Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jakiś czas temu kupiłem 116i 2005 rok z padającym silnikiem. Problemem była objechana panewka na 3 cylindrze i połamany ślizg rozrządu. Auto dostało nowy kompletny rozrząd, wymieniony wał korbowy, tłok z korbą (używka), komplet panewek, uszczelka pod głowicą itp. Po złożeniu i odpaleniu wszystko chodzi ładnie, równo, ale... jak diesel. Cos stuka, mam wrażenie jakby przy rozrządzie, pompie oleju itp.. pierwsza myśl - panewke obróciło znowu. Wyjąłem silnik, rozebralem i nic nie widać.. żadnych śladów, wszystko się kręci jak powinno.. kombinacje, przymiarki z rozrządem, wszystko jest ok. Podmieniałem napinacz łancucha na inny, dalej to samo.. wymieniłem dodatkowo łańcuch pompy oleju bo wydawał sie luźny, samą pompę porządnie wyczyściłem (znalazły sie jeszcze male kawałki plastiku w niej), po ponownym złożeniu silnika znowu to samo. Myślicie że trzeba autem zrobić pare km i wszystko sie ułoży? jakieś pomysły? mnie już ręce opadają..

pozdrawiam

Fiat 126p --> Vw polo 1.4D --> Opel Vectra B V6 --> BMW 540iA + Nissan Micra k12 --> vauxhall meriva (chwilowo) --> BMW 520d auto F11 --> BMW 545i E60
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przy takiej robocie blad moze byc wszedzie.

wal i korby dokrecales momentem czy na czuja?

Tloki zamontowales tak jak trzeba?

Uzywany tlok...-sorki stary ale to tak jak bys

myl zeby pozyczona szczoteczka.

Daj tu dzwiek tego silnika bo nie wiadomo nawet jak to trajkota...