Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Myślę że fabryczny. We wrześniu 2017 czyscilem i wypalałem go. Po tym zabiegu chodził jak burza. Ale niestety ostatnio samo miasto po 2, 3km I się przypchał. Zaczęło go mulić. Skasowałem błędy i zaś chodzi jak burza, ale nie został wypalony I boję się że za dwa dni będzie to samo. Jutro jadę w trasę i chciałbym mieć wartości jakie powinien mieć po wypaleniu. Chodzi mi o te sadze i ciśnienia. Mam nadzieję że jutro uda mi się go wypalić tą apka.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Myślę że fabryczny. We wrześniu 2017 czyscilem i wypalałem go. Po tym zabiegu chodził jak burza. Ale niestety ostatnio samo miasto po 2, 3km I się przypchał. Zaczęło go mulić. Skasowałem błędy i zaś chodzi jak burza, ale nie został wypalony I boję się że za dwa dni będzie to samo. Jutro jadę w trasę i chciałbym mieć wartości jakie powinien mieć po wypaleniu. Chodzi mi o te sadze i ciśnienia. Mam nadzieję że jutro uda mi się go wypalić tą apka.

Pozdrawiam

skoro tak szybko się zapycha to może masz problem z układem wytryskowym albo z termostatem?

btw. nie róbmy OT

Opublikowano

Witam.

Właśnie miałem problem z temperatura i wymieniłem narazie termostat egr. Łapał mi do 78 stopni.

Dobrze ze dzień wcześniej założyłem nowy OEM do e46 330xd to szybciutko podmianka.

Według programu najgorszy wynik na wtryskarki miałem na jednym 0,80.

Jutro okaże się cała prawda.

Pozdrawiam

Opublikowano
Poprosze o jakies sugestie mianowicie: kiedy zaczyna mi sie proces wypalania , sadza schodzi do malych wartosci I po wypaleniu mam cisnienie okolo 2 do 6 poczym po okolo 200km sadzy jest okolo 10g I cisnienie na jalowym okolo 40hpa. Po wypaleniu pojawia sie na gorze cos takiego blad regeneracji activ2 length 5 index 6 oraz pojawia sie blad 4298 - sondy I 480a. Dpf pelny popiolu czy winna jest sonda? Wtryski ok, termostaty ok
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No i kupiłem.

Popiół 1.2 sądza 57.

Może ktoś podrzucić jakie powinny być wartości dla silnika 3.0?

Pozdrawiam

Jeśli sadzy masz 57 tzn. że nie uruchomiło się wypalanie filtra bo normalnie jeśli warunki są spełnione to przy ponad 30g sadzy wypalanie uruchamia się samoistnie tak że coś blokuje wypalanie. np za niska temperatura cieczy chłodzącej podczas jazdy. Odpal btool-a wybierz DPF a potem kliknij na więcej i pokaże ci kiedy było ostatnie wypalanie filtra.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Poprosze o jakies sugestie mianowicie: kiedy zaczyna mi sie proces wypalania , sadza schodzi do malych wartosci I po wypaleniu mam cisnienie okolo 2 do 6 poczym po okolo 200km sadzy jest okolo 10g I cisnienie na jalowym okolo 40hpa.

Wygląda na zużyty DPF. Czy samochód traci moc?

3A0jS9b.png
Opublikowano (edytowane)
Auto ma moc nic nie zamula. Mysle czy nie wlaczyc chemi przez waz od czujnika cisnienia I zobaczyc czy to cos pomoze. Auto kupilem z niesprawnymi termostatami a czlowiek dziennie jezdzil po 400 do pracy w De Edytowane przez Diabel666
Opublikowano

Witam. Wypalanie pokazuje mi 0km. Wyskakuje mi błąd czujnika ciśnienia spalin ale jak parę razy pokasuje to już nie ma. Dopiero jak włączę ponownie auto to wyskakuje 4d00.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak jest błąd czujnika to wypalanie nie ruszy, musisz to najpierw naprawić.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Dziękuję maniek. Jutro zobaczę. Jakbyś mi podpowiedzial czy dużo jest roboty z czujnikiem i gdzie się znajduje. Mam kanał, narzędzia i e46 już rozbieralem więc e91 też ogarnę.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Problem dotyczy 330xd 2007?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Pislaem juz kilka razy ale nikt nie pomogl: czy blad sondy 1 bedzie zwiazany z zapchanym dpf? Czy nastepstwem zesputej sondy jest nie dopalanie dpf?czy moze ktos ma wiedze ... Bardzo prosze o pomoc bk zaczyna mi wywalac 480a I filtr rozpoczyna wypalanie co chwile.czy wyjecie go I chemiczne czyszczenje cos pomoze ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak, jest związany, wymień sondę i wymuszaj wypalanie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Dzieki za odpowiedz. Auto zaczelo szarpac w czasie jazdy od czasu do czasu. Mam uzywke jutro podmienie. Gdzie lepszy dojscie do sondy z dolu czy od gory?
Opublikowano
Dzieki za odpowiedz. Auto zaczelo szarpac w czasie jazdy od czasu do czasu. Mam uzywke jutro podmienie. Gdzie lepszy dojscie do sondy z dolu czy od gory?

Od dołu. A że ci auto poszarpuje to najczęściej winne są albo wtryskiwacze albo klapa gasząca . Nie masz błędów przypadkiem?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Auto ma moc nic nie zamula.
Auto zaczelo szarpac w czasie jazdy od czasu do czasu.

Jeżeli będzie trzeba z Ciebie wyciągać po kolei jakie są objawy i stan auta to trudno będzie dojść do jakichś wniosków. :)

3A0jS9b.png
Opublikowano
50hpa to ja mam przy 4tys obrotów na jalowym mam około 12 hpa. Jakie masz błędy? Podczas jazdy temperatura jaka ? Możesz mieć uszkodzony czujnik ciśnienia dpf o nie będzie wypala
Opublikowano

Pawelgawel,

dziś jadąc do pracy z nudów patrzyłem na apkę i trochę się ją bawiłem (błędy o których kiedyś wspominałem zniknęły). Zauważyłem natomiast, że jest możliwość zrzucenia jej na pół ekranu (odpalenie w oknie), co też uczyniłem. Niestety od razu pojawił się dziwny problem (?), a mianowicie apka zaczęła podawać/aktualizować parametry w dziwny sposób. Szybko chwyciłem tel mojej lepszej połówki i nagrałem:

Galeria: E91 320D LCI M-Pakiet 2009r.

2010-2016 E46 Touring 320D 136km 2000r.

2016-2017 E91 318i LCI 143km 2008r.

2017 E91 320d LCI 206km|393Nm 2009r.

kod zniżkowyna 5€ do Carly: XAZHF8

http://yanosik24.pl/widget/64583.png