Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jeździłem z podpiętym programem diagnostycznym btool. podczas przyspieszania lub na postaju dodając gaz np powyżej 2 tys obrotów korekcje na wtryskiwaczach rozjeżdżają się i wartości dochodzą nawet do + - 2 np na jednym z cylindrów przykładowo wartość ujemna - 1,8 a na innym dodatnia + 0,92 itp.

czy to normalne, że podczas dodawania gazu wartości są aż tak wysokie - przekraczają 2 czy też coś już z wtryskiwaczem (ami) się dzieje niedobrego?

na biegu jałowym silnik rozgrzany na żadnym cylindrze korekcja nie przekracza 0,80 i to jest ok

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

tak czytałem o tym - sprawdzanie odbywa się na postoju na rozgrzanym silniku.

drążę i może ktoś powie czy na wyższych obrotach na postoju lub w trakcie jazdy korekcje zawsze się będą rozjeżdżać czy mam już jakiś problem z wtryskami. a jeśli będą się rozjeżdżać pod obciążeniem to jakie są dopuszczalne wartości....

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie powinny rozjeżdżać się pod obciążeniem, wręcz przeciwnie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Nie powinny rozjeżdżać się pod obciążeniem, wręcz przeciwnie.

U mnie pod obciążeniem sie wyrównują prawie na 0 gdzie na postoju często wariują(raz podepnę jest idealnie a za 2 dni podwyższone). Swoją droga ciekawe czemu korekcje mi tak wariuja.....

Opublikowano

Moje spostrzezenia co do wersji 2.2:

Auto: E46 330Cd 12.2004 M57TU 204KM

Interfejs: USB K+D-Can

1) Aplikacja laczy sie z interfejsem ale nie moze polaczyc sie z autem. Zarowno przy automatycznym wyborze silnika jak i manualnym. Polaczenie nastapilo dopiero po odlaczeniu interfejsu od smartphona i ponownym jego podlaczeniu. Jest tak za kazdym razem po uruchomieniu apki. Moze to byc spowodowane jakoscia samego interfejsu, choc ISTA oraz Carly dziala poprawnie z nim.

2) Podczas diagnostyki:

a) Live Data dziala poprawnie

b) Aktualne/Zadane dziala poprawnie

c) Wtryski, zawiesza sie odswiezanie. Odswieza od kilku do kilkunastu sek. Ruszenie autem powoduje zawieszenie aplikacji.

d) Odczyt bledow, widzi tylko modul „Motor”

Mozliwe, ze to wina interfejsu a nie samej apki, ale jak wczesniej napisalem Carly i ISTA dziala poprawnie.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Carly i ISTA dziala poprawnie.

Na początkowych stronach tego tematu pisali, że w przypadku problemów z połączeniem trzeba w ustawieniach telefonu/aplikacje wymusić zatrzymanie Carly, nie wiem czy to tyczy się tylko bluetootha czy po kablu tak samo.

Opublikowano

Zgadza się, Carly in inne podobne aplikacje mogą działać w tle in blokować połączenie.

c) Wtryski, zawiesza sie odswiezanie. Odswieza od kilku do kilkunastu sek. Ruszenie autem powoduje zawieszenie aplikacji.

Przyjrzę się

d) Odczyt bledow, widzi tylko modul „Motor”

Lista sterowników zawiera na razie tylko kilka modułów z e90. Będę dokładał odpowiednie moduły dla pozostałych modeli

Opublikowano

Ciąg dalszy obserwacji i jestem jeszcze głupszy...

Uruchomiłem w btool test korekcji wtryskiwaczy silnik nagrzany temp płynu 86 stopni na postoju po trasie ok 50 km na pierwszym wtryskiwaczu +1,29 dodawałem gazu na postoju aż do 3tys obrotów i korekcje bardzo ładne max 0,5. Nawet na tym 1 wtryskiwaczu...

Dlaczego więc w trakcie jazdy są takie rozbieżności np momentami +5,5 na 2 wtryskiwaczu? Może to nie oznacza nic złego = test podczas jazdy jest nie miarodajny?

Może ktoś sprawdzić u siebie w czasie jazdy jakie wartości są prezentowane podczas przyspieszania i jednostajnej jazdy?

Opublikowano
Pytanie do autora projektu , czy do silników benzynowych też coś się ruszyło od momentu powstania apki , bo wiem , że były takie plany, bo posiadam N43 i chciałbym wypalić Nox'a , za pomocą tego programu :)
Opublikowano

Witam

Panowanie Jak sie powinno konczyc wypalanie Bo mi pojawia sie X i koniec a zaplanowana regenracji mam -1. Czy jest ok czy proces sie nie konczy Jak powinien?ponadto czasem wywala blad sondy , czy przez proces sie moze nie konczyc. Mam popiolu 85g. Kupilem auto z niesprawnymi termostatami

Opublikowano

@Paweł

Dziękuje za odpowiedź.

Piszesz że 100 gr to rekord. Kilka dni temu podłączyłem jeszcze raz i wynik był identyczny, tj. 100 gr. Co z tym fantem panowie zrobić? Proszę o podpowiedź.

Przy okazji sprawdziłem korekty wtryskiwaczy.

Temperatura silnika 71 st C, pomiar po przyjeździe z pracy (ok 15 km) na postoju przed domem

cyl. 1 = 0,00

cyl. 2 = +0,23

cyl. 3 = -0,15

cyl. 4 = -0,76

cyl. 5 = -0,60

cyl. 6 = +1,30

Nie podoba mi się temp silnika. Sądzę że jest za mała. Kupiłem 2 termostaty. W sobotę wymiana. Mam nadzieje że na nowych będzie wyższa temperatura.

Pozdrawiam

Grzegorz

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zdecydowanie za niska, powinno być ok 88 stopni (taka jest temperatura otwarcia termostatu w tym silniku), wtedy pewnie 6 cylinder wyrówna się z resztą.

ponadto czasem wywala blad sondy , czy przez proces sie moze nie konczyc.

Tak, przez błąd proces zostaje przerwany.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Termostaty wymienilem I temperature jest jak nalezy przy wypalanie do 96 97 stopni ale proces sie nie konczy chyba skoro pojawia sie X. Winna sonda czy za duzo sadzy popiolu. Ktos mial podobny problem moze?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pierwsza część dotyczyła kolegi, pod którego postem pisałem, natomiast pod cytatem Twojej wypowiedzi odniosłem się właśnie do niej.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Panowanie Jak sie powinno konczyc wypalanie Bo mi pojawia sie X i koniec a zaplanowana regenracji mam -1.

Ten X jest OK - przytrzymaj palcem dłużej to pojawi się opis. Sterownik silnika nie informuje o zakończeniu regeneracji, aplikacja sprawdza poprostu cyklicznie status regeneracji: V - zaplanowana/trwa, X - regeneracja niezaplanowana/nie trwa. Jeśli w trakcie regeneracji sadza spadnie do ok. 5g i pojawi się X, oznacza to że regeneracja się zakończyła.

Ten '-1' to jakiś błąd odczytu. Po chwili powinno się pojawić X lub V.

Opublikowano
O dzieki za odpowiedz. No ja mam caly czas -1. Sadza wypalala mi sie do 0.60g lub kolo 2 po czym po zakonczeniu wskakuje na 3 lub ponad 4 g. Cisnienie wsteczne dzis rano mialem ponizej 5 hpa na jalowym reszta tez ponizej polowe tego co jest granica wiec chyba nie mam co sie martwic.
Opublikowano

Siemka, na samym poczatku bardzo chciałem podziękować Pawłowi !!!! Btool zainstalowany (dziękuję za kod

tylko nie wiem co jest grane ale nie mogę oceny zostawić :( ale będę próbować do skutku). Oto moje wyniki

http://imgie.pl/images/2018/01/26/15167429723151de6f.jpg

http://imgie.pl/images/2018/01/26/1516795950570962a5.jpg

http://imgie.pl/images/2018/01/26/1516796861023ffd84.jpg

Opublikowano

Od niedawno dołączyłem do grona użytkowników Btool.Do tej pory korzystałem z aplikacji Carly i jestem mile zaskoczony.Apka jest bardzo czytelna ,prosta w obsłudze a co najważniejsze skuteczna.Wskazania pokrywają się

z INPA,odczyt błędów live data czy korekcje wtrysków.Czekam na następne ulepszenia i aktualizacje,korzystam z wersji beta.Zachęcam do pobierania i testowania-naprawdę warto.Uznanie dla autora-mega aplikacja :mrgreen:

Opublikowano

Witam.

Czy można prosić o kod promocyjny. Mam problem z dpf I potrzebuje go ogarnąć a nie usuwać.

Jakieś przeciwcisnienie czy cuś mam ponad 200 a norma to podobno do 70.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

:duh:

Kody promocyjne

Gdyby ktoś chciał przetestować aplikację i dać mi informację zwrotną czy wszystko działa lub są jakieś problemy proszę o info na PRIV, przyślę kod promocyjny do pobierania za darmo.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Przepraszam maniek, za szybko temat przeleciałem. Już ten dpf mnie wkurza, a do tego inpa mi się rozjechala i laptop padł.

Dziś spróbuję się połączyć i coś pogrzebać.

Pozdrawiam