Skocz do zawartości

F30 pióra wycieraczek problem

Gregonio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy komuś z Was udało się rozwiązać problem F30 z piórem wycieraczek, które źle zbiera środek szyby przed kierowcą? Pióro w górnym położeniu pozostawia źle starty pas szerokości 5 cm na samym środku swojej pracy. Tak jakby środek pióra nie dociskał do szyby?

Jeździłem w sumie 3 F30 i we wszystkich to występowało.

Czy pomoże wymiana piór na nowe w ASO? A może inne poza ASO?

U mnie też nie było problemu. Na wymianę po 1.5 roku kupiłem boscha i to była porażka. Kupiłem w ASO i jest OK.
Sprzedam koła zimowe do E84 WZ-318 7,5X17 ET-34 5X120, Opony Pirelli Sottozero 2 225/50/17

• 1 miesiąc temu...
  • Moderatorzy

Valeo to gunwo jakich mało i z pewnością nie stosują ich w ASO. Chyba że robią dla BMW całkiem inne.

Polecam oryginalne wycieraczki, w F20 starczało ich na ok 40 tkm więc naprawdę warto. Tym bardziej że zaślepki na ramionach nie pasują do większości zamienników i wygląda to mega słabo.

Najlepiej wykupic od razu rozszerzony pakiet serwisowy, ktory obejmuje wymiane pior wycieraczek raz do roku. W trzy lata to prawie 1000 PLN, oplaca sie praktycznie doplacic dla samych wycieraczek :wink:

2009-2013 E46 330iA; 2013-2014 E91 318dA; 2014-2016 F34 320dA; 2016-2019 F34 330xdA; 2018-2020 G30 540xiA

2020-2023 F98 X4M; 2022-2026 G08 iX3

• Moderatorzy
Nie wiem czy to miała być ironia ale takiego pakietu niema. A inne pakiety naprawcze kosztują dużo więcej. Wycieraczki kosztują ok 220 zł po zniżkach i wystarcza ich na 2 lata / 40 tkm w mieszanym klimacie Polski wschodniej. Ale można też kupować valeo za 140 zł dwa razy do roku.

No widzisz Randall każdy ma inne doświadczenia. Ja z kolei szybko wywaliłem boscha i zamontowałem valeo, z których byłem zadowolony. Co prawda w innym aucie ale nie ma to znaczenia.

A jeśli chodzi o nie wycieranie w środkowej części wycieraczki to kiedys miałem taki problem (nie w BMW) i po głębszej analizie doszedłem do wniosku, że sam sobie najprawdopodobniej narobiłem "bigosu" z wycieraczkami.

Chodzi o to, że w zimie jak odśnieżałem auto to podnosiłem ramię wycieraczki, żeby odgarnąć jakoś śnieg z tych okolic. Ale wycieraczki były takiego typu, że żeby je podnieść trzeba je najpierw przesunąć na szybie w pozycję pionową. Oczywiście nie chciałem tego robić, bo po lodzie, który był na szybie szybko bym wyjechał pióra. Więc wydawało mi się że delikatnie podnosze tylko do góry wycieraczki (będące w pozycji poziomej na podszybiu) żeby spod nich wygarnąć śnieg, lód. Jednak się okazało, że suma sumarum delikatnie przez takie coś wygiąłem jedno z ramieni wycieraczki. Wskutek tego wycieraczka nie przylegała odpowiednio do szyby i dlatego środkowa część pióra nie zbierała dobrze.

• Moderatorzy
Kiedyś dawno temu Valeo było ok - ostatnimi czasy kilku znajomych kupiło m.in. do E90 i wielkie rozczarowanie. Nie jestem przedstawicielem Boscha ani BMW, piszę aby umożliwić innym rozsądny zakup :)

Przynajmniej na zachodzie BMW oferuje duzy pakiet service inclusive, obejmujacy min. klocki, tarcze i wymiane wycieraczek raz na rok.

Valeo dostaniesz spokojnie za 80 PLN i sa na pewno lepsze od BOSCH

2009-2013 E46 330iA; 2013-2014 E91 318dA; 2014-2016 F34 320dA; 2016-2019 F34 330xdA; 2018-2020 G30 540xiA

2020-2023 F98 X4M; 2022-2026 G08 iX3