ci moduł klimatyzacji pokazuje wykryte temperatury wnętrza. Dziwna sprawa, że na dół daje ciepłym ale zacznij od wskazań temp. wnętrza.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wyjmij klimatronika, rozkręć na części, zazwyczaj tam garść kurzu siedzi. Zobacz czy czujnik temperatury, poza tym, że jest zawalony może być przerwany. Jest na płycie wlutowany na długich drutach koło wiatraczka.

Może też być, że elektrozawory od ogrzewania się zacięły. Ale to już nie wiem jak sprawdzić. Może tak się dziać jak ktoś lał wodę do układu chłodniczego w przeszłości.

• 2 tygodnie później...