Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów. Jestem nowym posiadaczem BMWE61 525i 2004r. i mam problem z odpaleniem silnika na zimno. Byłem u specjalisty od BMW- Mercedes i po podłączeniu kompa wyskoczył tylko błąd sensora oleju. Zdiagnozowali jeszcze że jest zbyt duże cisnienie w skrzyni korbowej (There is too much pressure inside crankcase) o ile dobrze zrozumiałem. I uznali ze zawór regulujący cisnienie jest zablokowany (Suspected Crankcase Pressure Regulating Valve blockage). Zastanawiam się czy to jest faktycznie przyczyna problemu z odpalaniem. Samochód po kilku próbach działa normalnie, choć czasami mam wrażenie, że ma mniej mocy. Czy ktoś juz miał taki problem? Mam wrażenie że jakby powietrze dostaje się do przewodów paliwowych albo cofa się dlatego tak skacze ale pewnie się mylę.

Podaje link z filmem:

Na filmie po drugiej próbie wciskam gaz i obroty skaczą. Pod koniec filmu wszystko już jest ok.

• Członkowie klubu
Opublikowano

Wiadomo co było wcześniej robione w silniku?

do odmy ktoś zaglądał?

Opublikowano
Z papieròw wynika ze odma nie była ruszana. Odma to jest zawór regulujący ciśnienie. Czyli mechanik mówi to samo. Proponował wymienić cały zestaw czyli odmę z rurami doprowadzojącymi.I tak też zrobię. Wielkie dzięki za pomoc :)
  • 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dobrze by było jakbyś podał błędy z inpa, bo podejrzewam, że był sprawdzany jakimś uniwersalnym sprzętem, powinno to wnieść sporo do tematu, mogli pominąć coś co nie miało opisu a jest przyczyną. Nie powiązałbym tego z odmą, ciekawe jak to było diagnozowane.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
W czwartek jade do bmw zdiagnozowac samochod. Zaczynam podejżewać że to może być wina przepustnicy. Zauważyłem że na niskich obrotach często niema mocy. Tak jakby silnik miał za mały dopływ powietrza.
Opublikowano
Dzisiaj odebrałem samochód z serwisu BMW. I po przejechaniu kilometra jak dałem pedał gazu do końca to obroty zaczeły wariować jak przy odpalaniu. Ale to tylko przez chwilę. Potem było wszystko ok po za tym ze nadal mam wrazenie ze czasami nie ma mocy na niskich obrotach. W BMW powiedzieli ze na diagnostyke daja gwarancje. A wiec bede musial tam wrocic. Znalezli kilka bledow ale po usunieciu i testowaniu wszystko jest ok. Przynajmniej tak uwazaja.
Opublikowano

Lista bledow kture usuneli:

0027C3 DME:Thermal oil-level sensor

0028B2 DME:Speed limitation:reset

0027B5 DME:Inlet camshaft:activation

00281E DME:Variable intake system:activation

005149 No message from the power module, receiver

EGS, transmitter CAS/PM

005F78 DSC:Engine managment: interface

009E2C PDC:Ultrasonic sensor, rear right

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czujnik wałka rozrządu po stronie dolotu wg serwisu bmw nie ma związku z brakiem mocy? :roll:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mam na myśli ten błąd:

0027B5 DME:Inlet camshaft:activation

Ale ogólnie mistrzostwo świata w wykonaniu serwisu, odczyt i kasowanie błędów to diagnostyka :duh: gdzie sprawdzenie parametrów podczas pracy silnika i w trakcie jazdy? Dobrze, że gwarancję dają :roll:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Gość mowił że testowali go. Ale wydaje mi się ze nie jezdzili nim. Tylko w warsztacie a moze i nawet nie to. Najgorzej ze samochod mi potrzebny jest i nie moge pozwolic sobie jezdzic ciagle do nich. Samochod stał u nich 5 dni i mam wrazenie ze tylko skasowali bledy i dolali olej. Powiedzieli mi ze olej byl na minimum i ze to moglo powodowac problem. Jakies bzdury moim zdaniem. Ja mam wrazenie ze gdzies doplyw powietrza blokuje. Jak na niskich obrotach traci moc to slychac jakby silnik sie dlawil.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ale cyrk, olej na minimum i dlatego auto nie mam mocy. Trzeba trochę pojeździć i wyłapać przyczynę, ale z tych błędów co widać to zainteresowałbym się czujnikiem wałka rozrządu po stronie dolotu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Ale cyrk, olej na minimum i dlatego auto nie mam mocy. Trzeba trochę pojeździć i wyłapać przyczynę, ale z tych błędów co widać to zainteresowałbym się czujnikiem wałka rozrządu po stronie dolotu.

Oni chyba bardziej się skupili na tym ze samochod ma problemy z odpalaniem niz na tym ze ma brak mocy.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie tak łatwo jak wydechowy, ale też nie ma tragedii. Masz też błąd klapy disa. Oba elementy mają wpływ na pracę silnika i moc.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Można, masz tu trochę info:

viewtopic.php?f=69&t=160417

Jest tego oczywiście więcej, sporo filmów, więc nic strasznego.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
A wiec tak. Wrociłem do serwisu BMW bo niby mialem gwarancje na diagnostyke. W serwisie powiedzieli ze nie daja gwarancji na diagnostyke. Oczywisie goscia ktory mi udzielil gwarancji nie bylo ale powiedzieli ze moga zrobic za darmo basic test, co polega na skontaktowaniu sie z gosciem ktory go diagnozowal i powiedzial co moze byc przyczyna. Jak odebralem samochod od nich powiedzieli ze nie wiedza dokladnie co jest ale ze mechanik zaczalby od wymiany jakiegos przewodu czy filtra paliwa. Podziekowalem im i zabralem samochod. Postanowilem wymienic na wlasna reke czujnik od polozenia walku rozrzadu. No i co sie okazalo. Wtyczka od nastawnika Vanosa byla nie dopoeta. Dopialem ja i wszystko dziala. Normalnie nie wiem co za patalachy pracuja w tym serwisie BMW.
Opublikowano
Dzisiaj wymienilem czujnik polozenia walka rozrzadu od strony dolotu i pojechalem na test. No i niestety jak dalem gas do dechy zaczal szarpac, obroty skakaly jak na filmiku kiedy probowalem odpalic na zimnym. Nie wiem juz co mam robic.