Skocz do zawartości

[N47 M47] aplikacja android diagnostyka, DPF i więcej

pawelgawel

Rekomendowane odpowiedzi

Jakieś błędy, jakie ciśnienie wsteczne?poziom sadzy i popiołu? Ostatnia udana regeneracja i ciśnienie na wyłączonym silniku?Może czujnik przeklamywac.

błędy : 480A oraz 447B

cisnienie wsteczne 180hPa

poziom sadzy 39g

poziom popiołu 0,5 g

ostatnia udana regenracja 480 km wstecz

Cisnienia na wyl silniku nie zmierzylem

czekam az przyjdzie mi sonda lambda - jak podmienie dam znac czy cos sie zmienilo. Nie wiem czy czytales moje posty wstecz ale borykam sie z tym ze auto na hamowni wypluwa 144 koni zamiast w granicach 170(auto pracuje rowno - nie gasnie i nie ma odczuwalnych jakis zmian- pali tez w granicach 7,2l ) i po wymyciu dpf znow mi sie zatkal - mam wlasnie nadzieje ze winowajca jest lambda

Filtr jest definitywnie przytkany ale warto też sprawdzić czujnikcisnienia czy nie przeklamuje oraz przepływomierz .Jest jakiś chip?

Spróbuj go wypalić w trybie z automatycznym kasowaniem błędów.Przez uszkodzoną sondę może kopcic zła mieszanka.

Po wypaleniu jak wyskoczy błąd sondy to uszkodzona jest i tyle. Pamiętaj jednostajna jazda z ok 2tys obrotów.

Filtr jest definitywnie przytkany ale warto też sprawdzić czujnikcisnienia czy nie przeklamuje oraz przepływomierz .Jest jakiś chip?

Spróbuj go wypalić w trybie z automatycznym kasowaniem błędów.Przez uszkodzoną sondę może kopcic zła mieszanka.

Po wypaleniu jak wyskoczy błąd sondy to uszkodzona jest i tyle. Pamiętaj jednostajna jazda z ok 2tys obrotów.

Chipa nie ma.

czujnik Cisnienia to jedynie sprawdzam w btool - rurka jest drozna do niego tez. Natomiast przeplywka to w btool oznaczona bedzie jako masa powietrza? jezeli tak to w wrtosci aktualne/oczekiwane to idzie w miare z oczekiwanymi. Doladowanie maxymalnie jest o 100 hPa wieksze niz oczekiwane np 1347(aktualne) a 1256 (oczekiwane) - tak to w miare rowno. Jezeli to nie przeplywka to gdzie za nia patrzec i jak ją sprawdzic dokladnie

Wypalalem na trasie z automatycznym kasowanie bledow - wypalanie szlo ladnie - schodzilo do ok 3 gr sadzy po czym zostawalo przerwane - znikla "okejka/fajka" przy regeneracji aktywnej a licznik udanych regenracji pokazywal 0 po czym sadza zaczela wzrastac. Jak wchodzilem wtedy w usterki widnial przewaznie blad 480a i dodadkowo czasami lambda

U Ciebie jest problem z czujnikiem różnicowym a do niego idą dwie rurki...
Mozesz mi go pokazac na schemacie bo sam nie moge...
Ja bym się przyjrzał czujnikowi ciśnienia wstecznego bo pewnie przeklamuje albo się uszkodził od zapchanego filtra.Jak będziesz wymieniał tylko oryginał.
dzis sprawdzalem na wylazonym silniku wartosci cisnienia wstecznego i tak : glownie 0,96 i skakalo na -1,00 i potem na 0,96 i na 4,03 hPa

Lambda jest juz w drodze do mnie, czujnik mam drugi uzywke ale kolega aaben mowil ze trzeba go zaprogramowac a tego juz pewnie w btool nie zrobie...

Ps. Dzis troszke po miescie jezdzilem i zero bledow natomiast pokazalo mi w liczniku ze regeneacja sie ostatnio powiodla tzn 16 km wstecz :) chyba cos z opoznieniem komp to zarejestrowal bo wczoraj przed wylaczeniem silnika sprawdzalem i nic nie bylo udanej regeneracji ( w tym regeneracja aktywna na postoju :roll: )

• Zasłużeni forumowicze
U Ciebie jest problem z czujnikiem różnicowym a do niego idą dwie rurki...
Mozesz mi go pokazac na schemacie bo sam nie moge...

https://www.realoem.com/bmw/enUS/showparts?id=VU51-EUR-09-2007-E91-BMW-320d&diagId=18_0721

Nr 4 i faktycznie rurka jest jedna, przepraszam za wprowadzenie w błąd. Ostatnio robiłem podobny silnik i były dwie, trochę inna wersja.

3A0jS9b.png

Wymienilem lambde - stara byla walnieta - nowa po rozgrzaniu w btool zaczela pokazywac juz wartosci od ok 1 v do 30 v - auto troche jakby bardziej zrywne lecz dpf przerywa wypalanie nawet wymuszone - przegonie go jeszce kilka razy i zobaczymy - pytanie wlasnie mam jeszcze co do czujnika cisnien - jego wartosci na postoju skacza i spadaja mniej wiecej o 4 hPa np 20 , potem znow 24 i zaraz spada do 20 i tak w kolko. Wymienie go jeszcze i dam znac czy jest jakas poprawa.

Nie pamietam dokladnie, ale cisnienie zmienialo sie wraz z obrotami i powinno byc stabilne. Na jalowym mialem 12mbar po doprowadzeniu auta do uzytku, pozniej juz nie sprawdzalem.
[2008 325d LCI E90]

Witam

Pytanie do autora czy jest możliwość wprowadzenia opcji adaptacji sterownika świec do systemu, po wymianie sterownika w f30 N47 2012 pokazuje mi błąd sterownika świec mimo że zamontowany jest oryginalny?

A świece wymieniłeś?

Wszystkie świece wymieniłeś na takie same? Po wymianie świec żarowych trzeba przeprowadzić funkcję serwisową. Poszukaj w okolicy kogoś kto oferuje diagnozę lub ma dostęp do ISTA. Pomimo tego sprawdziłbym multimetrem rezystancje na samych świecach czy któraś nie siedzi

Witam ponownie,

Wymienilem czujnik roznicy cisnien,wymienilem zepsuta lambde,3x zrobilem wypalanie z pozytywnym skutkiem ale po wypaleniu sadzy do zera praktycznie. Zaraz po wypalaniu sadza rosnie do ok 30 gr i tak w kolko. Gdzies szukac jeszcze przyczyn takiego zachowania auta?