Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Panowie, tak dla jasności. Nie widzi mi się wydawać kasy na marne :D . termostat z otwarciem 92 st. będzie pasował do mojego silnika M52 B25 TU i to powinno pomóc w zbiciu temperatury?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
zakładamy że ten termostat jest sprawny, tylko ma wysoką temp. otwarcia, to jak kupisz drugi taki sam, to czego można się spodziewać?, uciekaj z tą temperaturą na dół ile się da, silnik mniej się poci, charakterystyka oleju dłużej trzyma, poza tym jeżeli auto ma nalatane grubo ponad 300, poprawia się sprawność głowicy (głównie jej szklanek-zużycie) samochód po uruchomieniu nie gra jak fortepian, i jedną rzecz jeszcze zauważyłem, to korekcje cylindrów się mocno stabilizują. Poczekaj chwilę popatrzę za tym termostatem..
Opublikowano
Nie wiem dlaczego, ale tak jest.

Jak się ogarnę z wszystkim podjadę do Ciebie na kompa, sam zobaczysz :)

A czy czasem visco nie spina Ci za szybko?? Bo identyczną sytuację mam u Siebie, termostat na 92'C a temperatura wyświetlana w testach to 86-87'C gdzie na poprzednim silniku B25 było 92-93'C. Chyba przy swapie moje visco dostało w głowę, bo wcześniej było ok a teraz przy tych 86-87'C słyszę że huczy

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Raczej nie.

W poprzedniej jak mi się wisko spięło raz tak zostało, więc wiem jak uwalone działa - jak odrzutowiec :mrgreen:

Ostatnio po Krakowie miałem okazję śmigać w największe upały - ponad 30 stopni, z załączoną klimą i wtedy faktycznie było słychać przy ruszaniu, ale też jak tylko ruszyłem to po chwili sie już wyłączało.

Chłodnicę - jak pisałem - mam nową jakąś polską, a termos sam wymieniłem na Wahlera, więc wszystko oprócz pompy wody i wisko, które wydaje się, że działa dobrze jest nowe, łącznie z płynem ori-ASO-BMW z koncentratu.

Kupując termostat sam myslałem, żeby wrzucić od M52 z niższą temperaturą, bo te 112-115 mnie przerażało, ale taka temperatura jaką teraz mam chyba jest ok. Co by się nie działo, nawet w korkach, jak i przy 170km/h przy 30 stopniach trzyma poniżej 90'.

Naczytałem się o V8 i podmianach temostatu z niższą temperaturą, więc nisko, chyba znaczy dobrze, ważne tylko żeby nie za nisko, bo niedogrzany to też źle.