Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mierzył ktoś przyspieszenie w tej aplikacji?

Mi wyszło 9,54 sekundy przy normalnym ruszeniu bez strzelania ze sprzęgła na oponach 225/45/17

Przyczepność przy przyspieszaniu była cały czas.

W danych technicznych jest 8,3 s od 0 do 100

14305581e9c192e0med.jpg

Opublikowano
W jaki sposób usunąć serwis olejowy w e46 M47N, nigdzie nie mogę znaleźć tej opcji.

Funkcje Serwisowe > Motor > Reset serwisu olejowego

Mi wyszło 9,54 sekundy przy normalnym ruszeniu bez strzelania ze sprzęgła na oponach 225/45/17

NIe wiem co dokłądnie podają w danych technicznych ale prędkościomierz zawyża o parę kilometrów, więc wynik w aplikacji zawsze będzie trochę gorszy niż, gdyby potrzeć na wskazanie prędkościomierza.

Opublikowano
W jaki sposób usunąć serwis olejowy w e46 M47N, nigdzie nie mogę znaleźć tej opcji.

Funkcje Serwisowe > Motor > Reset serwisu olejowego.

Niestety nie pokazuje mi tej funkcji.

157992081-3762885980414854-7007785023654069831-n.jpg
Opublikowano

Funkcje Serwisowe > Motor > Reset serwisu olejowego

NIe wiem co dokłądnie podają w danych technicznych ale prędkościomierz zawyża o parę kilometrów, więc wynik w aplikacji zawsze będzie trochę gorszy niż, gdyby potrzeć na wskazanie prędkościomierza.

Paweł apka pokazuje prędkość z skrzyni, taka sama co na GPS, zegary analogowe przekłamują o 5km/h, zróbcie sobie cyfrowe do zegarów i będzie pokazywało bez zawyżania, Ale na tej apce mi też jakieś czasy większe wychodziły, niż na GPS.

Opublikowano

Ja ten test z przyspieszenia 0-100 zrobiłem tak dla porównania z innymi którzy mają taki sam samochód i silnik.

Może przez DPF mam wyższy wynik do setki bo wcześniej miałem problemy z filtrem był zapchany i wyskakiwały błędy ale teraz się już uspokoiło i wypala bez problemów.

U mnie licznik analogowy i cyfrowy tak samo zawyża o jakieś 3-4 km względem tego co pokazuje na GPS

Opublikowano

Można zakodować analogowe zegary żeby nie przekłamywały, tak samo cyfrowy.

Jazda wtedy od razu jest przyjemniejsza, dziwnie się wyprzedza Tira ledwo jadąc 100... 100 na liczniku pokazuje na GPS 94,5km/h.

W ciężarowce mam 89 km/h to i na GPS mam 89km/h moim zdaniem te zawyżanie na radary to chory pomysł

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To jest po to byś za dużo fotek nie dostawał . Dwa , uwzględnia zużyte opony . W Holandii czasem się uprą i robią zdjęcia jak już 1 km przekroczysz . Mandaty z NL przy tych z DE czy naszych to jest kosmos . Tam się nie pierniczą .
Opublikowano
Panowie, czy ELM 327 jest ryzyko że nie będzie działać skoro tyle podróbek jest? Obecnie używam kabel ale chętnie bym kupił niedrogi bt żeby oszczędzić wiszące przewody do telefonu. Ma ktoś sprawdzoną aukcję na allegro dostawce etc?
Opublikowano
Na aliexpres jest sporo tego w dobrych cenach. Szybka dostawa z EU na allegro to samo tylko płacisz za wysyłkę oraz marżę.
Opublikowano
Czy ktoś podpowie jak zresetować serwis olejowy, wartość się zmienia czy zostaje taka jak jest, auto musi być odpalone? Niby apka resetuje servis ok. Ale po odpaleniu auta jest komunikat. Podpowie ktoś?
Opublikowano
Spróbuj na włączonym i na wyłączonym zapłonie a po zrobieniu resetu wyjmij klucz na pół minuty.

Nic z tego, raz mi się zresetował na odpalonym aucie, w iDrive była zielona kontrolka i 30000 do następnego servisu, lecz po zgaszeniu auta i ponownym odpaleniu znów servis oleju 1000. Coś chyba jest nie tak, nawet przyciskiem z zegarów nie mogę zresetować, raz się zresetowało na zapłonie , później po odpaleniu auta znów servis :evil: . Sorry że nie w tym dziale i nie na temat, ale może ktoś coś ?

Opublikowano
Paweł, w aplikacji jest podgląd temp oleju skrzyni biegów ale nie jest aktywna tzn nie ma możliwości dodania jej z panelu dodatkowego do aktualnie wyświetlanych parametrów. Czy to jakaś opcja do innej aplikacji czy może jest ona jeszcze w fazie nieaktywnej? Aplikacja Bimmer Tool jest bardzo pomocna, myślałem nawet o dołożeniu na stałe smartfona w takim miejscu, by nie trzeba było go demontować i się łączyć przy każdym uruchamianiu silnika. Taki dodatkowy panel z parametrami silnika. Może niektórzy nie mają takiej potrzeby, by stale śledzić, co dzieje się z naszym motorem ale uważam, że wiele z nich, to dość ważne parametry, które warto "podglądać" na tyle, na ile jest to możliwe.
Opublikowano

Witam, :)

potrzebuje porównać dwa parametry z kimś kto posiada E90 2009 LCi N47.

1. Jakie posiadacie wskazania czujnika ciśnienia spalin na odpiętym czujniku?? U mnie pokazuje -355hpa

2.Ciśnienie doładowania na zgaszonym silniku, u mnie pokazuje 986hpa na oczekiwane 999hpa,

podczas jazdy doładowanie pokazuje prawie identycznie jak oczekiwane.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam, :)

potrzebuje porównać dwa parametry z kimś kto posiada E90 2009 LCi N47.

1. Jakie posiadacie wskazania czujnika ciśnienia spalin na odpiętym czujniku?? U mnie pokazuje -355hpa

2.Ciśnienie doładowania na zgaszonym silniku, u mnie pokazuje 986hpa na oczekiwane 999hpa,

podczas jazdy doładowanie pokazuje prawie identycznie jak oczekiwane.

1. Na odpiętym silniku pewnie tak będzie. Tak samo jak odpięty czujnik temperatury zewnętrznej pokazuje -40. Wątpie aby komuś chciało się to dla ciebie sprawdzić :D

2.ciśnienie na zgaszonym silniku będziesz miał atmosferyczne. Odpalasz pogode w twoim regionie i patrzysz czy jest takie samo :D oczekiwane jest założone 999hPa, bo auto nie sprawdza dla ciebie prognozy pogody :D

Opublikowano
Jack79 Co do pierwszego, czytałem że powinno być zero, ale to było w M47 i nie wiem czy w N47 będzie tak samo, bo autor aplikacji pisał że niektóre parametry w LCI mogą być inaczej wskazywane :cool2:
Opublikowano

Witam,

Jakiś czas temu autor pisał, że ma wstępnie przetestowane odpowietrzanie układu paliwa np. po wymianie filtra dla N47 ?

Czy jest szansa na taki upgrade w wersji beta?

Opublikowano

Koledzy potrzebuje pomocy. Mam e91 2.0d 163km po delikatnym chipie. Od jakiegoś czasu mam następujące problemy :

-straszny smród spalin na postoju(mechanik sprawdzał szczelnosc układu wydechowego i wszystko ok)

-na biegu jałowym co jakiś czas lekko szarpie silnik, skaczą obroty,

-podczas jazdy że stała prędkością, np na 1800 obrotów jest to samo, szarpie przez moment i dalej wszystko ok.

Objawy się coraz bardziej nasilają i zdadzą się to coraz częściej. Wczoraj odpaliłem bimmertolla i wyskoczyły dwa błędy :

-3EC0 czujnik walka rozrządu,

-483D siłownik zaworu dławiącego.

Zrobiłem test dpf i wyszło że jest 9 g sadzy, od ostatniego wypalania minęło 300 km, parametry wyszły takie:

-800 obr - 2hPa

-2000 obr - 20hPa

-3000obr- 30 hPa

-4000 obr - 50 hPa,

Zrobiłem też test wtrysków na biegu jałowym i wyszło :

1 - 1.16

2 - 1.6

3 +2.65

4 +0.19

Czy macie może pomysł co może być przyczyną? Poczytałem i znalazłem info ze takie szarpanie może być od egr, przepustnicy albo dpf, ktoś też wspomniał o pompie vacum. Jakie parametry powinienem jeszcze zbadać w bimmertoll?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
3 wtrysk kuleje, nastawnik klapy gaszącej do przejrzenia, szarpanie może też być objawem problemu z elektrozaworem EGR albo samym EGR-em
Opublikowano
3 wtrysk kuleje, nastawnik klapy gaszącej do przejrzenia, szarpanie może też być objawem problemu z elektrozaworem EGR albo samym EGR-em

Kolego Reloop mógłbyś podpowiedzieć jak sprawdzić ten nastawnik klapy i ten EGR?

A co z tym błędem - 3EC0 czujnik walka rozrząd? Czy przez to może też szarpać? Wystarczy wymiana tego czujnika (kupię używany org) czy trzeba go jakoś później adaptować? Mechanik mój od razu powiedział że trzeba wymienić EGR i ta klapę gaszącą bez sprawdzenia tematu, a to są duże koszta...