Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam niedawno kupiłem E39 2001 r touring 530i i niestety nie zwróciłem uwagi na nie działający wentylator klimy a więc zacząlem zgłebiać temat zamówiłem na allegro zamiennik http://allegro.pl/bmw-e39-wentylator-klimatyzacji-3-pin-benzyna-03r-i6695417553.html wymieniłem i nadal wentylator nie działa w inpie nadal wyskakuje blad wentylatora załączam foto http://s2.ifotos.pl/mini/201708042_qhpehrh.jpg' alt='201708042_qhpehrh.jpg'> nsprawdziłem wszystkie bezpieczniki włącznie z 75 i są ok co dalej proszę o pomoc
Opublikowano

Ja mam 3 piny nie ma rezystorow druga sprawa na wtyczce jest prąd wymieniłem wentylator na nowy zamiennik też nie działa bezpieczniki są ok

Klima nabita

Opublikowano
Ja miałem założony zamiennik 3pinowy, chodził dobrze ale siał błędami, było ich nieraz 40 takich jak twój, pomimo dobrej pracy wiatraka. Spróbuj uruchomić wiatrak przy pomocy inpy, na forum jest opisana procedura. Jeżeli ci się to nie uda, to być może masz uwaloną wiązkę zasilającą wiatrak, to się często zdarzało w postach na forum. Pamiętaj o tym, że tego wiatraka nie można na krótko podłączać do 12V, bo go spalisz.
Opublikowano
wtyczka jest ok prad jest na niej z inpy nie startuje martwi mnie jeden parametr z inpy przy klimatyzacji sensory pokazuja -27 a podobno klimatronik moze powodować nie wł się wentylatora ktoś coś słyszał? 3c0bb1d0790d.jpg
Opublikowano

Przy takiej temp. faktycznie wentylator może się nie włączyć a w zasadzie cała klima. U mnie nawet jak jest 20 stopni to klima się włączy ale wentylator nie idzie od razu z klimą tylko dopiero jak będzie odp temp, zwykle jakieś 5 min pracy auta i się włącza.

Ale jak zerknąłem na screen, to to -27 to nie jest temperatura, tylko wartość w % na daną stronę.

Opublikowano
no a co to może być ta wartośc ?? bo już sam nie wiem jutro przyjdzie mi panel klimatronica kupiłem używke niby 100% sprawną zobacze 2 pytanie we wtycze jest prad a w jaki sposób mogę sprawdzić kabel sygnałowy 3 pin ??
Opublikowano

W kostce 3 pinowej będziesz miał 12V na najgrubszym kablu, masę na średnim i sterowanie na cienkim. Sterowania nie sprawdzisz zwykłym miernikiem, tylko oscyloskopem - tyle pamiętam z moich przygód z wymianą wentylatora. Podłączenie 12V na kabel sterujący spowoduje "pstryk" i silnik do wyrzucenia.

Też miałem 3 pinowy i przy włączeniu klimy czasami tylko robił próbny obrót i prawie nigdy nie włączał się na stałe podczas działania klimy, jak to dużo osób opisuje.